F Τα βραβεία του Animasyros 11 - FilmBoy Τα βραβεία του Animasyros 11 - FilmBoy
  • Latest News

    Τα βραβεία του Animasyros 11


    Το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 11 powered by Onassis Culture, ξεπερνώντας τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έφεραν ο Ξενοφώντας και ο Ζορμπάς, ολοκληρώθηκε με μία λαμπερή τελετή λήξης την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων, παρουσία των πιστών φίλων του Φεστιβάλ, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και θεσμικών φορέων.

    Ο πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης, ευχαρίστησε το κοινό που παρακολούθησε για 11η χρονιά τις δράσεις του φεστιβάλ, τόσο τις πλούσιες προβολές όσο και τα πρωτότυπα εργαστήρια και ανανέωσε το ραντεβού του πλέον σημαντικότερου θεσμού της τέχνης της εμψύχωσης στην Ελλάδα για το 2019. 
    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "για πέντε ολόκληρες μέρες και νύχτες η Σύρος, φιλοξένησε εκατοντάδες animated χαρακτήρες σε 200 ταινίες από 30 χώρες, Διαγωνιστικά προγράμματα, πανοράματα, αλλά και μία σειρά εργαστηρίων που εμπλέκουν κάθε ηλικιακή ομάδα του τόπου (και όχι μόνο). 
    Παράλληλα για πρώτη φορά, η 11η διοργάνωση του Animasyros εγκαινίασε και μία νέα πρωτοβουλία που στέφθηκε με επιτυχία, την Athens Animation Agora".

    Κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν και τα Βραβεία του Φεστιβάλ. Αναφορικά με την πληθώρα των ταινιών του Animasyros 11, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού & του τμήματος Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών, Ιωσήφ Πρωϊμάκης, “Ήταν μία «θυελλώδης» εμπειρία και όχι μόνο λόγω του καιρού αλλά και χάρη στα κύματα των σπουδαίων ταινιών που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, τόσο στο τμήμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού όσο και αυτό των Σειρών και Κατά Παραγγελία Ταινιών, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει ένα φεστιβάλ Animation”.


    ΒΡΑΒΕΙΑ

    Το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία “Αρνητικός Χώρος” (Negative Space (FR)) των Max Porter & Ru Kuwahata, “μια θαυμάσια σχεδιασμένη και κομψή ταινία που γέμισε και τις μικρότερες ρωγμές της καρδιάς μας με την γλυκόπικρη μελαγχολία της, την αναζωογονητική αφήγησή της και τον ζωντανό συναισθηματικό πυρήνα της. 
    Μια ειλικρινή και πρωτότυπη ταινία που ξεδιπλώνεται σαν σκηνές από το μέλλον για κάθε συχνό ταξιδιώτη”.

    Η Ειδική Μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros 11 δόθηκε στο (OO) του Oh Seo ro (KR), “Μία πανέξυπνη ταινία που μιλάει σε όλους μας, θυμίζοντάς μας πως τα πιο οικουμενικά συναισθήματα μπορούν να βρεθούν σε κάτι τόσο ήπιο όσο ένα αεράκι, όσο και σε κάτι άγριο όσο ένα φτάρνισμα”.

    Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος, απονεμήθηκε στην ταινία “Το Βορειοανατολικό Βασίλειο" (“The Northeast kingdom”- (US)) του Alan Jennings, “μια ταινία που μπορεί να δείχνει απλή στην πρώτη ματιά, αλλά έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να φανεί έτσι. 
    Αστεία, κυνική, όμορφα εκτελεσμένη, με πολυδιάστατους χαρακτήρες και μια μεγάλη ιστορία”.

    Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία "Το Βαθύ Τέλος” (Le Grand Bain / The Big End (FR)) της Elise Augarten, “μια ταινία που δεν «προδίδει» ποτέ τις σκέψεις του χαρακτήρα, αλλά μοιράζεται με τον θεατή την ίδια συναισθηματική πορεία”.

    Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films) απονεμήθηκε στην ταινία “Η Ιστορία μας” (“La nostra storia / Our Story” – (ΙΤ)), του Lorenzo Latrofa, “μια ταινία που μιλάει για ένα πιεστικό θέμα υπογραμμίζοντας έξυπνα την αδιάκοπη επικαιρότητα του. 
    Μια ιστορία τόσο παλιά όσο τα εδάφη που κατοικούμε, αλλά πιο επείγουσα τώρα από ποτέ. 
    Πρόκειται για μια ιστορία που, όπως υπονοεί ο τίτλος της ταινίας, μας αφορά όλους”.

    Την ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία, έλαβε το μουσικό βίντεο “The Lovely Thing Suite” (MX) των Diego Haucuja T. και Carlos Lopez Estrada, “Ένα λεπτεπίλεπτα δομημένο, μουσικό βλέμμα στο ψυχικό σθένος και τον πόνο που ενέχει ο αγώνας που ονομάζουμε ανθρώπινη κατάσταση, που παραμένει ωστόσο υπέροχη”.

    To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία “Παγόβουνα” (Icebergs) της Ειρήνης Βιανέλλη, “μια εξαιρετική ταινία που χρησιμοποιεί έξυπνα την εικαστική τραχύτητα για να συνδέσει τους θεατές με την ένταση των κρυμμένων συναισθημάτων της απομόνωσης και της μοναξιάς. 
    Ο παραλογισμός σε συνδυασμό με το αίσθημα του να μην γίνεσαι κατανοητός έναντι της μη κατανόησης είναι το κλειδί του σεναρίου”.

    Τέλος, το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, απονεμήθηκε από την Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Ανεστοπούλου, στην ταινία “Η Βιοπαλαίστρια” (“The Breadwinner” – (IR)) της Nora Twomey, σε παραγωγή του Cartoon Saloon.
    Mέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αποτέλεσαν ο Juan Pablo Zaramella (AR), Ο σημαντικότερος ανεξάρτητος Αργεντίνος animator, η σκηνοθέτις Anne Kjersti Bjorn (ΝΟ) και ο Ιωσήφ Πρωϊμάκης, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου.

    Την κριτική επιτροπή του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος αποτέλεσαν φέτος η Floor van Spaendonck (NL), διευθύντρια του φεστιβάλ Cinekid, η Osi Wald, animator και καθηγήτρια, καθώς και η δημοσιογράφος Κατερίνα Ανέστη.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στα πολυάριθμα εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, για παιδιά, εφήβους, άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμΕΑ. 
    Όλες οι ταινίες είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Animasyros στο Vimeo.

    Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2019 για το Animasyros 12!


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Τα βραβεία του Animasyros 11 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top