F Κριτική: Πορφυρά Ποτάμια - Les Rivieres Pourpres (The Crimson Rivers) (2000) - FilmBoy Κριτική: Πορφυρά Ποτάμια - Les Rivieres Pourpres (The Crimson Rivers) (2000) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Πορφυρά Ποτάμια - Les Rivieres Pourpres (The Crimson Rivers) (2000)



    Το χιόνι βάφεται κόκκινο σε ένα από τα πιο επιτυχημένα, γαλλικά αστυνομικά θρίλερ του 21ου αιώνα.
    Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ματιέ Κασοβίτς, έκανε μεγάλη αίσθηση στα mid 90's με την μόλις 2η ταινία του «Το Μίσος», ένα δραματικό και ωμά ρεαλιστικό φιλμ που καταγγέλλει την βία και τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της σύγχρονης Γαλλίας. 

    Η εξαργύρωση της επιτυχίας δεν ήρθε ακριβώς με το τρόπο που αναμενόταν, καθώς ο Γάλλος λίγα χρόνια αργότερα, έκανε στροφή προς το εμπορικό σινεμά με το εν λόγω φιλμ.
    Τα «Πορφυρά Ποτάμια», έσπασαν τα ρεκόρ του γαλλικού box office και η τεράστια εισπρακτική επιτυχία έφερε κι ένα σίκουελ («Πορφυρά ποτάμια 2: Οι άγγελοι της Αποκάλυψης»). 


    Η πλοκή μας μεταφέρει στις χιονισμένες γαλλικές Άλπεις, εκεί όπου καταφθάνει σε μία κωμόπολη ένας επιθεωρητής για να εξιχνιάσει την δολοφονία ενός υπαλλήλου της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης. 
    Κάποια χιλιόμετρα μακριά, ένας άλλος αστυνομικός ξεθάβει μια παλιά υπόθεση του παράξενου θανάτου ενός μικρού κοριτσιού. 
    Οι δυο φαινομενικά ασύνδετες υποθέσεις θα αποδειχθεί ότι έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, φέρνοντας στο φως συγκλονιστικές αποκαλύψεις και τρομαχτικά μυστικά.

    Με έντονες επιρροές από το κλασσικό «Seven», ο Κασοβίτς ακολουθεί μία συμβατική σκηνοθετική γραμμή ξεκινώντας να υφαίνει μεθοδικά έναν ιστό αστυνομικού μυστηρίου. 
    Όσο καλά κι αν τα καταφέρνει στην ατμόσφαιρα την οποία χτίζει δεξιοτεχνικά και στο μυστήριο που εντείνεται σκηνή με τη σκηνή, άλλο τόσο προσεγγίζει άτολμα ένα ανατρεπτικό σενάριο, το οποίο - παρά τα κενά του - επιφυλάσσει εκπλήξεις, αλλά εκείνος προτιμώντας να μην ρισκάρει, εγκλωβίζεται στα αστυνομικά κλισέ, ενώ σερβίρει βιαστικά το plot twist με συνέπεια ένα άνευρο φινάλε που διεκπεραιώνει δίχως το παραμικρό σασπένς, μια έτσι κι αλλιώς όχι και τόσο πειστική ιστορία.

    Στους κινηματογράφους από 5 Σεπτεμβρίου.

    Γιάννης Αποστολίδης


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Πορφυρά Ποτάμια - Les Rivieres Pourpres (The Crimson Rivers) (2000) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top