F Τα ελληνικά βραβεία στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας - FilmBoy Τα ελληνικά βραβεία στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας - FilmBoy
 • Latest News

  Τα ελληνικά βραβεία στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας


  Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας τίμησε το ελληνικό σινεμά με την Απονομή των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών, Ηθοποιών και των Βραβείων του Διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους.

  Στην Τελετή Απονομής, που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Δαναό, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, και ο Υπεύθυνος τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους, Πάνος Γκένας, καλωσόρισαν τις επιτροπές και τους συμμετέχοντες, δίνοντας άμεσα χρόνο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της βραδιάς: τους νικητές!

  Πριν το ξεκίνημα της τελετής υπήρξε μια έκπληξη για τους θεατές, καθώς ο Άγγελος Φραντζής, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη ανέβηκαν στη σκηνή για να παρουσιάσουν, αποκλειστικά στο κοινό, υλικό από την ταινία «Ευτυχία», τη συναρπαστική ιστορία της πρωτοπόρου Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες στο λαϊκό τραγούδι. 
  Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Δεκεμβρίου από την Tanweer

  ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

  Ο Βασίλης Δογάνης για το «Μελτέμι» και οι ηθοποιοί Ανθή ΕυστρατιάδουΜαγικό Δέρμα») και Κωνσταντίνος ΓώγουλοςΗ Δουλειά της»), αποτέλεσαν τις επιλογές της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών, που αποτελούνταν από τις/τους:

  - Παναγιώτης Φαφούτης - σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Επιτροπής
  - Αλίκη Δανέζη Knutsen, σκηνοθέτις
  - Ηλίας Μαγκλίνης, συγγραφέας, δημοσιογράφος
  - Μαρίζα Ρίζου, τραγουδοποιός
  - Δημήτρης Λάλος, σκηνοθέτης, ηθοποιός

  Αναλυτικά τα βραβεία |


  Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού στον Κωνσταντίνο Γώγουλο για την ταινία «Η Δουλειά της» του Νίκου Labôt.

  Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής «ο ηθοποιός τιμάται για την κομβικότητα του ρόλου στη στήριξη της ηρωίδας». Ο Κωνσταντίνος Γώγουλος παρέλαβε το βραβείο ευχαριστώντας την επιτροπή. 

  Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στην Ανθή Ευστρατιάδου για το «Μαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά. Η Ανθή Ευστρατιάδου ευχαρίστησε τους παραγωγούς «περισσότερο ακόμη για το ότι πόνταραν σε μια ρισκαδόρικη ταινία». 

  Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στον Βασίλη Δογάνη για την ταινία «Μελτέμι».
  Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε την επιτροπή προσθέτοντας: «Παρότι η ταινία είναι γαλλοελληνική παραγωγή, ευχαριστώ το εξ ολοκλήρου ελληνικό συνεργείο. Κάθε σκηνοθέτης διερωτάται για τη σημασία που μπορεί να έχει το έργο του. Για μένα υπάρχει μια μικρή ιστορία που αποδεικνύει τη σημασία του. Ο ερασιτέχνης Συροπαλαιστίνιος πρωταγωνιστής της ταινίας κατάφερε χάρη στην ταινία να πάρει την γαλλική υπηκοότητα, αυτός και η οικογένειά του, κάτι για το οποίο τον ζηλεύω καθώς εγώ έκανα 30 χρόνια για να την πάρω».  

  ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 
  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

  Αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους εκπροσωπεί το πιο συναρπαστικό, καλλιτεχνικά ανήσυχο κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και έχει παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 400 ταινίες.
  Για την φετινή 25η διοργάνωση, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 311, γεγονός που απέδειξε πως το ελληνικό σινεμά είναι δραστήριο και ότι οι νέοι Έλληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους.

  Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος αποτελούνταν από τις/τους:

  - Αμάντα Λιβανού - παραγωγός και Πρόεδρος της Επιτροπής
  - Χρήστος Βούπουρας, σκηνοθέτης
  - Δημήτρης Βραχνός, ραδιοφωνικός παραγωγός
  - Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός
  - Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ηθοποιός

  Αναλυτικά τα βραβεία |


  Ειδική Μνεία της Επιτροπής: «Ελληνικόν» του Κωνσταντίνου Πρέπη.
  Η κριτική επιτροπή δικαιολόγησε τη μνεία με βάση «την πρόθεση, το επίτευγμα και όλες τις εκπληρωμένες δεξιότητες του έργου». 

  Ειδική Μνεία της Επιτροπής: «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου.
  Το κριτήριο της επιτροπής ήταν για «τη χιουμοριστική σύνδεση με το ελληνικό καλοκαίρι», με τον σκηνοθέτη να ευχαριστεί λέγοντας πως «το βραβείο είναι μια μεγάλη τιμή για το ελληνικό animation». 

  Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Άρτεμις Τζώρτζογλου & Άννα Παπαγεωργίου για το «Hyped» του Άλκη Παπασταθόπουλου.

  Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Νίκος Γεωργάκης για το «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.
  Ο Χρήστος Βούπουρας αναλύοντας το σκεπτικό της επιτροπής διαπίστωσε μια φουρνιά ταινιών «σημαντική» μέσα στην οποία «ανιχνεύεται ένας σύγχρονος ελληνικός νεορεαλισμός». Ο Νίκος Γεωργάκης ευχαρίστησε την επιτροπή. 

  Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: Νικόλας Κολοβός για το «Index».
  Το βραβείο παρέλαβε η παραγωγός της ταινίας Μαρία Δρανδάκη

  Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος για το «Καρτ Ποστάλ Από Το Τέλος Του Κόσμου».
  Το σκεπτικό της επιτροπής ήταν «για μια ταινία λυτρωτική, κομψή και καλοφτιαγμένη» και το βραβείο παρέλαβε με ενθουσιασμό ο σκηνοθέτης. 

  Βραβείο Β' Καλύτερης Ταινίας: «Χειροπαλαιστής» του Γιώργου Γούση.
  Η επιτροπή εξεπλάγη από «την αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας». Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιώργος Γούσης που ανέβηκε στη σκηνή με τον Γιώργο Κουτσαλιάρη που κατονόμασε ως «συν-σκηνοθέτη». 

  Βραβείο Α' Καλύτερης Ταινίας: «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Kεκάτου.
  Ο Βασίλης Κεκάτος ευχαρίστησε «την επιτροπή, το φεστιβάλ, τους ηθοποιούς και τους παραγωγούς του», αστειεύτηκε με την επιλογή του ντυσίματός του και αποκάλυψε πως «με τα χρήματα του περσινού Β' Βραβείου στις Νύχτες Πρεμιέρας, μπήκαν τα πρώτα λεφτά της φετινής ταινίας». 

  Το Βραβείο Α' Καλύτερης ταινίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και το Βραβείο Β' Καλύτερης ταινίας από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, με την ευγενική και σταθερή υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 

  Τη βραδιά έκλεισε η πανελλήνια πρεμιέρα των ταινιών «Olla» της Αριάν Λαμπέντ και «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, οι οποίες χαιρέτησαν το κοινό μαζί με την πρωταγωνίστρια της ταινίας «Olla» Ρομάνα Λόμπατς.

  Αναλυτικά το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μπορείτε να το βρείτε εδώ: www.aiff.gr.


  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Τα ελληνικά βραβεία στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
  Scroll to Top