F Κριτική: Stringless - FilmBoy Κριτική: Stringless - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Stringless



    H ιστορία του ελληνικού γυναικείου πολυφωνικού συγκροτήματος Stringlees μέσα από το ρεαλιστικό βλέμμα του Άγγελου Κοβότσου
    Ο έμπειρος ντοκιμαντερίστας έτυχε να βρεθεί σε μία live εμφάνιση του γκρουπ και γοητευμένος προχώρησε στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία περίπου πέντε ετών από το ξεκίνημα του το 2013 έως και σήμερα. 

    Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μουσικό σχήμα αποτελούμενο αποκλειστικά από γυναικείες φωνές που τραγουδούν και παράλληλα ενορχηστρώνουν μόνο με φωνητικά, μελωδίες από την ελληνική και ξένη παραδοσιακή μουσική. 
    Από τα ρετρό του 30΄ και τις οπερέτες της πρώτης δεκαετίας του 1900, μέχρι τον Τσιτσάνη και soundtrack του ελληνικού κινηματογράφου, οι έξι γυναίκες φαίνεται να μπορούν να ερμηνεύσουν τα πάντα χωρίς την παραμικρή βοήθεια μουσικών οργάνων.

    Η ιστορία του γκρουπ δεν είναι παρά ένα succes story ενός μουσικόύ σχήματος που από τις street performances και την αφάνεια  κατάφερε να γίνει ευρέως γνωστό φτάνοντας σε κοινές συναυλίες με τον Αλκίνοο Ιωάννιδη, ωστόσο ο Κοβότσος μόνο έτσι δεν το προσεγγίζει. 

    Με άξονα έξι ξεχωριστές γυναικείες προσωπικότητες, ξεκινά από ρεαλιστική βάση να ξετυλίγει το κουβάρι μιας ιστορίας γεμάτης με καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και κομμάτια πραγματικής ζωής. 
    Αλμπένα Ιβάνοβα Κούτοβα, Βασιλική Αλεξίου, Δωροθέα Μιχαήλ, Έλσα Μουρατίδου, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Στέλλα Γιαλτζή, είναι έξι σύγχρονες γυναίκες στη Θεσσαλονίκη της οικονομικής κρίσης του σήμερα αλλά και έξι καλλιτέχνιδες με ιδιαίτερα η κάθε μία χαρακτηριστικά. 


    Δυναμικές και δημιουργικές και την ίδια στιγμή εύθραυστες και ευάλωτες, μα πάνω από όλα γυναίκες που αγωνίζονται απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας με όπλο τη δημιουργικότητα, κοιτάζουν τη ζωή άλλοτε κατάματα κι άλλοτε μέσα από τη τέχνη τους. 

    Υπό αυτό το πρίσμα ο Κοβότσος τις προσεγγίζει κάθε μία ξεχωριστά, αποτυπώνοντας την καλλιτεχνική ταυτότητα του γκρουπ, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί το πορτραίτο της σύγχρονης Ελληνίδας γυναίκας, κάνει ένα κοινωνικό σχόλιο για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και διηγείται την ιστορία του συγκροτήματος. 

    Μία ιστορία γεμάτη γοητευτικές αντιθέσεις όπου η ζωή συναντά την τέχνη σε ένα πολυεπίπεδο ντοκιμαντέρ που κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

    Στους κινηματογράφους από 1η Μαρτίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Stringless Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top