F 2018 In Review: Τα 10 καλύτερα animation από το Νάσο Κυριακίδη - FilmBoy 2018 In Review: Τα 10 καλύτερα animation από το Νάσο Κυριακίδη - FilmBoy
  • Latest News

    2018 In Review: Τα 10 καλύτερα animation από το Νάσο Κυριακίδη


    Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς είναι ήδη συγκεντρωμένες στο εξαιρετικό και φέτος 'In Review' του FilmBoy.
    Το 2018 έχει ολοκληρωθεί, οπότε είναι ευκαιρία να θυμηθούμε ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες του περασμένου έτους ανά είδος κατηγορίας. 

    Έχετε ήδη διαβάσει τις καλύτερες, τις χειρότερες και τις εκπλήξεις της χρονιάς, του Αλέξανδρου Κυριαζή, τις 20 καλύτερες ταινίες τρόμου του Βασίλη Γιαννάκη, τις 20 καλύτερες Ασιατικές ταινίες του Πάνου Κοτζαθανάση.
    Και έπονται κι άλλες.

    Παρακάτω ακολουθούν τα 10 καλύτερα animation που προβλήθηκαν μέσα στην χρονιά.


    10. Charming


    Ξεκινάμε με το πρώτο animation, το οποίο παρουσιάζει ένα παραμύθι από την πλευρά του πρίγκιπα και όχι της όμορφης πριγκίπισσας όπως συνηθίζεται. 
    Εδώ μιλάμε στην κυριολεξία για τον Prince Charming, αφού όταν ήταν βρέφος μια νεράιδα και πρώην του πατέρα του, τον ευλόγησε με ακαταμάχητη γοητεία, έτσι ώστε καμία γυναίκα και πριγκίπισσα να μην μπορεί να του αντισταθεί. 
    Έτσι λοιπόν όλες οι γυναίκες του Βασιλείου πέφτουν στα πόδια του, με αποτέλεσμα ο ίδιος να έχει αποκτήσει μια αλαζονική, ναρκισσιστική συμπεριφορά. 

    Η ευλογία όμως μετατρέπεται σε κατάρα στα εικοστά πρώτα γενέθλια του, όταν όλη η αγάπη που υπάρχει στον κόσμο θα χαθεί εκτός αν εκείνος βρει την αληθινή αγάπη στο πρόσωπο μιας γυναίκας. 
    Σταχτοπούτα, Χιονάτη και Ωραία Κοιμωμένη, όλες κόβονται για πάρτη του, αλλά εκείνος θα προτιμήσει την μόνη κοπέλα που αντιστέκεται στην γοητεία του και που δεν μοιάζει σαν τις άλλες. 
    Ευφάνταστη ιδέα και χαριτωμένη διάθεση σε αυτό το φιλμ που προέρχεται από τους δημιουργούς του Shrek.


    9. Smallfoot


    Ο Μικροπόδαρος μπορεί εισπρακτικά να μην ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της Warner Animation, αλλά κατάφερε να ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους. 
    Η ιστορία παρουσιάζει μια ολόκληρη φυλή Μεγαλοπόδαρων, οι οποίοι ζουν ευχάριστα την καθημερινότητα τους, όταν ένας από αυτούς, ο Migo θα συναντήσει τυχαία προς έκπληξή του έναν άνθρωπο. 

    Όταν οι υπόλοιποι αμφισβητούν τα λεγόμενά του, τότε η φυλή θα στείλει τον Migo στον κόσμο των ανθρώπων για να αποδείξει την ειλικρίνεια του. 
    Εκεί θα απαγάγει έναν άνθρωπο και θα τον παρουσιάσει σαν πειστήριο στους δικούς του, αποδεικνύοντας ότι όντως υπάρχουν μικροπόδαροι. 
    Ο κόσμος μεταξύ Γέτι και ανθρώπων μπλέκεται με κωμικές καταστάσεις και διδακτικά μηνύματα για τα παιδιά. 


    8. Early Man


    Οι άνθρωποι των σπηλαίων εδώ ζουν αρμονικά, έχοντας δημιουργήσει μια πρώτη κοινωνία ως πρωτόγονοι. 
    Υπάρχει όμως και μια οργανωμένη κοινωνία στην οποία παρουσιάζονται θεσπισμένοι κανόνες και πολιτισμός. 

    Ο ήρωας μας, ο πρωτόγονος Dog έχει διαφύγει της αιχμαλωσίας από τους αιμοχαρείς εισβολείς του πολιτισμού και θα προσπαθήσει να ελευθερώσει τους φίλους τους εισχωρώντας στο στρατόπεδο των αντιπάλων. 
    Ένας αγώνας είναι αυτός που θα δώσει την λύση σε αυτό το όμορφο stop-motion animated film που παρακολουθήσαμε στην αρχή του έτους και ξεχωρίζει με την απλότητα και το χιούμορ του.


    7. Luis & the Aliens


    Ο Luis είναι ένα 12χρονο αγόρι με διαστημικές ανησυχίες, ιδιαίτερα έξυπνο, με ωριμότητα ενήλικα ως προς την καθημερινή του ζωή που τον συναρπάζει ότι έχει σχέση με οτιδήποτε το διαφορετικό. 
    Για αυτό και ενθουσιάζεται όταν ανακαλύπτει την συντριβή ενός ιπτάμενου δίσκου πολύ κοντά στο σπίτι του. 

    Επιβάτες είναι τρεις χαρούμενοι εξωγήινοι με ξεχωριστή προσωπικότητα, οι οποίοι γρήγορα γίνονται φίλοι με το νεαρό αγόρι και μαζί ξεκινούν μια όμορφη περιπέτεια που προσφέρει χαμόγελα, αλλά και συγκίνηση.


    6. Hotel Transylvania 3: Summer Vacation


    Το τρίτο μέρος των περιπετειών των αγαπημένων μας τεράτων που έχουν δημιουργήσει ένα  πολύ επιτυχημένο franchise. 
    Αυτή τη φορά στο επίκεντρο έρχεται η αισθηματική ζωή του Δράκουλα, ο οποίος μετά από τόσους αιώνες μοναξιάς επιθυμεί να γνωρίσει νέα σύντροφο. 
    Ο ίδιος πέφτει σε κατάθλιψη, με την κόρη του, την Mavis να του κάνει δώρο ένα ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο, θέλοντας να του φτιάξει την διάθεση. 
    Φυσικά ακολουθεί όλη η τερατοπαρέα, μεταφέροντας το χαρούμενο κλίμα των δύο προηγούμενων ταινιών αυτή τη φορά εν πλω. 

    Το ηθικό του κόμη αναπτερώνεται όταν εκείνος ερωτεύεται κεραυνοβόλα την καπετάνισσα του πλοίου, η οποία όμως για κακή του τύχη είναι απόγονος του Βαν Χέλσινγκ και επιθυμεί τον αφανισμό όλων των τεράτων. 
    Τότε αναλαμβάνει δράση η Mavis, η οποία αυτή την φορά είναι εκείνη που αναλαμβάνει τον ρόλο του προστατευτικού γονέα, θέλοντας να αποτρέψει τον πατέρα της από το να πληγωθεί. 
    Και φυσικά στην ταινία συμπεριλαμβάνονται αστείες στιγμές με τα horror monsters να ξεσαλώνουν.


    5. The Grinch


    Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων επιστρέφει μετά την live action εκδοχή του στο “How the Grinch Stole Christmas” του 2000 με πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό Jim Carrey
    Βασισμένο και πάλι στο κλασικό βιβλίο του Dr.Seus, το φιλμ αποτελεί μια πολύ όμορφη προσαρμογή που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία τα Χριστούγεννα που μόλις πέρασαν. 
    Η ιστορία είναι γνωστή με πρωταγωνιστή την πράσινη εκδοχή του Σκρουτζ. 
    Ο Grinch είναι ένα μονόχνοτο πλάσμα, ηθελημένα σατανικός, μόνιμα θλιμμένος, που ζει απομονωμένος από τους υπόλοιπους κατοίκους, με μόνη παρέα του το σκυλάκι του Μαξ, το οποίο τον αγαπά πιστά και τον προσέχει. 

    Ο Grinch όμως δεν αποχωρίζεται ποτέ το μόνιμα κατσουφιασμένο του πρόσωπο, μην θέλοντας να δείξει συναίσθημα και αγάπη στον οποιοδήποτε. 
    Το πνεύμα των Χριστουγέννων τον αηδιάζει, με αποτέλεσμα να καταστρώσει σχέδιο για να χαλάσει την γιορτινή διάθεση των κατοίκων της Whoville, καθώς θα προσπαθήσει να αφανίσει όλα τα δώρα από τα σπίτια της πόλης. 
    Συγκινητικό animation που παρουσιάζει την κλασική ιστορία, προβάλλοντας τις αξίες της αγάπης, της φιλίας και της αφοσίωσης, αλλά επίσης φωτίζει και την εσωτερική κρυφή επιθυμία των μοναχικών ανθρώπων. 


    4. Isle of Dogs


    Ακόμη ένα stop-motion animated film με μεγάλη φαντασία που επιτυγχάνει να γίνει αρκετά πρωτότυπο. 
    Βρίσκεται μάλιστα υποψήφιο ανάμεσα στην πεντάδα των Χρυσών Σφαιρών και αποτελεί την επιστροφή του Wes Anderson στο stop-motion animation, μετά το πολύ καλό Fantastic Mr.Fox του 2009. 
    Έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Βερολίνου στην αρχή της χρονιάς συγκεντρώνοντας θετικές κριτικές και συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του και εισπρακτικά. 
    Ένα συγκινητικό φιλμ που ξεκινά σε μελαγχολικούς τόνους, με αστείες στιγμές και καταλήγει σε ένα αισιόδοξο τέλος. 
    Πρόκειται για μια ιστορία φιλίας με πρωταγωνιστές τους αγαπητούς, αφοσιωμένους και πάντα πιστούς τετράποδους φίλους.

    Στην Ιαπωνία του μακρινού μέλλοντος, ο διεφθαρμένος Δήμαρχος Κομπαγιάσι, εξορίζει όλα τα σκυλιά, οικόσιτα και αδέσποτα σε ένα νησί που μοιάζει με μια αχανή χωματερή, διαδίδοντας ότι πάσχουν από ασθένειες επικίνδυνες για το ανθρώπινο γένος. 
    Ένα 12χρονο αγόρι όμως θα του εναντιωθεί και θα ταξιδέψει μέχρι εκεί για να εντοπίσει τον καλό του τετράποδο φίλο Σποτ. 
    Συμμάχους στο πλευρό του θα βρει πέντε θαρραλέα τετράποδα που θα τον συντροφευτούν σε αυτό το επικό ταξίδι που θα αλλάξει οριστικά την παρούσα κατάσταση.  


    3. Ralph Breaks the Internet


    Το Wreck-It-Ralph αποτελεί ένα από τα καλύτερα animation των τελευταίων χρόνων και το sequel του κατάφερε να είναι ακόμη καλύτερο, 6 χρόνια μετά την προβολή του πρώτου. 
    Υποψήφιο για Χρυσή σφαίρα που και αυτό με την σειρά του είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθεί στην πεντάδα των Οσκαρ
    Μια ιστορία με γρήγορους ρυθμούς, πολύ γέλιο, έξυπνες αναφορές και πρωταγωνιστικούς ήρωες που δεν είναι σχηματικοί, αλλά ανθρώπινοι. 
    Με ευαίσθητο ψυχισμό, ουσιαστικούς προβληματισμούς και ολοκληρωμένη προσωπικότητα. 
    Επίσης έχουμε ξανά cameo από παλιούς και νεότερους ήρωες παιχνιδιών, όπως επίσης γνώριμες φιγούρες υπερηρώων, καθώς και τις πριγκίπισσες της Disney σε πλήρη απαρτία. 

    Η υπόθεση εστιάζει στην δύναμη της φιλίας μεταξύ του Raplh και της κολλητή του  Vanellope, οι οποίοι είναι ήρωες video-game και όταν κλείνουν τα φώτα κάνουν παρεούλα. 
    Η καινούρια τους περιπέτεια ξεκινά όταν χαλάει το τηλεχειριστήριο στο video-game της Vanellope, με αποτέλεσμα οι ήρωες του παιχνιδιού της να μείνουν άπραγοι και εκείνη να είναι στα πρόθυρα κατάθλιψης. 
    Έτσι λοιπόν Raplh και Vanellope εισχωρούν στο internet με σκοπό να βρουν ένα ανταλλακτικό του χαλασμένου εξαρτήματος και να επισκευάσουν την βλάβη. 
    Με αυτό τον τρόπο ξεκινά ένα όμορφο, μαγικό και συγκινητικό ταξίδι για μικρούς και μεγάλους σε αυτή την ταινία που αποτελεί ένα απολαυστικό θέαμα από όλες τις απόψεις.


    2. Incredibles 2


    Χρειάστηκε να περιμένουμε 14 χρόνια για το sequel του The Incredibles αλλά άξιζε η αναμονή με το αποτέλεσμα να μας αποζημιώνει. 
    Το φιλμ ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο εισπράξεις παγκοσμίως και αποτελεί το πιο εμπορικό animation, και μένει να δούμε αν θα επιβραβευθεί και από τα μέλη της Ακαδημίας, όπως είχε γίνει και στο πρώτο φιλμ, το οποίο κέρδισε 2 Οσκαρ, αυτό του καλύτερου animation, αλλά και του καλύτερου ήχου. 
    Το αποτέλεσμα του Incredibles 2 είναι επίσης εντυπωσιακό, με τους γνωστούς χαρακτήρες της πρώτης ταινίας να αναλαμβάνουν και πάλι δράση.

    Η ταινία ξεκινά με την μητέρα της οικογένειας την Helen να γίνεται το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας που διοργανώνεται με σκοπό να αναδείξει το πνεύμα του πραγματικού σούπερ ήρωα, εκπροσωπώντας τους ομοίους της στον υπόλοιπο κόσμο. 
    Καλείται να αποκαταστήσει την αντίληψη που έχει η κοινή γνώμη για τους υπερήρωες, καθώς πρέπει να συγκεντρώσει τον σεβασμό όλων στο πρόσωπο της, κερδίζοντας την χαμένη τους υπόληψη. 
    Έτσι αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όποια εγκληματική ενέργεια προκύπτει, συνοδευόμενη πάντα από την clean and cut εικόνα της. 
    Αποτέλεσμα της νέας δράσης της συζύγου είναι ο Bob να αναλαμβάνει την φύλαξη και την φροντίδα των παιδιών, της ιδιόρρυθμης Violet, του υπερκινητικού Dash και του μωρού Jack-Jack, το οποίο έχει αποκτήσει ένα σωρό από υπερδυνάμεις που τις χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα. 
    Animated διαμαντάκι που με το που κυκλοφόρησε έγινε αγαπημένο.


    1. Spider-Man: Into the Spider-Verse


    Και ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα με το καλύτερο animation της χρονιάς, το οποίο αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη λόγω της θεματικής του και της πρωτοτυπίας του. 
    Ο Αλέξανδρος Κυριαζής συμπεριέλαβε την ταινία στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, δίνοντάς της τα εύσημα που τις αξίζει. 
    Ένα animated film που έχει ουσία, συναίσθημα και σημαντικά μηνύματα που αναδεικνύονται χωρίς διδακτικό τρόπο. 
    Πολυπολιτισμικότητα είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την ταινία. 
    Με τον μικρό πρωταγωνιστή να είναι μισός Αφροαμερικανός και μισός Λατινοαμερικανός, ο οποίος ζει στην Αμερική. 
    Πολυπολιτισμικότητα κατά κάποιο τρόπο υπάρχει και όσον αφορά τους υπερηρωικούς χαρακτήρες, με πολλά είδη animation να συγκεντρώνονται επιτυχημένα μαζί, τα οποία αποτελούν εκπροσώπους διαφορετικών animated universe. 

    Η υπόθεση παρουσιάζει τον έφηβο Miles, o οποίος πρόσφατα έχει αλλάξει σχολείο και προσπαθεί να προσαρμοστεί στην καινούρια συνθήκη, όταν ξαφνικά αποκτά σουπερ δυνάμεις, ύστερα από τσίμπημα μιας αράχνης. 
    Τότε στρέφεται στον Spiderman για βοήθεια, αλλά εκεί προς έκπληξη του διαπιστώνει την έλευση διαφορετικών αραχνοηρώων από διαφορετικά σύμπαντα. 
    Οι παράλληλες πραγματικότητες διασταυρώνονται, με τους ήρωες να έχουν κοινό στόχο την επαναφορά της αρχικής κατάστασης. 
    Έτσι έχουμε αυτή την ευφάνταστη σύμπραξη ηρώων που συνθέτουν μια δυνατή ομάδα από διαφορετικούς χαρακτήρες.
    Ένα πρωτότυπο animation που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μια ιστορία ενηλικίωσης με αλήθεια και γνήσια συναισθήματα. 
    Η επιτυχημένη της πορεία συνεχίζεται, το χρυσό αγαλματάκι μάλλον είναι δεδομένο, κοινό και κριτικοί ενθουσιάστηκαν, με ένα sequel και ένα spin-off ήδη να ετοιμάζονται.

    Νάσσος Κυριακίδης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 2018 In Review: Τα 10 καλύτερα animation από το Νάσο Κυριακίδη Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top