F Classics: Η Γνωριμία της Σάρκας - Carnal Knowledge (1971) - FilmBoy Classics: Η Γνωριμία της Σάρκας - Carnal Knowledge (1971) - FilmBoy
  • Latest News

    Classics: Η Γνωριμία της Σάρκας - Carnal Knowledge (1971)




    Ο Mike Nichols στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του υπήρξε ένας σκηνοθέτης-στοχαστής των ανθρωπίνων ερωτικών σχέσεων, από τα πρώτα του βήματα τη δεκαετία του '60 με ταινίες όπως τα Who is Afraid of Virginia Wolf και Graduate, μέχρι και τα τελευταία του έργα όπως το Closer το 2004. 
    Το Carnal Knowledge αποτελεί μια όχι ευρέως γνωστή στιγμή του, αλλά σίγουρα μια ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική.

    Ακολουθώντας την πορεία δύο φίλων από τα χρόνια γνωριμίας στο κολέγιο, ο σκηνοθέτης εστιάζει στις ερωτικές σχέσεις τους και τη συνεχή αναζήτηση του ιδεατού, ανάλογα με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται ο καθένας ξεχωριστά. 
    Με ένα θεατρικών καταβολών σενάριο στα χέρια του που χαρακτηρίζεται από ρεαλιστικούς διαλόγους, διαχειρίζεται πετυχημένα τους δύο αντίθετους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες, οι οποίο μπορεί να προσεγγίζουν και να αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο και σκοπό το γυναικείο φύλο, διαθέτουν όμως τις ίδιες ανασφάλειες και τις ίδιες ανάγκες. 

    Ο Nichols μέσα από τις συνεχείς αναζητήσεις των ηρώων του αναδεικνύει τις δυσκολίες των σχέσεων και την πολυπλοκότητά τους, καταλήγοντας να υπογραμμίσει την μοιραία (;) αποτυχία τους λόγω αναπόφευκτων συγκρούσεων και ανικανοποίητων επιθυμιών.
    Με μια τέτοια προσωποκεντρική προσέγγιση, μεγάλο βάρος πέφτει στους πρωταγωνιστές και στον τρόπο που αποδίδουν τους πολύπλοκους χαρακτήρες τους. 



    Ευτυχώς για την ύπαρξη της ίδιας της ταινίας, οι επιλογές των ηθοποιών είναι εξαιρετικές. 
    Και πώς θα μπορούσε διαφορετικά όταν συναντάμε στον πρώτο ρόλο έναν φρέσκο και γεμάτο ενέργεια Jack Nicholson, ο οποίος βρίσκει αφορμή να μιλάει συνεχώς για τις ερωτικές προτιμήσεις και τις επιτυχίες του ήρωά του. 
    Μπορεί βέβαια και για τις δικές του. 

    Πέρα από τον αναμενόμενο όμως Jack, θετικότατη έκπληξη αποτελεί και ο τραγουδιστής Art Garfunkel σε μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του, ενσαρκώνοντας με μεγάλη φυσικότητα το ευαίσθητο και εσωστρεφές πρωταγωνιστικό αντίβαρο. 
    Ανάμεσά τους αρκετές γυναικείες παρουσίες, αλλά αυτή που ξεχωρίζει εύκολα είναι η εντυπωσιακή Ann-Margret συμβάλλοντας με την παρουσία της στις πιο δυναμικές σκηνές του φιλμ.

    Συνολικά μια ταινία-ανασκόπηση των ερωτικών επιθυμιών και γενικότερα των δύσβατων ρομαντικών σχέσεων, η οποία παραμένει διαχρονική χάρη στην άλυτη θεματολογία της και τους αξιομνημόνευτους πρωταγωνιστές.

    Στους κινηματογράφους από 25 Ιουλίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Classics: Η Γνωριμία της Σάρκας - Carnal Knowledge (1971) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top