F Ο Κονφορμίστας - Il Conformista (The Conformist) (1970) - FilmBoy Ο Κονφορμίστας - Il Conformista (The Conformist) (1970) - FilmBoy
  • Latest News

    Ο Κονφορμίστας - Il Conformista (The Conformist) (1970)


    Ρώμη, δύο χρόνια πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. 
    Ένας άνδρας, ο Μαρτσέλο (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) ζει μια απόλυτα συμβατική ζωή. 
    Δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, είναι παντρεμένος με μια μικροαστή, αλλά κοινωνικά αποδεκτή γυναίκα και πηγαίνει συχνά στην εκκλησία. 
    Όλα κυλούν ήρεμα στη ζωή του μέχρι τη στιγμή που το αφεντικό του, θα του αναθέσει την εκτέλεση του πρώην καθηγητή και μέντορά του στο Παρίσι.           

    Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του πολυγραφότατου Αλμπέρτο Μοράβια (μια αστυνομική, κατά βάση, ιστορία) και αποτελεί ένα σχόλιο του 30χρονου τότε Μπερνάρντο Μπερτολούτσι για το φασισμό.
    H επική, αντιφασιστική αυτή ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, με την σπουδαία ερμηνεία του εξαιρετικού Ζαν Λουί Τρεντινιάν, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μεταπολεμικού Ευρωπαϊκού Σινεμά και μια ταινία που πρέπει καθένας μας να δει.



    Ο δημιουργός Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, στην ταινία-ορόσημο του 20ου αιώνα, όχι μόνο δημιουργεί σχολή στον τρόπο κινηματογράφησης, αλλά ρίχνει μια καυστική ματιά στην ιστορία της Ιταλίας και επιχειρεί να σκιαγραφήσει την ψυχοσύνθεση ενός φασίστα, καυτηριάζοντας τον κομφορμισμό και τονίζοντας ότι ιδανικός σύμμαχος του φασισμού είναι ο πολίτης που είναι έτοιμος για οποιοδήποτε συμβιβασμό προκειμένου να επιβιώσει.

    Η ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια πάλη του φωτός με τη σκιά από την κάμερα του μαέστρου Βιτόριο Στοράρο στην χειρότερη ιστορικά στιγμή  της Ιταλίας, όταν η παρακμή της ανώτερης τάξης έδινε το έρεισμα στην ακροδεξιά αντίδραση που προέκυψε και στηρίχτηκε από το λαό.

    Στους κινηματογράφους από 4 Ιουλίου.

    ΔΤ από την WEIRDWAVE




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ο Κονφορμίστας - Il Conformista (The Conformist) (1970) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top