F TV Series Review: The Doctor Blake Mysteries (season 1-4) - FilmBoy TV Series Review: The Doctor Blake Mysteries (season 1-4) - FilmBoy
  • Latest News

    TV Series Review: The Doctor Blake Mysteries (season 1-4)



    Έχω ένα κουσούρι, μ’ αρέσει απολαμβάνω το γεύμα μου μπροστά σε μια οθόνη.
    Ως πιτσιρικάς ήταν η οθόνη της τηλεόρασης ενώ σε αυτή έπαιζε κάποιο τηλεπαιχνίδι, που ήταν τότε της μόδας, αργότερα κάποια ελληνική σειρά σε επανάληψη, ενώ τα τελευταία χρόνια το ρόλο του θεάματος έχουν πάρει οι procedural αστυνομικές σειρές. 

    CSI: LV, Bones, The Glades, Rizzoli & Isles, Scorpion, Elementary είναι μόνο μερικές που έχουν συνοδεύσει τη μεσημεριανή μου ιεροτελεστία τα τελευταία χρόνια. 

    Επειδή οι γνωστοί τίτλοι του είδους δεν είναι ατελείς, έχω αρχίσει να ψάχνω πιο βαθιά, αναζητώντας σειρές από άλλες χώρες και όχι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό. 
    Μία απ’ αυτές είναι και το The Doctor Blake Mysteries.

    Βρισκόμαστε στο Ballarat, μια μικρή πόλη της Νοτιοανατολικής Αυστραλίας κοντά στη Μελβούρνη. 

    Εκεί το 1909 γεννήθηκε ο Lucien Blake, γιος γιατρού, που στα 20 του πήγε στη Σκωτία για να σπουδάσει ιατρική, κατατάχτηκε στο Βρετανικό στρατό και ως στρατιωτικός γιατρός υπηρέτησε στην Άπω Ανατολή, όπου και γνώρισε τη σύζυγό του Mei Lin, με την οποία απέκτησε μια κόρη. 
    Μετά τη μάχη της Σιγκαπούρης όμως, έχασε τα ίχνη και των δύο τους, και παρά τις προσπάθειές του να τις βρει, αυτό κατέστη αδύνατο.

    Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Blake επιστρέφει στο Ballarat για να αναλάβει το ιατρείο του πατέρα του αλλά και να συνεργαστεί με την τοπική αστυνομία ως αστυνομικός χειρούργος” (σ.σ. κάτι σαν ιατροδικαστής ουσιαστικά). 

    Οι εμπειρίες του από το πόλεμο και η ευστροφία του, τον κάνουν πολύτιμο βοηθό για την αστυνομία αλλά ταυτόχρονα και ενοχλητικό που συνεχώς φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν.

    Το The Doctor Blake Mysteries είναι μια κλασσική αστυνομική procedural σειρά με αυτοτελή επεισόδια, καθένα από τα οποία καταπιάνεται με μια υπόθεση στην οποία ο Blake βοηθά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για τη διαλεύκανση της. 
    Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι το σκηνικό της, με την επαρχιακή Αυστραλία των 50's-60's να προσφέρει εύφορο έδαφος για πρωτότυπες ιστορίες.


    Αν και μοιάζει περισσότερο με μια άναρχη μίξη ηρώων άλλων αστυνομικών και ιατρικών σειρών, ο χαρακτήρας του Lucien Blake, τον οποίον υποδύεται ο Craig McLachlan, μεγάλος τηλεοπτικός αλλά και μουσικός σταρ στα down under, αλλά παντελώς άγνωστος μακριά από κει.  

    Η ευφυΐα του, οι γνώσεις του, η αφοπλιστική ευγένειά του, ο εθισμός του στο ποτό, τα ψυχολογικά τραύματα από τη χαμένη οικογένειά του, διαμορφώνουν ένα παζλ με το πρόσωπο που σχηματίζεται να είναι ιδιαίτερα συμπαθές.

    Στις 4 σεζόν που έχουν μέχρι σήμερα προβληθεί, με την 5η να έχει πάρει το πράσινο φως αλλά να αγνοείται η τύχη της, τα 36 επεισόδια του The Doctor Blake Mysteries είναι μάλλον δύσκολο να πεις ότι μπορούν να σε συγκλονίσουν. 

    Οι υποθέσεις είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες και με ικανοποιητική δόση πρωτοτυπίας, αν και όσο προχωράει η σειρά, είναι και λογικό ότι τα αναποτελεσματικά ή κακοσχεδιασμένα επεισόδια δε λείπουν, χωρίς ευτυχώς να είναι πολλά.

    Μεγάλο μειονέκτημά της σειράς αποτελεί η διάρκεια των επεισοδίων, η οποία αντίθετα με τα 42-44 λεπτά που έχουμε συνηθίσει σε αντίστοιχες αμερικάνικες σειρές, εδώ κυμαίνονται στα 56-59 λεπτά, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις που δεν μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον να γίνονται εξαιρετικά κουραστικές, ενώ ακόμα και στις “καλές” περιπτώσεις, είναι φανερό ότι το σενάριο συχνά τραβάει για να γεμίσει το χρόνο.

    Το The Doctor Blake Mysteries αν και δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη διαφορετικότητά του, προσφέρει ένα ευχάριστο θέαμα και μπορεί όλα τα γνωστά κλισέ του είδους να κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους, όμως το αποτέλεσμα, ειδικά για ένα κοινό που έχει καταβροχθίσει άπειρες ανάλογες σειρές, είναι αξιοπρεπέστατο. 
    Αν ψάχνετε κάτι ανάλογο, ρίξτε του μια ματιά…

    Αλέξανδρος Κυριαζής.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: TV Series Review: The Doctor Blake Mysteries (season 1-4) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top