F Κριτική: Κοίτα Ποιος Γύρισε - Sono Tornato (2018) - FilmBoy Κριτική: Κοίτα Ποιος Γύρισε - Sono Tornato (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Κοίτα Ποιος Γύρισε - Sono Tornato (2018)



    Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Luca Miniero εμπνέεται από την γερμανική ταινία ‘Er Ist Wieder Da’ του 2015 και βάζει αντί για τον Χίτλερ τον Μουσολίνι να επιστρέφει απρόοπτα στη σημερινή Ιταλία. 
    Έτσι, μια ηλιόλουστη μέρα πέφτει από τον ουρανό… ένα φέρετρο (!) μέσα στη Ρώμη. 
    Από αυτό βγαίνει ο Μπενίτο Μουσολίνι, δίχως να δείχνει γερασμένος και φοράει την στρατιωτική του στολή. 

    Την απρόσμενη άφιξη του καταγράφει κατά λάθος ο νεαρός σκηνοθέτης Αντρέα Καναλέττι που γυρίζει σκηνές από την ταινία του στην περιοχή αυτή εκείνη τη μέρα και ώρα. 
    Ο Μουσολίνι πιστεύει πως βρίσκεται ακόμα στη δεκαετία του ’40 και βρίσκει τη χώρα του να υποφέρει από το μίσος των πολιτών για τους πολιτικούς της. 
    Αποφασισμένος να το αλλάξει αυτό, αρχίζει τη νέα του εκστρατεία να κατακτήσει τη χώρα και να γίνει ξανά ηγέτης της με τη βοήθεια του νεαρού σκηνοθέτη που θα τον ακολουθεί στο αγώνα του σε όλη την Ιταλία.

    Με αυτό το εξωφρενικό και τρομακτικό σκεπτικό ξεκινάει αυτή η κωμωδία που βασίζεται στην υπόθεση ‘Τι θα γινόταν σήμερα στην Ιταλία αν επέστρεφε ο Μουσολίνι;’. 
    Από αυτή την υπόθεση προκύπτουν όσα βλέπουμε στην συνέχεια της ταινίας, είναι κάτι ταυτόχρονα αστείο και παράξενο αλλά και τρομακτικό και αγχωτικό.

    Διότι στην ταινία φαίνεται καθαρά μια διαφορά ανάμεσα στους νέους και τους παλιούς. 
    Από τη μία οι νέοι άνθρωποι βλέπουν την άφιξη του Μουσολίνι σαν ένα τρόπο να αποκτήσουν δημοσιότητα και να βγάλουν λεφτά ενώ οι παλαιότερες γενιές που έζησαν την φρίκη του φασισμού και του πολέμου δεν ξεχνούν και δεν συγχωρούν πρόσωπα σαν τον Μουσολίνι που είναι για αυτούς ανεπιθύμητες παρουσίες.


    Η ερμηνεία του Massimo Popolizio ως Μουσολίνι είναι πολύ καλή βέβαια και μάλιστα τον θυμίζει αρκετά από εξωτερική εμφάνιση. 
    Και του δίνει την ανάλογη χιουμοριστική προσέγγιση. 
    Αποτελεί χωρίς υπερβολές τον κεντρικό χαρακτήρα του έργου που γύρω από αυτόν στρέφονται όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες. 

    Το πιο, ίσως, περίεργο για την ταινία είναι πως διαθέτει αρχικά μια άκρως χιουμοριστική ιδέα αλλά κατά τη διάρκεια της ταινίας ο θεατής περισσότερο θα προβληματιστεί από αυτή την… επιστροφή παρά θα γελάσει από τα αναμενόμενα περιστατικά και τις καταστάσεις που θα βιώσει ο Μουσολίνι στη σημερινή Ιταλία. 
    Ίσως αυτό ανήκει στις προθέσεις των δημιουργών Maniero και Nicola Guaglianone που έγραψαν το σενάριο…

    Η ταινία αποτελεί την ένατη σκηνοθετική δουλειά του Luca Miniero για τον κινηματογράφο. 
    Έχουν προηγηθεί μεταξύ άλλων τα ‘Benvenuti Al Sud / Welcome To The South’ (2010), ‘Benvenuti Al Nord / Welcome To The North’ (2012) και ‘Non C'è Più Religione / No More Religion’ (2016).

    Στους κινηματογράφους από 30 Αυγούστου.

     Πάνος Μουζάκης

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Κοίτα Ποιος Γύρισε - Sono Tornato (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top