F Τα βραβεία του Διεθνές Διαγωνιστικού στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας - FilmBoy Τα βραβεία του Διεθνές Διαγωνιστικού στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας - FilmBoy
 • Latest News

  Τα βραβεία του Διεθνές Διαγωνιστικού στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας


  Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

  Γουίτ Στίλμαν (Πρόεδρος της Επιτροπής), σκηνοθέτης
  Χάνα Πάτερσον, σκηνοθέτις και παραγωγός 
  Μισέλ Βάλεϋ, ηθοποιός
  Ουμπέρτο Μουρέιρα, κριτικός κινηματογράφου
  Μπίργκιτ Κόλερ, συν-διευθύντρια του Άρσεναλ - Ινστιτούτου Τέχνης Κινηματογράφου και Video Art στο Βερολίνου και μέλος της επιτροπής προγράμματος του Berlinale Forum.

  ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ | 
  INTERNATIONAL COMPETITION AWARDS

  Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας | Golden Athena Award 
  «Νέα Λιθουανία» του Καρόλις Καουπίνις | «Nova Lituania», by Karolis Kaupinis
  Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:
  «Για την τονικά λαμπρή, ιστορικά ακριβή και απολύτως και πρωτοποριακή εξερεύνηση μιας από τις πιο ουτοπικές ιδέες του προηγούμενου αιώνα, η Διεθνής Επιτροπή του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απονέμει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Nova Lituania».

  Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών | City οf Athens Best Director Award
  «Μια Αποικία» της Ζενεβιέβ Ντουλούντ - ντε Σελ | «Α colony», by Geneviève Dulude-De Celles
  Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:
  «Μια φρέσκια και διακριτική προσέγγιση που προσκαλεί το κοινό να βιώσει το ταξίδι μίας έφηβης καθώς πασχίζει να βρει την θέση της στον κόσμο Για την δεξιοτεχνική διαχείριση του θέματος, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απονέμεται στην Ζενεβιέβ Ντουλούντ - ντε Σελ».

  Βραβείο Σεναρίου | Best Screenplay Award
  «Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού» της Μπόρα Κιμ | «House of Hummingbird», by Bora Kim
  Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Για το λεπταίσθητο και πολυσχιδές πορτραίτο μιας 14χρονης κοπέλας που νιώθει αποξενωμένη από την οικογένειά της και προσπαθεί να διαπραγματευτεί τη θέση της ως νεαρή γυναίκα στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της Νοτίου Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του ’90».

  Ειδική Αναφορά | Special Mention
  «Φωτιά στη Λουιζιάνα» του Φίλιπ Γιούμανς | «Burning Cane», by Philip Youmans
  Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:
  «Η επιτροπή θέλει να απονείμει μια ειδική μνεία σε έναν νεαρό κινηματογραφιστή που μας εξέπληξε με το εμφανές ταλέντο του, την δημιουργική χρήση των κινηματογραφικών μέσων και την αισθητική τόλμη του. Η ειδική μνεία στοχεύει στην στήριξη ενός κινηματογραφιστή στην αρχή της σταδιοδρομίας του».

  Βραβείο Κοινού Fischer | Fischer Audience Award
  «Οι Άθλιοι», του Λατζ Λι | «Les Misérables», by Ladj Ly
  Με τα λόγια του Λοράν Ντελμουλί, Διευθυντή Marketing της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας:
  «Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ ως εκπρόσωπος της Fischer, ενός σινεφίλ brand που στηρίζει τις ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους του Φεστιβάλ που και φέτος συνέβαλαν σε μία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση. Αναφερόμενος στο κοινό, ένας σπουδαίος σκηνοθέτης είπε κάποτε: «Αν ένα εκατομμύριο άνθρωποι δουν μια ταινία, εύχομαι να δουν ένα εκατομμύριο διαφορετικές ταινίες». Με τις ταινίες, το κοινό καθίσταται ο κύριος πρωταγωνιστής του φεστιβάλ και έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την αγαπημένη του.Το Βραβείο Κοινού Fischer 2019 απονέμεται στην ταινία «Οι Άθλιοι», του Λατζ Λι». 

  Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου | Greek Film Critics Association Award
  «Οι Άθλιοι», του Λατζ Λι | «Les Misérables», by Ladj Ly
  Με τα λόγια της ΠΕΚΚ:
  «Για τη σύγχρονη ρεαλιστική κινηματογράφηση, που αποφεύγει τον μελοδραματισμό, δηλώνοντας μια ουσιαστική θέση πάνω στη βία και στη βαρβαρότητα της κοινωνικής πραγματικότητας, στις γκετοποιημένες περιοχές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων».

  STRANGER THAN FICTION- 
  ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ | 
  INTERNATIONAL DOCUMENTARIES COMPETITION

  Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

  Μάγκι Χερτ (Πρόεδρος της Επιτροπής), υπεύθυνη προγράμματος εκδηλώσεων στο BFI
  Σονόρα Μπρόκα, επιμελήτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρίγα
  Γκέρχαρντ Βίσνερ, Διευθυντής Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Βίντεο στο Κάσελ
  Μπερναντέτ Τούζα Ρίτερ, σκηνοθέτις 
  Γεράσιμος Ρήγας, σκηνοθέτης 

  Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ | Golden Athena Award
  «Η Γη του Μέλιτος», των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ, Ταμάρα Κοτέφσκα | «Honeyland», by Tamara Kotevska, Ljubo Stefanov
  Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:
  «Για την οπτική αριστεία και την συγκλονιστική αφήγηση που εκτυλίσσεται στην Βόρειο Μακεδονία, το πως αντανακλά τον κύκλο της ζωής και την σημασία της οικογένειας και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και την αξία της διατήρησης του οικοσυστήματος. Όπως λέει και η δυνατή και ανθεκτική Χατίτζε: «Μας προσφέρουν το μισό, πρέπει να τους αφήνουμε το μισό». 

  Ειδική Μνεία | Special Mention
  «Δέντρα στην Έρημο», του Σουχαΐμπ Γκασμελμπάρι| «Talking About Trees», by Suhaib Gasmelbari 
  Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:
  «Μια ιστορία πάθους για το σινεμά μέσα στο σινεμά, καταπιεσμένης και περιθωριοποιημένης κινηματογραφίας που αξίζει πραγματικά να αναγνωριστεί από το παγκόσμιο κοινό, το οποίο μπορεί και συναθροίζεται με έναν τρόπο που δεν επιτρέπεται στο Σουδάν. Όπως ακούσαμε και στο τέλος της ταινίας: Είμαστε οι πλέον αισιόδοξοι, γιατί η ελπίδα μας έχει σφυρηλατηθεί από την πιο βαθιά απελπισία». 
    
  ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΩΤΖΙΟΣ | 
  YORGOS TZIOTZIOS HONORARY AWARD

  Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινίασε το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», που «φέρει το όνομα του ανθρώπου που έκανε το Φεστιβάλ πραγματικότητα» και το οποίο θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για την πρώτη αυτή χρονιά, με το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» τιμήθηκαν οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Γέρζι Σκολιμόφσκι.
  __________________________________________

  Η επετειακή 25η διοργάνωση πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019.
  Μεγάλος Χορηγός του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV. 
  Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις του 25ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, βρείτε στις ιστοσελίδες: 
   www.cinemagazine.gr | www.aiff.gr 

  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Τα βραβεία του Διεθνές Διαγωνιστικού στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
  Scroll to Top