F Best Asian Films: Αργός Θάνατος - Audition (1999) - FilmBoy Best Asian Films: Αργός Θάνατος - Audition (1999) - FilmBoy
  • Latest News

    Best Asian Films: Αργός Θάνατος - Audition (1999)




    Μέσα στην γενική μετριότητα των καινούριων Ιαπωνικών παραγωγών, τις οποίες παρακολούθησα τελευταία, μοναδική παρηγοριά βρίσκω στις ταινίες του Takashi Miike
    Ακόμα ένα αριστούργημα λοιπόν από τον μαιτρ των ταινιών τρόμου. 

    Ο Shigeharu Aoyama είναι ένας μεσήλικας, ο οποίος έχει χάσει πρόσφατα τη γυναίκα του και από τότε ζει μία ουσιαστικά αδιάφορη ζωή μαζί με τον 17χρονο γιο του, Shigehiko. 

    Κατόπιν παρότρυνσης του γιου του, ο οποίος ανησυχεί για την τροπή που έχει πάρει η ζωή του πατέρα του, ιδιαίτερα στο ερωτικό κομμάτι και ύστερα από προτροπή του φίλου και συνεργάτη, Yoshikawa, ο οποίος είναι παραγωγός ταινιών, ο Aoyama αποφασίζει να συμμετάσχει σε μία κομπίνα ώστε να γνωρίσει γυναίκες. 

    Η κομπίνα αυτή περιλαμβάνει μία ψεύτικη ακρόαση (audition), όπου νέες ηθοποιοί θα δοκιμάζονταν για τον ρόλο της γυναίκας του Aoyama, με πραγματικό σκοπό όμως να γνωρίσει κάποια, την οποία θα μπορούσε να παντρευτεί. 

    Πολλές και ωραίες γυναίκες περνούν από την ακρόαση, όμως μόνο μία τον συγκινεί πραγματικά, η Asami Yamazaki. 
    H Asami δηλώνει πως είναι πρώην μπαλαρίνα και πως τελευταία δούλευε για έναν μουσικό παραγωγό. 

    Ο Yoshikawa προειδοποιεί τον Aoyama να προσέχει, μιας και καμία από τις πληροφορίες που έδωσε η νεαρή δεν στάθηκε δυνατόν να εξακριβωθεί. 
    Εκείνος όμως έχει ήδη τυφλωθεί από έρωτα. 

    Όσοι έχετε παρακολουθήσει ταινίες του Miike φαντάζεστε τι συμβαίνει από κει και πέρα.



    Εξαιρετική σκηνοθεσία, που χαρακτηρίζεται από την υπομονή με την οποία ο Miike χτίζει τον τρόμο που εμφανίζεται στο τελευταίο μέρος. 
    Ιδιαίτερα η πρώτη ώρα του φιλμ δε θυμίζει σε τίποτα θρίλερ (ίσως πέρα από μια σκηνή), αλλά μοιάζει περισσότερο με κοινωνικό φιλμ, στο σύνηθες ιαπωνικό στυλ. 

    Με αυτόν τον τρόπο, τα γεγονότα του φινάλε βρίσκουν τον θεατή εντελώς απροετοίμαστο, κάτι στο οποίο σαφώς και στόχευε ο Miike.

    Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντούμε δυο από τις πιο cult παρουσίες του ιαπωνικού κινηματογράφου, τον Ryo Ishibashi ως Aoyama και την Eihi Shiina ως Asami, με τους δυο τους να βρίσκονται πραγματικά στο στοιχείο τους. 

    Ειδικά η δεύτερη, δίνει μια σαφέστατη απόδειξη του λόγου που θεωρείται ως μία από τις ιέρειες του είδους. 
    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η καριέρα της από το Audition (Audishon ο Ιαπωνικός τίτλος) και μετά, περιλάμβανε αρκετά splatter.

    Δείτε την οπωσδήποτε και προσέξτε ιδιαίτερα τη σκηνή του ακρωτηριασμού, μία από τις πιο φρικτά ρεαλιστικές στιγμές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. 

    Μόνη μου ένσταση, ότι κάποια στιγμή εμπλέκεται και το υπερφυσικό στο σενάριο, πράγμα το οποίο δεν μου άρεσε. 
    Αλλά όπως και να το κάνουμε Ιάπωνας είναι και ο Miike.

    Πάνος Κοτζαθανάσης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Best Asian Films: Αργός Θάνατος - Audition (1999) Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top