F Κριτική: Μη Με Αγγίζεις - Touch Me Not (2018) - FilmBoy Κριτική: Μη Με Αγγίζεις - Touch Me Not (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Μη Με Αγγίζεις - Touch Me Not (2018)



    Έχοντας τη Χρυσή Άρκτο στις αποσκευές του, αλλά και μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φήμη μιας και στη πρώτη προβολή του είχε από μαζικές εξόδους μέχρι επευφημίες, το Touch Me Not της πρωτοεμφανιζόμενη Ρουμάνας Adina Pintilie έφτασε και στα μέρη μας.

    Η βασική πλοκή, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, ακολουθεί μία μεσήλικη γυναίκα που έχει φόβο οικειότητας. 
    Αδυνατεί να έρθει σε στενή επαφή με άλλον άνθρωπο, ακόμα και το άγγιγμα την κάνει να νοιώθει άβολα, ενώ όταν αυτό γίνεται ερωτικό ξεσπάει μανιασμένα.

    Το Touch Me Not δεν είναι ταινία, είναι ένα -σχετικά- δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ/πείραμα στο οποίο παρακολουθούμε την ίδια την σκηνοθέτιδα να καταγράφει τη προσπάθεια της εν λόγω γυναίκας να αντιμετωπίσει το “πρόβλημά” της.
    Σε αυτή της τη προσπάθεια ακολουθεί και παρακολουθεί ανθρώπους με διάφορα άλλα προβλήματα και το πως ο καθένας τους διαχειρίζεται την οικειότητα, όπως ένας άνδρας με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, ένας άλλος με αλωπεκία και έναν τραβεστί, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κάνει θεραπεία με έναν… κάτι σαν ψυχολόγο.


    Επί 120 βασανιστικά λεπτά παρακολουθούμε την Laura (Laura Benson) να παρακολουθεί τους εν λόγω ανθρώπους, με τη κάμερα να μεταπηδά συχνά πυκνά παρουσιάζοντάς μας, αποσπασματικά φυσικά, και τη δική τους ζωή. 
    Και επειδή όλα αυτά γίνονται με ασφυκτικά αργό ρυθμό, κάθε δεκαπεντάλεπτο, ίσως και συχνότερα, μας πετάει στα μούτρα, τις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, και ένα γεννητικό όργανο σε super zoom.

    Η χρήση ενός σοβαρού ψυχολογικού ζητήματος για να στήσεις γύρω από αυτό μία ιστορία είναι απολύτως φυσιολογική κινηματογραφικά, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μια ταινία που δε νομίζω ότι μπορεί να ενδιαφέρει άλλον από τους ίδιους του ψυχολόγους.

    Για να τελειώσω λίγο θετικά, το Touch Me Not έχει πανέμορφη φωτογραφία που μας θυμίζει κάτι από Pawlikowski και αξιόλογες ερμηνείες ειδικά από την Laura Benson.
    Αν στο άκουσμα της φράσης πειραματικός κινηματογράφος, στο πειρ… έχετε γίνει καπνός, ούτε που να το διανοηθείτε να αγγίξετε (pun intended) το Touch Me Not.

    Στους κινηματογράφους από 8 Νοεμβρίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Μη Με Αγγίζεις - Touch Me Not (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top