F Κριτική: Η Πισίνα - La Piscine (1968) - FilmBoy Κριτική: Η Πισίνα - La Piscine (1968) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Πισίνα - La Piscine (1968)



    Ο Jean-Paul (Alain Delon) και η Marianne (Romy Schneider) περνάνε τις διακοπές τους στη Γαλλική Ριβιέρα, κάνοντας τα μπάνια τους στην πισίνα της βίλας όπου διαμένουν. 
    Η ειδυλλιακή κατάσταση όμως θα διαταραχτεί από την επίσκεψη του πρώην εραστή της Marianne (Maurice Ronet), και την έφηβη κόρη του (Jane Birkin). 
    Η συνύπαρξη των τεσσάρων πλέον ενοίκων θα θέσει σε κίνδυνο τις ομαλές σχέσεις τους σε ένα μοιραίο παιχνίδι αποπλάνησης. 

    Ο γάλλος δημιουργός Jacques Deray (πρώτη από τις εννιά συνολικά συνεργασίες με τον Delon) σκηνοθετεί μια ταινία η οποία χάρη στη θεματολογία της αλλά και τους αξέχαστους πρωταγωνιστές, κατάφερε να αφήσει το στίγμα της όχι μόνο στον Ευρωπαϊκό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο. 
    Παρά τα (μικρά) μειονεκτήματα τα οποία προκύπτουν από τη σεναριακή και παλιομοδίτικη σε ορισμένα σημεία δομή, η σκηνοθετική ταυτότητα κάνει την ταινία να διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία της. 

    Με άκρως καλοκαιρινή (και ερωτική κατ’ επέκταση) διάθεση, και σύμμαχο μια γήινης ομορφιάς φωτογραφία, ο Deray δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ χαμηλών και σαγηνευτικών ρυθμών, αποκαλύπτοντας παράλληλα την περιπλοκότητα  και την ελαστικότητα των ερωτικών σχέσεων.
    Πέρα από τα παραπάνω τεχνικά στοιχεία όμως, αυτοί που μεγάλωσαν το μύθο της ταινίας δεν είναι άλλοι από τους πρωταγωνιστές. 


    Στην τέταρτη από τις πέντε συνεργασίες τους, Alain Delon και Romy Schneider μεταφέρουν την παθιασμένη σχέση τους στο κινηματογραφικό πανί, η οποία μπορεί να είχε τερματιστεί την περίοδο της συγκεκριμένης ταινίας, αλλά η εκρηκτική χημεία τους ξεχειλίζει ερωτισμό σε κάθε πλάνο που μοιράζονται. 
    Δίπλα τους επάξια τους συμπληρώνουν ο Maurice Ronet ως πηγή νοσταλγίας, και η νεαρή Jane Birkin ως νεανικός πειρασμός στην πρώτη της γαλλική ταινία που συμμετείχε.

    Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ατμοσφαιρική ταινία η οποία μυρίζει καλοκαίρι από το πρώτο πλάνο, και διατηρεί τη διαχρονική γοητεία της χάρη στους θρυλικούς σταρ που με τη πάροδο του χρόνου γιγάντωσαν το μύθο της.

    Στους κινηματογράφους από 27 Ιουνίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Πισίνα - La Piscine (1968) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top