F Κριτική: Η Κυρία Εξαφανίζεται - The Lady Vanishes (1938) - FilmBoy Κριτική: Η Κυρία Εξαφανίζεται - The Lady Vanishes (1938) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Κυρία Εξαφανίζεται - The Lady Vanishes (1938)




    Σε ένα ταξίδι με τρένο προς την Αγγλία, η νεαρή Iris γνωρίζει μια ηλικιωμένη δασκάλα. 
    Ξαφνικά όμως, όπως λέει και ο τίτλος της ταινίας, η κυρία εξαφανίζεται. 
    Η κοπέλα αρχίζει να την αναζητά, αλλά το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι όλοι πιστεύουν ότι δεν υπήρχε καν!

    Μια υπόθεση που ακούγεται άκρως χιτσκοκική, και βασίζεται στην ιδέα του απρόοπτου και του παράλογου το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η πρωταγωνίστρια, όπως συμβαίνει και σε αρκετές ταινίες του θείου Alfred.
    Ο Hitchcock λοιπόν παρουσιάζει μεθοδικά τους χαρακτήρες στο πρώτο μέρος της ταινίας για να στήσει μια ανατρεπτική για την εποχή συνωμοσία. 
    Με έμφαση στη λεπτομέρεια και έξυπνα σκηνοθετικά τρικ τραβάει το ενδιαφέρον από την αρχή, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό όχι απλά διατηρείτε, αλλά συνεχώς αυξάνεται όσο η ταινία προχωράει και αποκαλύπτονται τα μυστικά της. 

    Όλα τα παραπάνω γίνονται ακόμα σημαντικότερα αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για μια ταινία 81 (!) χρόνων η οποία βλέπεται πολύ ευχάριστα καθώς τα βασικά στοιχεία που την καθορίζουν παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. 
    Και αυτά δεν είναι τα εφέ και οι σκηνές δράσης που προφανώς δείχνουν παλιομοδίτικα, αλλά κάποια πολύ πιο στοιχειώδη. 
    Το καλοδουλεμένο σενάριο, ο ανάλαφρος σκηνοθετικός ρυθμός, και οι πετυχημένες ερμηνείες.



    Και με αφορμή το τελευταίο, η συμβολή των ηθοποιών σε αυτή την ταινία είναι σημαντικότατη καθώς στο σύνολό τους παραδίδουν με ζωντάνια τους χαρακτήρες τους, υπηρετώντας το καλογραμμένο σε επίπεδο διαλόγων σενάριο. 
    Στον πρώτο ρόλο η Margaret Lockwood μεταδίδει την αγωνία και τους προβληματισμούς της πρωταγωνίστριας, η «εξαφανισμένη» May Whitty μένει στη μνήμη παρά την ολιγόλεπτη παρουσία της,  και φυσικά ο Michael Redgrave (πατέρας της ηθοποιού Vanessa Redgrave) ο οποίος με τη θεατρικότητά του μοιάζει ιδανικός για να βάλει σε τροχιά όλη την πλοκή.

    Μια ταινία που αξίζει την επαναπροβολή της, δίνοντας την ευκαιρία να την ξαναθυμηθούν όσοι την έχουν δει αλλά και να τη μάθουν όσοι δεν έχουν ανακαλύψει τις πρώτες δουλειές του σπουδαίου Hitch, με τη συγκεκριμένη να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της πρώτης και αμιγώς βρετανικής περιόδου του, που ολοκληρώνεται με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου και τη μετάβασή του στην Αμερική.

    Στους κινηματογράφους από 18 Ιουλίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Κυρία Εξαφανίζεται - The Lady Vanishes (1938) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top