F Κριτική: Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία - Vice (2018) - FilmBoy Κριτική: Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία - Vice (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία - Vice (2018)




    Ο Dick Cheney υπήρξε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πολιτικά πρόσωπα των τελευταίων δεκαετιών στην Αμερική, με αποκορύφωμα την εποχή που διετέλεσε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί της θητείας του George Bush Jr, αποκτώντας συχνά δύναμη ανώτερη από τη συνηθισμένη για τη θέση του.

    Ο Adam Mckay καταπιάνεται με το πρόσωπο του Ρεπουμπλικάνου πολιτικού προσπαθώντας να ρίξει φως στην προσωπικότητα του Cheney, αλλά και μέσω του χαρακτήρα του να κριτικάρει το γενικότερο πολιτικό σύστημα της Αμερικής. 
    Ο Mckay ο οποίος πριν λίγα χρόνια έκανε μια εντυπωσιακά ποιοτική στροφή και από τις «ωραίες καφρίλες» τύπου Anchorman και Step Brothers έφτιαξε το πολύ ενδιαφέρον Big Short, συνεχίζει στον ίδιο τόνο αφήνοντας το οικονομικό σύστημα και εστιάζοντας στο πολιτικό. 

    Χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα πρόσωπο του οποίου ο θεσμικός ρόλος δεν βρίσκεται στο προσκήνιο, περνάει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας για να μας αναδείξει τις σκοτεινές πτυχές της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, αλλά και να σατιρίσει συγκεκριμένα πρόσωπα εξουσίας των προηγούμενων δεκαετιών. 
    Όλα αυτά τα κάνει χρησιμοποιώντας έξυπνα σκηνοθετικά τρικ, με καλό ρυθμό αφήγησης και περίσσεια χιουμοριστική διάθεση, κάνοντας μια βιογραφική ταινία που καταφέρνει να διαφοροποιηθεί από τις περισσότερες που βλέπουμε.



    Πέρα από την προσέγγιση του δημιουργού όμως, σημαντικότατο στοιχείο της ταινίας αποτελούν οι συντελεστές πάνω στους οποίους πέφτει το ερμηνευτικό βάρος. 
    Και μιας και μιλάμε για βάρος, ο πρώτος για τον οποίο πρέπει να μιλήσουμε είναι ο Christian Bale (Hostiles), ο οποίος με άλλη μια μοναδική μεταμόρφωση, με πολλά παραπανίσια κιλά, αλλαγμένη φωνή, και πονηρό, υπονομευτικό ύφος, μετατρέπεται στον Dick Cheney κάνοντάς μας να ξεχνάμε τον ηθοποιό και να βλέπουμε μόνο το πρόσωπο που υποδύεται. 

    Στους β’ ρόλους οι χαρακτήρες μένουν ελαφρώς στη σκιά του πρωταγωνιστή, αλλά με αρκετά καλή διαχείριση οι Steve Carell (The Battle of the Sexes), Amy Adams (Justice League) και Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Misouri) έχουν τις στιγμές τους. 
    Και λίγο παραπάνω ο Rockwell ο οποίος στο ρόλο του Bush αποτυπώνει υπέροχα (αν και όχι πολύ κολακευτικά για τον ίδιο τον Bush) το πρόσωπο του 43ου Προέδρου των ΗΠΑ.

    Συγκεντρωτικά, μια πολύ κεφάτη βιογραφική ταινία η οποία λειτουργεί και ως μέσο κριτικής του πολιτικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από μια σπιρτόζικη σκηνοθεσία και έναν συγκλονιστικά καλό Christian Bale στον πρώτο ρόλο.

    Στους κινηματογράφους από 27 Δεκεμβρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία - Vice (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top