F Κριτική: Ψυχρός Πόλεμος - Cold War (2018) - FilmBoy Κριτική: Ψυχρός Πόλεμος - Cold War (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ψυχρός Πόλεμος - Cold War (2018)




    Πέντε χρόνια μετά το πετυχημένο ‘Ida’, ο Πολωνός σκηνοθέτης Paweł Pawlikowski κινηματογραφεί ξανά σε υπέροχο ασπρόμαυρο μια ιστορία αγάπης με τα πάνω και τα κάτω της. 
    Σε αυτή την μικρής διάρκειας ταινία που ξεδιπλώνει την ιστορία της σε πάνω από μια δεκαετία σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις πρωταγωνιστούν οι Tomasz Kot και Joanna Kulig που δίνουν μια πολύ καλή και ζεστή ερμηνεία κόντρα στον τίτλο του έργου.

    Η ιστορία λέει για το μεγάλο έρωτα μεταξύ ενός μαέστρου, του Βίκτορ, και μιας μικρότερης σε ηλικίας ερμηνεύτριας, της Ζούλα, που ξεκινά ξαφνικά στο τέλος της δεκαετίας του ’40 στην Πολωνία και συνεχίζεται με εντάσεις για την επόμενη δεκαετία. 
    Ο έρωτας του θα είναι επεισοδιακός, οι ήρωες θα περιπλανηθούν, θα έχουν αλλαγές στις πορείες τους αλλά και πάλι βρίσκονται μαζί. 
    Θα κρατήσει όμως αυτή η σχέση στο πέρασμα του χρόνου;

    Μια απλή ιστορία αγάπης μετατρέπεται σε μια όμορφη και μελαγχολική ταυτόχρονα ταινία που αφήνει τα σημάδια της στο κινηματογραφικό τοπίο χάρη κυρίως στις ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των δύο βασικών πρωταγωνιστών της. 
    Με τις διαστάσεις του κινηματογραφικού κάδρου της ταινίας να παραπέμπουν σε σινεμά της δεκαετίας του ’50, η σκηνοθεσία του Pawlikowski φέρνει κοντά και χωρίζει τους δύο πρωταγωνιστές του σε μια περίοδο κοινωνικής αναταραχής μετά το τέλος του πολέμου όπου τα πράγματα δείχνουν να φέρνουν άλλα αποτελέσματα για τους ήρωες του από αυτά που αρχικά νόμιζαν. 



    Η επιλογή ως μαέστρος και ερμηνεύτρια αντίστοιχα είναι ιδιαίτερα εύστοχη και λειτουργεί με ενδιαφέρον τρόπο σε όλο το έργο. 
    Πέρα από σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας και ερμηνείες, η ταινία πετυχαίνει επίσης καλή σκηνογραφία αφού η αναπαράσταση της εποχής είναι αξιόλογη και πειστική.

    Ο Pawlikowski δείχνει να είναι ένας σκηνοθέτης που επιθυμεί να εξελίσσεται όσο περνούν τα χρόνια και το καταφέρνει με τον τρόπο του. 
    Και λαμβάνει και την ανάλογη αναγνώριση. 
    Βρίσκεται σε καλό δρόμο πάντως, έχει μια άποψη και διαθέτει το ταλέντο να αναπτύξει περαιτέρω τις ιδέες του. 

    Αν και μας έχει παραδώσει κάποιες πολύ καλές ταινίες έως τώρα – με το ‘Last Resort/Το Τελευταίο Καταφύγιο’ του 2000 να έχει μια σημαντική θέση στη φιλμογραφία του – μπορούμε να ισχυριστούμε πως ακόμα δεν έχει κάνει το αριστούργημα του. 
    Και αυτό δεν είναι για κακό. 
    Γιατί κάθε φορά έρχεται και με κάτι διαφορετικό. 
    Και έχει προθέσεις να γίνεται όλο και καλύτερος στη δουλειά του. 
    Ο Pawlikowski αφιερώνει την ταινία αυτή στους γονείς του που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την δημιουργία της.

    Στους κινηματογράφους από 25 Οκτωβρίου.

    Πάνος Μουζάκης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ψυχρός Πόλεμος - Cold War (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top