F Κριτική: Η Ληστεία της Μαφίας - Vault (2019) - FilmBoy Κριτική: Η Ληστεία της Μαφίας - Vault (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Ληστεία της Μαφίας - Vault (2019)



    Είναι γνωστό πως το καλοκαίρι είναι περίοδος, ή μάλλον μία από τις πολλές πια περιόδους που οι διανομείς, δίπλα στα blockbusters που πέφτουν βροχή, ξεφορτώνονται και τη σκαρταδούρα. 
    Ωστόσο συνήθως αυτές οι ταινίες έχουν...κάτι, έναν γνωστό συντελεστή, μια πιασάρικη ιστορία, ή έστω ταιριάζουν στην εποχή. 
    Του Vault, τί του βρήκαν;

    Η ταινία μας πάει στη φασαριόζικη δεκαετία του '70, όταν, σύμφωνα με ένα εισαγωγικό κείμενο, η Αμερική ουσιαστικά κυριαρχείται από την Cosa Nostra που είναι πραγματικά παντοδύναμη, έστω και μέσα από τη φυλακή. 
    Ο Deuce και ο Chucky είναι δύο φίλοι και συνεργάτες σε μικροεγκλήματα. 
    Κάποια στιγμή καταλήγουν στη φυλακή και εκεί τους εντοπίζει ένας από τα μεγάλα κεφάλια της οργάνωσης, και τους προτείνει να οργανώσουν τη ληστεία μιας αποθήκης με μυστικές θυρίδες. 
    Αυτό που δεν ήξεραν είναι πως οι θυρίδες χρησιμοποιούνται από την ίδια τη μαφία για να βάζει τη λεία της, και παρότι η δουλειά πάει καλά, δεν αργούν να αρχίσουν να πέφτουν κεφάλια.

    Ας αρχίσουμε με τα δεδομένα. 
    Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και είναι μια δημιουργία κάποιου Tom DeNucci που στη καριέρα του έχει βγάλει 3 horror βιντεοταινίες και δυο παιδικά! 
    Το cast απαρτίζεται από μια μίξη τηλεοπτικά αναγνωρίσιμων, τουλάχιστον φατσικά ηθοποιών, όπως ο Theo Rossi (Luke Cage), ο Clive Standen (Vikings) και η Samira Wiley (Orange is the New Black) και βετεράνων "κινηματογραφικών μαφιόζων" όπως ο Chazz Palminteri, ο William Forsythe και ο Don Johnson
    Σας ενθουσιάζει κάτι μέχρι εδώ; 
    Μάλλον όχι, και πως θα μπορούσε…


    Κατ' αρχάς, παρά τον (πρώην) βαρύγδουπο ελληνικό τίτλο, το βασικό στόρι το έχουμε δει αμέτρητες φορές και μπορεί να μην ήταν βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες, όμως κι εδώ που είναι, η ανάπτυξή του γίνεται τόσο επιφανειακά που δεν κερδίζουμε τίποτα. 
    Ως Ιταλό-Αμερικάνος ο ίδιος, ο DeNucci αναφέρει πως η ιστορία ήταν σχεδόν θρυλική για τη κοινότητα όταν μεγάλωνε, όμως φαίνεται πως η έρευνά του γι' αυτή έμεινε σε εκείνες τις διηγήσεις γιατί δεν έχουμε καμία λεπτομερή παρουσίαση ή ανάπτυξη χαρακτήρων, καθώς και καμία εμβάθυνση στη ίδια τη ληστεία. 
    Όλα συμβαίνουν στην οθόνη όπως ακριβώς τα άκουγε ο μικρός Tom στη γειτονιά του… στο περίπου.

    Σκηνοθετικά το φιλμ δεν έχει τίποτα ιδιαίτερα ενοχλητικό, όμως είναι ξεκάθαρα φτιαγμένο από έναν άνθρωπο με ιδιαίτερα περιορισμένο ταλέντο. 
    Ναι, ξέρει πως να χειρίζεται τη κάμερα αλλά μέχρι εκεί, και μια τέτοια ασθενής ιστορία χρειαζόταν πολλά περισσότερα για να έχει μια ελπίδα να απογειωθεί.

    Χωρίς πολλά πολλά λόγια, το Vault είναι απλά μια βιντεοταινία απ' αυτές που αρκετά χρόνια πριν γέμιζαν τα φυσικά ράφια των βίντεο-κλαμπς και πια τα εικονικά των διαφόρων νόμιμων και παράνομων streaming πλατφορμών. 
    Δεν είναι τόσο κακή αλλά δεν έχει τίποτα, μα απολύτως τίποτα άξιο αναφοράς. 
    Τώρα γιατί αυτή βγήκε στις ελληνικές αίθουσες, θα σας γελάσω…

    Στους κινηματογράφους από 25 Ιουλίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Ληστεία της Μαφίας - Vault (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top