F Ο Peter Medak στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας: The Ghost of Peter Sellers και The Changeling - FilmBoy Ο Peter Medak στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας: The Ghost of Peter Sellers και The Changeling - FilmBoy
  • Latest News

    Ο Peter Medak στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας: The Ghost of Peter Sellers και The Changeling


    Τη Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου είχαμε την τύχη να δούμε όχι μία αλλά δύο καταπληκτικές ταινίες του μοναδικού σκηνοθέτη Peter Medak που ήταν ένας από τους προσκεκλημένους της φετινής διοργάνωσης. 
    Ο ίδιος παρευρέθηκε και στις δύο προβολές αφενός για να τις προλογίσει και αφετέρου για να συζητήσει με το κοινό και να μιλήσει για τα παρασκήνια και για άλλα και διάφορα περιστατικά που έζησε ο ίδιος γυρίζοντας τες. 

    Η πρώτη ταινία στο πρόγραμμα ήταν η νέα του ταινία, το άκρως ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ ‘The Ghost of Peter Sellers’ και η δεύτερη ήταν το έξοχο ‘The Changeling’  που είχε κυκλοφορήσει πρώτη φορά στις αίθουσες πίσω στο 1980.
    Αυτό που ακολούθησε ήταν μια φοβερή κινηματογραφική εμπειρία που θα μας μείνει στο νου σίγουρα για καιρό.

    Ο Peter Medak γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1937 αλλά έφυγε για το Ηνωμένο Βασίλειο σε νεαρή ηλικία. 
    Εκεί κατόρθωσε και έφτιαξε ταινίες σαν το ‘Negatives’, το ‘The Ruling Class’ και το ‘A Day in the Death of Joe Egg’. 
    Η συνεργασία του με τον Peter Sellers στην επόμενη ταινία του με τίτλο ‘Ghost in the Noonday Sun’ το 1973 υπήρξε μεγάλη αποτυχία λόγω της συμπεριφοράς του Sellers στα γυρίσματα της ταινίας. 
    Τα δύσκολα γυρίσματα, τα ακριβά κοστούμια και σκηνικά και οι διαφωνίες και οι καυγάδες ανάμεσα στον Sellers με το υπόλοιπο καστ και τον σκηνοθέτη Medak οδήγησαν τη συγκεκριμένη ταινία στην αφάνεια. 

    Τέσσερις δεκαετίες μετά, ο Peter Medak βρίσκει τους εναπομείναντες συντελεστές της ‘καταραμένης’ ταινίας και μιλάει μαζί τους, πηγαίνει στις αυθεντικές τοποθεσίες των γυρισμάτων και μιλάει στην κάμερα μπροστά σε φίλους και γνωστούς του κινηματογραφικού κόσμου για την επώδυνη εμπειρία που είχε να συνεργαστεί με ένα τόσο ταλαντούχο αλλά φοβερά δύσκολο ηθοποιό. 
    Αυτά τα πράγματα και άλλα τόσα αφηγείται η ταινία ‘The Ghost of Peter Sellers’, ένα φοβερό ντοκιμαντέρ Κυπριακής παραγωγής που αποτελεί κινηματογραφικό θησαυρό με τη δομή του και τις ιστορίες που διηγούνται τα πρόσωπα που γνώριζαν τον Peter Sellers.


    Λίγο αργότερα, αλλάξαμε αίθουσα για να δούμε (ξανά) μία από τις πιο επιβλητικές και μοναδικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών. 
    Ο λόγος για το ‘The Changeling’ , μία ταινία τρόμου που δεν μένει μονάχα στα στοιχεία που ξέρουμε από τις ταινίες του είδους αυτού. 

    Καναδικής παραγωγής και γυρισμένο το 1980, αυτό το φοβερό έργο αποτελεί παράδειγμα για το είδος για την καταπληκτική ατμόσφαιρα που διαθέτει, τη σεναριακή του δομή και την δεξιοτεχνική σκηνοθεσία του Medak, και προφανώς, για τον ήρωα της ταινίας που υποδύεται έξοχα ο George C. Scott
    Τη διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε ο πολύ καλός John Coquillon – συνεργάτης του Sam Peckinpah σε τέσσερις ταινίες – που δημιούργησε ένα ανατριχιαστικό περιβάλλον που με την ανάλογη χρήση των ήχων στη στοιχειωμένη βίλα κατάφεραν να δώσουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα που απομνημονεύεται και σήμερα, 38 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της. 

    Η ταινία του Medak είναι ιδιαίτερα γοητευτική που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη αφού η μία σημαντική σκηνή διαδέχεται την άλλη σε αυτό το καλογραμμένο σενάριο που δεν γίνεται συχνά στις μέρες μας. 
    Με ελάχιστες σταγόνες αίματος, ο σκηνοθέτης έφτιαξε μια ταινία με προσωπική σφραγίδα που εκτός από το κομμάτι του τρόμου μιλάει για μια ιστορία απώλειας για τον ήρωα αλλά και μια ιστορία διαφθοράς για τον γερουσιαστή που έρχεται σε αντιπαράθεση ο Scott στην ταινία. 

    Και η τοποθέτηση αυτών των στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από εύστοχη και ανεβάζει το ποιοτικό επίπεδο των ταινιών τρόμου. 
    Αριστουργηματική ταινία που πηγαίνει σε άλλο επίπεδο.
    Δημιουργοί σαν τον Peter Medak χρειάζονται περισσότερη αναγνώριση. 
    Τυχεροί όσοι παρευρέθηκαν και στις 2 προβολές. 
    Ήταν απλά μοναδικές.

    Πάνος Μουζάκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ο Peter Medak στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας: The Ghost of Peter Sellers και The Changeling Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top