F Κριτική: Καρδιοκατακτητής - Le Retour du Héros (Return Of A Hero) (2018) - FilmBoy Κριτική: Καρδιοκατακτητής - Le Retour du Héros (Return Of A Hero) (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Καρδιοκατακτητής - Le Retour du Héros (Return Of A Hero) (2018)




    Δύο χρόνια μετά το ‘Un Homme à La Hauteur’ (ελλ. τίτλος ‘Στάσου Στο Ύψος Σου’) ο σκηνοθέτης Laurent Tirard ενώνει τις δυνάμεις του ξανά με τον Jean Dujardin σε μια ακόμα κωμωδία. 

    Στο ‘Le Retour Du Héros’ – όπως είναι ο γαλλικός της τίτλος – είμαστε στο 1809 στη Γαλλία και ο Jean Dujardin (Μια αγκαλιά στην άκρη του Κόσμου) υποδύεται τον λοχαγό Neuville που καλείται ξαφνικά να πολεμήσει στο μέτωπο αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του Pauline (Noemie Merlant, Θα Μείνει μεταξύ μας) που μόλις παντρεύτηκε. 
    Η αδερφή της Pauline η Elizabeth (Melanie Laurent, By the Sea) θέλει να τονώσει το ηθικό της αδερφής της και αποφασίζει να γράφει γράμματα στην Pauline, σαν να τα έστελνε ο ίδιος ο σύζυγος της από το μέτωπο του πολέμου. 

    Περνάει ο καιρός και σταματάει να γράφει. 
    Ένα πρωί, όμως, η Elisabeth συναντάει τον λοχαγό σε άθλια κατάσταση στην πόλη και τον προτρέπει να μην επιστρέψει στο σπίτι όταν αυτός της εκμυστηρεύεται πως είναι λιποτάκτης. 
    Ο λοχαγός έχει και αυτός όμως τα δικά του σχέδια…

    Σκηνοθέτης και ηθοποιοί βρίσκονται σε κέφια και δίνουν καλές ερμηνείες που κρατούν την ταινία από την αρχή ως το τέλος. 
    Ο Jean Dujardin και η Mélanie Laurent έχουν πολύ καλή χημεία μεταξύ τους, οι δεύτεροι ρόλοι είναι εξίσου καλοί, το setting, τα κοστούμια και η ατμόσφαιρα της εποχής είναι ικανοποιητικά. 



    Η ιδέα της ταινίας είναι έξυπνη και πολύ ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα ένα δηκτικό σχόλιο στο πως θεωρείται ένας άνθρωπος ήρωας και όλοι μιλούν για αυτόν ενώ στην ουσία είναι κενός και υποκριτής και θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τη θέση και το αξίωμα του. 
    Αυτό το στοιχείο είναι διαχρονικό και λειτουργεί μέσα από το είδος της κωμωδίας – που θα λέγαμε πως ανήκει και στο είδος της σάτιρας – αν και θα μπορούσε να γυριστεί και σαν κοινωνικό δράμα.

    Πάντως το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό σε όλα τα επίπεδα. 
    Δίχως κάτι αξιοσημείωτο στο τεχνικό κομμάτι του έργου, η ταινία έχει πράγματι ενδιαφέρον σενάριο με καλογραμμένους χαρακτήρες. 

    Το ‘Return Of A Hero’ δείχνει ένα σκηνοθέτη που ξέρει από κινηματογράφο – ο Laurent Tirard έχει εργαστεί και ως δημοσιογράφος και έχει βγάλει ένα ενδιαφέρον βιβλίο με συνεντεύξεις σημαντικών σκηνοθετών – και σέβεται το είδος, τους ηθοποιούς του και κάνει το σχόλιο του προς αυτούς που επιστρέφουν σαν ‘ήρωες’ και λαμβάνουν τιμές ενώ θα έπρεπε να αγνοούνται παραδειγματικά. 

    Και παρόλο το κωμικό στοιχείο, το τέλος της ταινίας έρχεται να σε κάνει να ανησυχείς για αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται μεταξύ μας ανά πάσα στιγμή και μέρος.
    Στους κινηματογράφους από 28 Ιουνίου.

    Πάνος Μουζάκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Καρδιοκατακτητής - Le Retour du Héros (Return Of A Hero) (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top