F 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 'Τέσσερις Διαστάσεις και μία Λάμπα' του Θανάση Νεοφώτιστου - FilmBoy 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 'Τέσσερις Διαστάσεις και μία Λάμπα' του Θανάση Νεοφώτιστου - FilmBoy
  • Latest News

    19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 'Τέσσερις Διαστάσεις και μία Λάμπα' του Θανάση Νεοφώτιστου


    To 19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (3-12 Μαρτίου) είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του στην παραγωγή ντοκιμαντέρ και το FilmBoy επιχειρεί να σας παρουσιάσει μερικά από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν.
    Σήμερα, το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Θανάση Νεοφώτιστου, 'Τέσσερις Διαστάσεις και μία Λάμπα'.


    Δύο νέες αρχιτεκτόνισσες μας ξεναγούν στην διαδικασία της δημιουργίας χρησιμοποιώντας ένα τηλεοπτικό συνεργείο, μια σπηλιά και την καθημερινότητά τους. 

    Μία λάμπα, μία δημοσιογράφος, μια σπηλιά, μία σοφίτα, ένα μουσείο, ένα λιοντάρι, τρεις μέρες, τέσσερις διαστάσεις, δέκα παιδιά, λίγες νεράιδες, μερικά χιλιόμετρα και εκατό χαρτόνια. 
    Μέσα από την πρόκληση δημιουργίας ενός φωτιστικού σώματος, δυο νέες αρχιτεκτόνισσες μάς παρουσιάζουν την ίδια τη διεργασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας: έμπνευση, σύνθεση, κατασκευή. 

    Μετά την βραβευμένη ΠΡΟΣΕΥΧΗ (20', 2014, Χρυσός Διόνυσος, 37ο Φεστιβάλ Δράμας) και τον βραβευμένο ΠΩΓΩΝΙΣΚΟ (10', 2015, Βραβείο Ντοκιμαντέρ, 38ο Φεστιβάλ Δράμας), το νέο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και αρχιτέκτονα Θανάση Νεοφώτιστου, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ (30', 2017), παρουσιάζει δύο νέες αρχιτεκτόνισσες, που αποτελούν την ομάδα «Τέσσερις-Διαστάσεις», την Ιωάννα Καζελίδου και την Άννα Μαρούλη

    Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το είδος του ψευδοντοκιμαντέρ, ο Θανάσης Νεοφώτιστος επιλέγει να μην επικεντρωθεί σε μία κλασική παράθεση πληροφοριών μέσω συνεντεύξεων. 
    Αντίθετα, μέσα από τη συνθήκη της συνάντησης μιας δημοσιογράφου (στην πραγματικότητα η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου) με τα μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας, στρέφει την προσοχή του σε ένα εν εξελίξει έργο και συγκεκριμένα στην κατασκευή ενός φωτιστικού. 
    Η συνθήκη αυτή του επιτρέπει να ακολουθήσει τις δύο αρχιτεκτόνισσες καθώς αναζητούν πηγές έμπνευσης από μία σπηλιά μέχρι μια δημιουργική απασχόληση με μια ομάδα παιδιών, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στον θεατή να ταυτιστεί με τα μέλη της ομάδας. 
    Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, μετατρέποντας σε βιωματική εμπειρία την κατανόηση του τι σημαίνει για κάποιον να ασκεί την αρχιτεκτονική στην Αθήνα του σήμερα.

    Ο ίδιος ο σκηνοθέτης λέει:
    «Αφορμή για τις "Τέσσερις Διαστάσεις και Μια Λάμπα" ήταν η δημιουργία ενός επεισοδίου ντοκιμαντέρ που κατέληξε σε μία κινηματογραφική αφήγηση μικρού μήκους και ένα "παιχνίδι" με το τι είναι ένα ντοκιμαντέρ!»

    Προβολή:
    Σάββατο 4/3/2017  17:30μμ  Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη  Αποθήκη Δ, Λιμάνι.



    TRAILER | FOUR DIMENSIONS AND ONE LAMP | Short Film by Thanasis Neofotistios (2017) from Thanasis Neofotistos on Vimeo.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 'Τέσσερις Διαστάσεις και μία Λάμπα' του Θανάση Νεοφώτιστου Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top