F Review: Η Εκδίκηση Είναι Δική μου - One Eyed Jacks (1961) - FilmBoy Review: Η Εκδίκηση Είναι Δική μου - One Eyed Jacks (1961) - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Η Εκδίκηση Είναι Δική μου - One Eyed Jacks (1961)




    Update: Το θρυλικό γουέστερν προβάλλεται για μια τελευταία εβδομάδα στον κινηματογράφο ΘΗΣΕΙΟΝ από 6 Οκτωβρίου.

    Κατά τη διαφυγή τους από μια ληστεία τράπεζας στο Μεξικό, ο Rio (Marlon Brando) και ο Dad Longworth (Karl Malden) παγιδεύονται από μεξικάνους στρατιώτες.
    Ο Dad Longworth έχει ένα σχέδιο στο οποίο ένας από αυτούς θα πάρει το μοναδικό άλογο που έχει απομείνει και τη λεία από τη ληστεία και θα πάει να φέρει ένα άλλο άλογο για τον Rio.

    Ο Dad όμως προδίδει τον Rio ο οποίος συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε δεκαπέντε χρόνια σε μια μεξικανική φυλακή. 
    Πέντε χρόνια μετά, ο Rio δραπετεύει από τη φυλακή με την εκδίκηση να είναι το μοναδικό πράγμα που σκέφτεται.
    Ψάχνει σε όλη την Άγρια Δύση τον Dad Longworth, ο οποίος όμως είναι πια ένας σεβαστός άνθρωπος του νόμου.
    Θα πάρει ο Rio την εκδίκησή του ή ο Dad θα τον προδώσει και πάλι;

    Το πρώτο μισό της ταινίας είναι το κλασικό γουέστερν της εποχής.
    Ο Brando με τη συμμορία του ληστεύει μερικές τράπεζες, προδίδεται από τον φίλο του (ο απίστευτος Karl Malden), γλεντάει μερικές γυναίκες (μπορεί να τις κοροϊδεύει ο ίδιος για να του κάτσουν αλλά θα μαλώσει μέχρι θανάτου για να υπερασπιστεί μια άγνωστη από έναν μεθυσμένο), καβαλάει άλογα και πυροβολεί.

    Όλα τα βασικά happenings ενός παραδοσιακού γουέστερν στις αρχές του 60.
    Όταν όμως ο χαρακτήρας του Brando, συναντιέται με τον χαρακτήρα του Karl Malden για δεύτερη φορά, ένα είδος μαγείας εμφανίζεται. 

    Οι δύο χαρακτήρες (από δύο σπουδαίους ηθοποιούς) έχουν μια μεγαλειώδης συνάντηση όταν η ζωή τους ανάγκασε να γίνουν διαφορετικοί άνθρωποι πια, αφού κάποτε ήταν φίλοι-ληστές.
    Και το γουέστερν γίνεται ακόμα καλύτερο.

    Ο Marlon Brando έφτιαξε τη καριέρα του (το μύθο του πιο σωστά) υποδυόμενος πολύπλοκους και συναισθηματικά φορτισμένους χαρακτήρες, όπως ο Terry Malloy στο Λιμάνι της Αγωνίας και βέβαια ο Don Vito Corleone στον Νονό.
    Εδώ δίνει άλλη μια κυκλοθυμική ερμηνεία ως Rio, με την ένταση και την ηρεμία να ισορροπούν στη διάρκεια του φιλμ.



    Η ερμηνεία του Brando στο One-Eyed Jacks είναι ακριβώς το στυλ που τον έκανε ξεχωριστό.
    Βαρύς, με μόνιμη τη μελαγχολία στα μάτια να πετάει τα άναρθρα μουρμουρητά του, αλλά ακριβώς τη στιγμή που νομίζεις ότι έχει χαθεί από το ρόλο του, έρχεται με μια απίστευτη δύναμη το ξέσπασμα παρέχοντας στον χαρακτήρα του αποχρώσεις που κανένα σενάριο δεν θα μπορούσε να περιγράψει.

    Θυμηθείτε το κλάμα του αναζητώντας τη Στέλλα στο Λεωφορείο ο Πόθος ή το διάλογο στον κήπο με τον Michael Corleone του Al Pacino στο The Godfather.

    Ο Rod Serling έγραψε το πρώτο draft του One Eyed Jacks αλλά ο σπουδαίος Sam Peckinpah ήρθε για να γράψει ξανά το σενάριο.
    Η ταινία είχε αρχικά ως σκηνοθέτη τον Stanley Kubrick αλλά τελικά (όπως στοιχημάτιζαν πολλοί στο Hollywood) δεν κατάφερε να τα βγάλει πέρα με το (επίσης παράξενο) αστέρι της ταινίας και έτσι, ο Brando ανέλαβε ως σκηνοθέτης για να ολοκληρωθεί η ταινία.

    Το One Eyed Jacks είναι η μία και μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο Marlon Brando και φημολογείται ότι το τελικό φιλμ που παρέδωσε είχε διάρκεια 5 ώρες!
    Μετά το εγκεφαλικό, τα αφεντικά της Paramount πήραν τη ταινία και την σουλούπωσαν στις 2 ώρες και 15 λεπτά, βγαίνοντας με επιτυχία στις αίθουσες το 1961.

    Η πρώτη και τελευταία σκηνοθετική δουλειά του Brando βοηθήθηκε από την εξαιρετική δουλειά στη φωτογραφία (υποψηφιότητα για Όσκαρ), με τα τοπία του Monterrey να κλέβουν τη παράσταση και να θυμίζουν σε κάποιους από εμάς το πόσο αγνό και ‘πρωτόγονο’ ήταν το σινεμά κάποτε.

    Το One Eyed Jacks αν και έγχρωμο, θα σας φέρει στο μυαλό τα κλασικά γουέστερν που αγαπήσαμε στην ασπρόμαυρη ΕΡΤ (κι ας μην έχει Ινδιάνους), το πόσο άδικο ήταν για το είδος να θεωρούνταν τελειωμένο μέχρι και πριν 2 χρόνια, μέχρι να επανέρθει στα πράγματα τα τελευταία χρόνια με ουκ ολίγες παραγωγές, με αποκορύφωμα βέβαια το remake του κλασικού Και οι 7 Ήταν Υπέροχοι.

    Στους κινηματογράφους από 11 Αυγούστου και για μια τελευταία βδομάδα, από 6 μέχρι και 12 Οκτωβρίου στο Cine Θησείο.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Η Εκδίκηση Είναι Δική μου - One Eyed Jacks (1961) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top