F Κριτική: Ο Διπλός Εραστής - L'amant double - FilmBoy Κριτική: Ο Διπλός Εραστής - L'amant double - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ο Διπλός Εραστής - L'amant double



    Η καταθλιπτική Chloe (Marine Vacth), συνάπτει ερωτική σχέση με τον ψυχαναλυτή της και αποφασίζουν από κοινού να συζήσουν. 
    Λίγο καιρό μετά, μια σειρά από τυχαία γεγονότα θα οδηγήσουν την νεαρή γυναικά σε αποκαλύψεις για τα καλά κρυμμένα μυστικά του συντρόφου της. 

    Αρχικά διαπιστώνει ότι κρύβει την πραγματική του ταυτότητα και εν συνεχεία ανακαλύπτει την ύπαρξη ενός δίδυμου αδερφού επίσης ψυχαναλυτή. 
    Η Chloe αποφασίζει να διαλευκάνει το μυστήριο συναντώντας τον δίδυμο αδερφό, αλλά η γνωριμία τους επιφυλάσσει αναπάντεχες εκπλήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες. 

    Ο Francois Ozon κάνει στροφή 180 μοιρών από το περσινό αξιόλογο δράμα εποχής «Frantz» παρουσιάζοντας ένα άνισο, ερωτικό θρίλερ μυστηρίου, με ξεκάθαρη αναφορά στο «Dead Ringers» του David Cronenberg, που από ένα σημείο και μετά χάνει κάθε μέτρο. 

    Από την πρώτη κιόλας σκηνή, ένα close up στην κλειτορίδα της πρωταγωνίστριας, ο Γάλλος ξεκαθαρίζει τις προκλητικές του διαθέσεις. 
    Στη συνέχεια εστιάζει στο ψυχογράφημα μιας καταθλιπτικής γυναίκας όπου οι ψυχικές εμμονές και οι διαστροφικές σεξουαλικές της επιθυμίες την οδηγούν σε ανεξέλικτα πάθη και κάπου εκεί αρχίζει ένα ρεσιτάλ από αστοχίες. 


    Η αρχική χιτσκοκική ατμόσφαιρα μυστηρίου σύντομα καταρρέει καθώς περιπλέκεται σε ένα γεμάτο τρύπες σενάριο που επιδίδεται σε ευκολίες παρουσιάζοντας ολοένα και περισσότερες υπερβολές μέσα από μία ανορθόδοξη αφήγηση, όπου τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας προκύπτουν είτε από παραφουσκωμένες ανατροπές, είτε από απρόσμενα cut στιλιζαρισμένων πλάνων που θυμίζουν διαφημιστικά σποτ και μοιάζουν περισσότερο με ανούσια σκηνοθετικά τρικ παρά με ουσιαστικές δημιουργικές παρεμβάσεις, ενώ η εμφανής προκλητική διάθεση του Ozon να σοκάρει φλερτάρει έντονα με τη γελοιότητα. 

    Όποια κι αν είναι τα θέματα που θέλει να θίξει εδώ ο Γάλλος όπως οι ψυχικές διαταραχές, οι σεξουαλικές διαστροφές και η πατριαρχία, βυθίζονται σε ένα σεναριακό χάος που μπάζει από παντού σε ένα φιλμ που πασχίζει με κάθε τρόπο να εντυπωσιάσει αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλέσει αμηχανία και απορίες για  το ποιο ακριβώς ήταν το όραμα του Γάλλου δημιουργού.

    Στους κινηματογράφους από 11 Ιανουαρίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ο Διπλός Εραστής - L'amant double Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top