F Κριτική: Εξόριστος Συγγραφέας - Dovlatov (2018) - FilmBoy Κριτική: Εξόριστος Συγγραφέας - Dovlatov (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Εξόριστος Συγγραφέας - Dovlatov (2018)



    Με τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα Σεργκέι Ντοβλάτοφ καταπιάνεται ο σκηνοθέτης Aleksei German Jr., γιος του σπουδαίου Ρώσου σκηνοθέτη Aleksei German
    Μερικά χρόνια μετά το ‘Under Electric Clouds’, ο Aleksei German Jr. παραδίδει μια ενδιαφέρουσα ταινία για μια ξεχωριστή προσωπικότητα που έδωσε αγώνα ενάντια στο κατεστημένο καθώς προσπαθούσε επίμονα να εκδώσει το συγγραφικό του έργο. 

    Το έργο ανήκει στο είδος της δραματοποιημένης βιογραφίας και τα γεγονότα που παρακολουθούμε εκτυλίσσονται τις πρώτες έξι μέρες του Νοέμβρη το 1971. 
    Στον ρόλο του τίτλου βρίσκουμε τον Σέρβο ηθοποιό Milan Marić.

    Στη Σοβιετική Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Σεργκέι Ντοβλάτοφ είναι ένας άσημος ακόμα συγγραφέας που πασχίζει να εκδώσει τη δουλειά του. 
    Η σχέση με τη γυναίκα του και την μικρή τους κόρη δεν είναι αρκετή για να τον καθησυχάσει από τον αγώνα του. 
    Ο Ντοβλάτοφ διαθέτει ταλέντο και όραμα αλλά οι εκδοτικοί οίκοι δεν συμμερίζονται τη σημασία του έργου του και διαρκώς τον απορρίπτουν λέγοντας πως η δουλειά του είναι ανεπιθύμητη. 

    Σε αυτές τις μέρες γνωρίζει τον ποιητή και συγγραφέα Γιόζεφ Μπρόντσκι, έναν έμπορο ξένων προϊόντων της μαύρης αγοράς και μια ηθοποιό του κινηματογράφου. 
    Ο Ντοβλάτοφ θα περιπλανηθεί με όλους αυτούς τους χαρακτήρες που προσπαθούν να επιζήσουν μέσα στο χάος που δημιουργεί το αδίστακτο κράτος που ζουν.


    Το αποτέλεσμα της ταινίας του German αφήνει μία καλή εντύπωση σε πολλά επίπεδα. 
    Η αναπαράσταση της εποχής, οι δεύτεροι ρόλοι, η σκηνοθεσία αλλά και η απεικόνιση ενός ανθρώπου-ήρωα που επιθυμεί να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο αγνοώντας την κατεύθυνση που του υποδεικνύουν τα ‘αφεντικά’ του. 

    Ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας έχει στόχους και ιδανικά, είναι συμπαθής και έχει συναίσθηση των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω του. 
    Και προφανώς, ήρωες σαν τον συγκεκριμένο συγγραφέα αποτελούν διαχρονικές προσωπικότητες.

    Ενδιαφέρουσα επιλογή του σκηνοθέτη είναι οι συγκεκριμένες έξι μέρες από τη ζωή του Ντοβλάτοφ. 
    Η εστίαση στον παραλογισμό των σοβιετικών αρχών και η γενική απεικόνιση του κλίματος που επικρατούσε εκείνο τον καιρό είναι πετυχημένες και άξιας της προσοχής μας. 

    Καλός και μετριοπαθής είναι στο ρόλο του ο ηθοποιός Milan Marić που δίνει μια ήσυχη ερμηνεία. 
    Μια αξιόλογη δουλειά, ο σκηνοθέτης της ταινίας φαίνεται να πήρε κάτι από το ταλέντο του πατέρα του και βαδίζει σε καλό μονοπάτι.

    Στους κινηματογράφους από 21 Φεβρουαρίου.

    Πάνος Μουζάκης




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Εξόριστος Συγγραφέας - Dovlatov (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top