F Κριτική: Ο Χωροφύλακας του Σαν Τροπέ - Le Gendarme de Saint-Tropez (1964) - FilmBoy Κριτική: Ο Χωροφύλακας του Σαν Τροπέ - Le Gendarme de Saint-Tropez (1964) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ο Χωροφύλακας του Σαν Τροπέ - Le Gendarme de Saint-Tropez (1964)




    Ήταν στο κατώφλι των πρώτων -ήντα. 
    Ήταν ήδη ένας από τους πιο αναγνωρισμένους κωμικούς της Γαλλίας, και όχι μόνο. 
    Ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί πως τα καλύτερα έρχονται, με το Le Gendarme de Saint-Tropez να σπάει ταμεία και να του χαρίσει μια δεκαπενταετία τεράστιων επιτυχιών.

    Ο Ludovic Cruchot (Louis de Funes)είναι ένας αυστηρός χωροφύλακας σε ένα ορεινό χωριό της Γαλλίας. 
    Η δουλειά του επιτέλους επιβραβεύεται και έρχεται το σήμα της προαγωγής αλλά και της μετάθεσης στο κοσμοπολίτικο Σαιν-Τροπέ! 
    Μόλις πατάει το πόδι του στο τουριστικό θέρετρο αρχίζει να κόβει κλήσεις, προσπαθώντας να αποδείξει τις ικανότητές του στον προϊστάμενό του, εκνευρίζοντας όμως τους υφισταμένους του αλλά και τους ντόπιους. 

    Το πρώτο μεγάλο “πρόβλημα” που αναλαμβάνει να λύσει είναι ένα τσούρμο γυμνιστών, και μετά από αρκετές προσπάθειες, τα καταφέρνει. 
    Και εκεί που πιστεύει πως όλα πάνε κατ’ ευχήν, η… τσαπερδόνα κόρη του (Genevieve Grad) μπλέκει με μια παρέα άτακτων τουριστών, αρχίζει τα ψέματα και ο καημένος Ludovic πρέπει να βρει τρόπο να τα μπαλώσει πριν τα καμώματά της μαθευτούν, μπλέκοντας με κλεμμένους πίνακες, μαφιόζους και τρελές καλόγριες!



    Παρότι δεν είναι η πρώτη τους συνεργασία, το δίδυμο Jean Girault και Louis de Funès αρχίζει εδώ να δείχνει τα δόντια του, με τον Χωροφύλακα να προσφέρει άφθονο γέλιο, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στον ηθοποιό να ξεδιπλώσει το πολυσχιδές ταλέντο του.

    Αυστηρός αλλά και αστείος, νευρικός και ταυτόχρονα στο κόσμο του, καπάτσος αλλά και γκαφατζής, κλόουν αλλά και χωροφύλακας. 
    Ο de Funès είναι απλά απολαυστικός, με τον σκηνοθέτη να παρουσιάζει ένα πιο συγκρατημένο πρώτο μέρος στο οποίο ο ηθοποιός δείχνει τη πιο ρεαλιστική πλευρά του, όμως στο δεύτερο μισό το ηφαίστειο εκρήγνυται με τον αυστηρό χωροφύλακα να γίνεται ένας απελπισμένος πατέρας που προσπαθώντας να σώσει τη κόρη του από τους μπελάδες, σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, αφήνοντας τους θεατές απλά να τον απολαμβάνουν.

    Σχεδόν 8 εκατομμύρια θεατές απήλαυσαν τον Χωροφύλακα του Σαιν-Τροπέ στη πρώτη του προβολή, ανακηρύσσοντάς τον στη πιο εμπορική ταινία της χρονιάς, και όχι άδικα. 
    Ο Louis de Funès είναι μια πραγματική tour de force και 55 χρόνια αργότερα, δεν έχει χάσει απολύτως τίποτα.

    Στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από 18 Ιουλίου.

    FilmBoy team.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ο Χωροφύλακας του Σαν Τροπέ - Le Gendarme de Saint-Tropez (1964) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top