F Κριτική: Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης - La Paranza dei Bambini (Piranhas) (2019) - FilmBoy Κριτική: Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης - La Paranza dei Bambini (Piranhas) (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης - La Paranza dei Bambini (Piranhas) (2019)



    Μια ομάδα έφηβων αγοριών στην Νάπολι, ονειρεύονται να μπουν στο χώρο της παρανομίας και του οργανωμένου εγκλήματος για να κερδίσουν όλα αυτά τα θελκτικά προνόμια που αντικρίζουν γύρω τους. 
    Η προσπάθεια αυτής της ανέλιξης όμως περιέχει κινδύνους και μπλεξίματα πέρα από την άγνοια των νεαρών πρωταγωνιστών.

    Ο σκηνοθέτης Claudio Giovanessi χρησιμοποιεί σαν βάση το μυθιστόρημα του Roberto Saviano, συγγραφέα και σεναριογράφο του Gomorra (2008), για να φτιάξει μια ιστορία ανόδου στον χώρο της ιταλικής μαφίας. 
    Ακολουθώντας έναν ρεαλισμό που είδαμε εντυπωσιακά δοσμένο στο Gomorra, παραδίδει μια ταινία όπου οι έννοιες ήρωα-αντιήρωα, καλού-κακού, δικαιοσύνης-εκδίκησης, επιτυχίας-τραγωδίας, είναι περιπλεγμένες σε τέτοιο βαθμό που οι πρωταγωνιστές είναι αδύνατο να αυτοπροσδιοριστούν και να ξεφύγουν. 

    Ως ένα βαθμό όμως περιπλέκεται και ο ίδιος ο δημιουργός, χωρίς να αποδίδει απόλυτα την ένταση ενός τέτοιου κόσμου, ενώ και το γεγονός ότι έχουμε έφηβους πρωταγωνιστές δημιουργεί μια αφέλεια η οποία δικαιολογείται ηλικιακά, αλλά «γκανγκστερικά» μπορεί να φανεί λίγο. 


    Δεν λείπει πάντως το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο το οποίο καθορίζει τον ιταλικό νότο, και ο προαπαιτούμενος ερωτισμός κάθε ιταλικής ταινίας που πηγάζει όχι μόνο μέσα από τα ρομαντικά εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά και την αποτύπωση των τοπίων, της φύσης, ακόμα και τη «βρώμικη» αστική απεικόνιση.

    Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές, αυτοί έχουν τις στιγμές τους μέσα από τη ζωντάνια της ηλικίας τους, αλλά οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να δώσουν την απαραίτητη δραματική υπόσταση των χαρακτήρων τους. 
    Σε αυτό βέβαια συμβάλει και το σενάριο που δεν τους δίνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να αναπτυχθούν και να μας κερδίσουν.

    Τελικά, και εξαιτίας της κοινής πηγής των ταινιών, το Piranhas δείχνει να θέλει να γίνει ένα νέο Gomorra, αλλά ο δημιουργός του βρίσκεται σε όλα τα στοιχεία ένα επίπεδο κάτω. 
    Δεν δημιουργεί την ίδια ένταση, δεν μεταδίδει την ίδια αγωνία, ενώ υπάρχουν λιγότερες εκπλήξεις και πολύ πιο τυποποιημένη αφήγηση σε ένα κατά τ’ άλλα ευχάριστο αλλά όχι πρωτότυπο γκανγκστερικό θρίλερ.

    Στους κινηματογράφους από 26 Σεπτεμβρίου.


    Γιώργος Νυκταράκης.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης - La Paranza dei Bambini (Piranhas) (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top