F Κριτική: Με Διαβατήριο τη Γοητεία - The Charmer (2017) - FilmBoy Κριτική: Με Διαβατήριο τη Γοητεία - The Charmer (2017) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Με Διαβατήριο τη Γοητεία - The Charmer (2017)




    Ο Esmail (Ardalan Esmaili) είναι ένας άντρας με καταγωγή από το Ιράν που ζει στη Δανία. 
    Για να παραμείνει όμως στην Ευρώπη και να μην αναγκαστεί να επιστρέψει στη χώρα του για γραφειοκρατικούς λόγους, πρέπει να βρει άμεσα σύντροφο και να παντρευτεί. 
    Έτσι καταλήγει να γίνει Charmer, και να αναζητά συνεχώς μια υποψήφια σύζυγο.

    Μια ενδιαφέρουσα σαν ιδέα ταινία από τον Ιρανό σκηνοθέτη Milad Alami, ο οποίος όπως και ο ήρωας του φαίνεται να ταλαντεύεται ανάμεσα σε Δανία και Ιράν, ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή. 
    Ο δημιουργός της ταινίας ακολουθώντας μια κλασική ευρωπαϊκή οπτική με αργό ρυθμό και ανθρωποκεντρική ματιά, ακουμπάει σύγχρονα κοινωνικά θέματα, είτε παγκόσμιας εμβέλειας όπως η μετανάστευση, είτε πιο τοπικά μέσα από τις παραδόσεις της χώρας του. 

    Ο κοινωνικός χαρακτήρας όμως της ταινίας έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς, όπως μας προμηνύει και ο τίτλος της ταινίας, στο επίκεντρο βρίσκεται ο πρωταγωνιστής και οι προσπάθειές του να σαγηνέψει την επόμενη πιθανή υποψήφια σύντροφο. 



    Μέσα από τον εξαναγκασμό και την πίεση που γίνεται αυτή η προσπάθεια μπορεί να μας βάλει σε σκέψεις για τις στερεότυπες συχνά αντιλήψεις μιας κοινωνίας η οποία εξαναγκάζει κάθε άνθρωπο σε ένα καλούπι που ξεκινάει από την απαραίτητη (;) σταθερότητα σε προσωπικό επίπεδο, για να συνεχιστεί με όλα όσα μας κάνουν να θεωρούνται σημαντικά (οικογένεια, καριέρα, ωραίο σπίτι και ακόμα πιο ωραίο αυτοκίνητο) σε ένα παγκόσμιο πλέον American Dream.

    Αυτός ο κοινωνικός χαρακτήρας όμως χάνεται μέσα από την εστίαση στον πρωταγωνιστή και τις συνεχείς προσπάθειές του για συντροφιά, με αποτέλεσμα να αφήνει ελαφρώς στην άκρη το πιο ενδιαφέρον κοινωνικό κομμάτι της ταινίας και να πλησιάζει περισσότερο στη θεματολογία ενός τυπικού ερωτικού θρίλερ. 

    Έτσι ενώ έχουμε μια ενδιαφέρουσα αρχικά ιδέα με προσεγμένη σκηνοθεσία και έναν αρκετά ταιριαστό πρωταγωνιστή ο οποίος εκμεταλλεύεται τα σκαμπανεβάσματα του ήρωά του, τελικά δεν κάνει την επιθυμητή υπέρβαση και μένει στα ρηχά χωρίς ξεκάθαρη κοινωνική ταυτότητα.

    Στους κινηματογράφους από 11 Οκτωβρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Με Διαβατήριο τη Γοητεία - The Charmer (2017) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top