F 10 Πολεμικές ταινίες και σειρές που πρέπει να δεις - FilmBoy 10 Πολεμικές ταινίες και σειρές που πρέπει να δεις - FilmBoy
  • Latest News

    10 Πολεμικές ταινίες και σειρές που πρέπει να δεις


    O Brad Pitt επέστρεψε στο χακί σε μια ταινία που θα προσπαθήσει να μας θυμίσει τις πολεμικές ταινίες που αναδείκνυαν τον αμερικάνικο ηρωισμό και την αυτοθυσία. 

    Ο Pitt, ο Shia LaBeouf κι ένα εντυπωσιακό καστ ξεκινούν μια αποστολή αυτοκτονίας στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου έξι ριψοκίνδυνοι στρατιώτες θα προσπαθήσουν με ένα τανκ να εισχωρήσουν στα άδυτα του εχθρού. 

    Οι πρώτες κριτικές είναι εγκωμιαστικές αλλά εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ τιποτα όταν βλέπω το κούρεμα του Pitt που θυμίζει παίκτη της Εθνικής...

    Με αφορμή λοιπόν το Fury σας παρουσιάζουμε 10 must see πολεμικές ταινίες που προηγήθηκαν απο το Fury και αν δεν τις έχεις δει, είναι χρέος σου να τιγκαριστείς με τεστοστερόνη, macho ηρωισμό και ποτάμια αίματος. 


    Βάλαμε τις ταινίες σε χρονολογική σειρά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο αλλά το ερώτημα είναι: Μπορεί το Fury να σπάσει αυτή τη δεκάδα και να γίνει κλασσικό;

    Ποιες είναι οι δικές σας αγαπημένες πολεμικές ταινίες;

    Προτιμάτε τον μοναχικό δολοφονικό στρατιώτη ή τις ομάδες; 
    Αληθινές ιστορίες ή φαντασία μου πλανεύτρα;


    Τhe Great Escape (1963)


    Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αιχμάλωτοι σχεδιάζουν τη μεγάλη απόδραση απο ένα camp που φυλάσσεται απο Γερμανούς. 
    Μια τόσο απλοική ιστορία, ένα τόσο κλασσικό αριστούργημα. 

    Μια ψύχραιμη ματιά του σκηνοθέτη John Sturges στα τεκταινόμενα, αφήνει- και κάλα κάνει- το all star cast του να λάμψει.

    Ο συνήθης ύποπτος Steve McQueen προσπαθεί να δώσει one man show σε μια ομάδα που ήδη βριθεί απο αστέρια (Charles Bronson, James Garner, James Coburn κτλ) παραδίδουν όλοι μαζί, ρεσιτάλ ηθοποίας συνδυασμένο με δράση και αγωνία.

    Ενώ το πρώτο μέρος είναι πιο ανάλαφρο με τους αιχμαλώτους να γράφουν στα παπούτσια τους τους κακούς Γερμανούς, το 2ο σε καθηλώνει, με το που θα καταλήξει το όλο εγχείρημα και ποιοι θα τα καταφέρουν τελικά.

    All time classic η σκηνή με τον McQueen να προσπαθεί να διασωθεί πηδώντας με τη μηχανή προς Ελβετία μεριά και να σαβουρώνεται στο συρματόπλεγμα.

    Γενικά αγνός κινηματογράφος!


    Rambo: Τhe First Blood (1982)


    O John Rambo μόλις έχει επιστρέψει απ τη κόλαση του Βιετνάμ και το μόνο που θέλει είναι την ησυχία του.

    Αντ αυτού, τραμπουκίζεται απο ομάδα αστυνομικών σε μικρή κωμόπολη, αντιδρά και φέρνει τον πόλεμο σ'αυτούς με σοβαρές συνέπειες για όλους.

    Υπήρχαν πολλές μαρτυρίες για βετεράνους πολέμου που αντιμετωπίζοταν σαν 'ξένα σώματα' απο την ίδια τους τη χώρα και το διήγημα του David Morrel-στο οποίο βασίζεται η ταινία- παρουσιάζει ένα τέτοιο γεγονός.

    Ο Stallone, που μπορεί να έχουν ακουστεί ούκ ολίγα για την αφεντιά του, μπαίνει στο πετσί του ρόλου κανονικά και η ένταση που δίνει για μένα στη ταινία είναι το κάτι άλλο.

    Λιτός και απέριττος, παρουσιάζει ένα χαρακτήρα που έχει χαθεί, μια ωρολογιακή βόμβα που περιμένει να σκάσει και κουβαλάει τα λάθη μιας ολόκληρης χώρας.

    Νομίζει στην αρχή του έργου ότι θα βρεί το φιλαράκι του, πιάνει το νόημα σιγά σιγά, ξεκινάει ταξίδι επιβίωσης στα όρη και στα δάση, και στο τέλος συνειδητοποιεί για τα καλά οτι η επιστροφή στη πατρίδα ΄'It's a long Road''...


    The Thin Red Line (1998)


    H προσπάθεια να καταληφθεί η νήσος Γκουαλντακανάλ-στρατηγικό σημείο για την έκβαση του πολέμου- απο τους 'Συμμάχους' και οι παράπλευρες απώλειες των συμμετεχόντων ..

    Ο αμφιλεγόμενος Terrence Mallick μαζεύει την υποσχόμενη γενιά του Ηollywood (ασχέτως αν οι μισοί εξαφανίστηκαν σε dvd παραγωγές), τους ντύνει στο χακί και τους αφήνει να παλεύουν με τους προσωπικούς τους εφιάλτες.

    Παρουσιάζει την 'άλλη ' πλευρά του πολέμου με μακροσκελή πλάνα στη φύση, τα περιβάλλει με υπνωτιστικό soundtrack και δε κάνει καθόλου σκόντο στις ραγισμένες καρδιές.

    Nick Nolte, o δικός μας Εlias Koteas και Sean Penn στοιχειώνουν με τις ερμηνείες τους, και ο Mallick πετάει μυνήματα αριστερά και δεξιά ως συνήθως.


    Μια πολεμική ταινία με την όχι ακριβή έννοια του όρου, ένα δύσκολο έργο, μια μελέτη στην εύθραστη ψυχολογία και στη τρέλα του πολέμου.



    Saving Private Ryan (1998)


    Μετά τη Νορμανδία, μια ομάδα στρατιωτών με επικεφαλή τον Τοm Hanks, ξεκινάει να βρεί τον οπλίτη Ryan για να τον γυρίσει σπίτι του.

    Απίστευτες εικόνες μαχών δοσμένες με μαεστρία απο τον κεφάτο Spielberg, σε μια ταινία όπου κλέβουν τη παράσταση οι σκηνές που έχουν 'ησυχία'.
    Και αυτό γιατί όλο το κάστ δίνει ρέστα απο τους πρωταγωνιστές (Hanks, Damon) μέχρι τους 2ους ρόλους (Sizemore, Davies).

    Ένα road trip από απροσάρμοστους που γνωρίζουν καθοδόν τη φρικαλεότητα του πολέμου με το πιο άσχημο τρόπο, μια αγγαρεία -αποστολή αυτοκτονίας που ενώνει μια παρέα και στο τέλος πολεμούν ολοι για έναν και ένας για όλους.

    Συγκινητικό και ταυτόχρονα σκληρό, ένα αιματοβαμμένο έπος και ένας σκηνοθέτης στα καλύτερα του...


    Tigerland (2000)


    ...Ή αλλιώς η τευλευταία 'πίστα' πριν τα παιδιά μπουκάρουν στις ζούγκλες του Βιετνάμ.

    Καψόνια άνευ προηγουμένου, εκπαίδευση στα όρια και πλύση εγκεφάλου για χιλιάδες νέους λίγο πριν τη μάχη.

    Και ανάμεσα τους ο στρατιώτης Βοzz που αρνείται πεισματικά τη προπαγάνδα, κυνικός, πολεμάει τη ματαιότητα των πραγμάτων.
    Οι πράξεις του όμως επηρεάζουν φίλους και εχθρούς εκεί μέσα...

    Η φρεσκαδούρα Colin Farrell δυναμιτίζει κάθε πλάνο και ο Joel Schumacher σκηνοθετεί 'ντοκιμαντερίστικα' προσφέροντας ρεαλισμό μέσα από τα ΄βρώμικα΄ φίλτρα του.

    Μια πολεμική ταινία δίχως ίχνος πολέμου στο εσωτερικό της, ένα ακατέργαστο διαμάντι που πέρασε απαρατήρητο, μια αμφισβήτηση μέσα απο τα μάτια του πρωταγωνιστή για οτιδήποτε μας σερβίρουν και το καταπίνουμε αμάσητο...


    Black Hawk Down (2001)


    Mια καλά οργανωμένη αποστολή απαγωγής (1993) καταλήγει σε φιάσκο, και η ελίτ των USA στρατιωτών περικυκλώνεται απο βιδωμένους Σομαλούς αντάρτες.

    Πασίγνωστο κάστ που εμφανίζεται είτε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, είτε για 5 λεπτά, πολλοί αγνώριστοι μέσα στην 'αρματωσιά' τους καθοδηγούνται μαεστρικά απο τον Ridley Scott.

    Ένα call of duty στη Σομαλία, με το σκηνοθέτη να τρυπώνει σε κάθε πιθανή και απίθανη γωνία και τον θεατή να αισθάνεται οτί βρίσκεται στο κέντρο του μπάχαλου με τις σφαίρες να σφυρίζουν απο παντού.

    Μπορει το μήνυμα 'leave no man behind' να μην πείθει απόλυτα, ο Scott όμως παρουσιάζει όλο το φάσμα προσωπικοτήτων απο ήρωες, war junkies και 'φυτά', μέχρι δειλούς και κάποιους που απλά προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους.

    Τεχνικά άρτιο, αληθινή ιστορία που συνήθως δίνει πόντους στο κάθε έργο, μια πολεμική ιστορία γεμάτη ιδρώτα κ αίμα.


    Band of Brothers (2001)


    Πρόκειται για την ιστορία ενός τάγματος αποκαλούμενο Easy Company, απο την εκπαίδευση τους μέχρι το κλείσιμο του 2ου παγκοσμίου πολέμου. 

    Μίνι σειρά αποτελούμενη απο 10 επεισόδια, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως απο φροντισμένες κινηματογραφικές παραγωγές χάριν στη πολύτιμη ανάμειξη Spielberg -Tom Hanks στη παραγωγή.

    Απολαυστική πρώτη ώρα με τον Ross (Friends) σε κόντρα ρόλο, αλλά και τους υπόλοιπους ηθοποιούς να δίνουν αξιοπρεπείς ερμηνείες καθ όλη τη διάρκεια της σειράς.


    Θερμή αναπαράσταση της εποχής, πλούσια παραγωγή και ένα story που είναι μοιρασμένο ανάμεσα στις πολεμικές σκηνές και το δράμα. 
    Σε ολιγόλεπτες σκηνές έχουμε μαρτυρίες των πραγματικών προσώπων, πράγμα που δίνει μια βαρύτητα στο όλο σκηνικό.

    Πάλι κάποιοι θα μιλήσουν για τους πονόψυχους Αμερικανούς και το υποκειμενικό περιτύλιγμα που περιλαμβάνει τέτοιου τύπου παραγωγές - εγώ θα πω ότι όταν μας παρακαλάνε να φέρουν ακριβοθώρητες παραγωγές στη χώρα μας προτιμούμε να διαφημιστούμε με ...Ταμάμ, Κλεμμένα όνειρα και Μην αρχίζεις τη μουρμούρα.



    Pearl Harbor (2001)


    Μόνο που είναι Michael Bay λέει πολλά. 

    Ακόμα μια ταινία που βασίζεται σε γεγονότα του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου και των μαχών που έδωσαν Ιάπωνες και Αμερικάνοι. 

    Ο Bay κατάφερε μέσα απο ένα φιλμ που μυρίζει προπαγάνδα απο μακριά, να σου δείξει τα γεγονότα που κατέστρεψαν την Αμερικάνικη σιγουριά και οδήγησαν στην ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. 

    Κατα τ' άλλα κλασσικός Bay με οργασμικές εκρήξεις αλλά και την ομορφιά που μπορεί να δώσει μόνο αυτός σε σκηνές καταστροφής.


    Windtalkers (2002)


    Γίνεται να λείπει απο οποιαδήποτε λίστα ο Nickolas Cage;

    Ο John Woo μας παρουσιάζει το 2002 μια αληθινή ιστορία για την σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον στρατιώτη Joe Enders και τον αρχάριο ινδιάνο απο την φυλή των Ναβάχο Ben Yahzee. 

    Μέσα απο την φιλία τους που θα δοκιμαστεί κατα τον 2ο Παγκόσμιο θα δούμε και τον τρόπο με τον οποίο η κωδικοποίηση των μηνυμάτων του Αμερικάνικου Στρατού έγινε απρόσιτη για τους Ιάπωνες αναλυτές εξαιτίας της χρησιμοποίησης του γλωσσικού κώδικα των Ναβάχο.

    Η ταινία είναι άκρως υποτιμημένη απο το IMDB ή απλά εγώ την έχω πολύ ψηλά γιατί μου θυμίζει τις εποχές που το spamm-αρε συνέχεια το Mega... 


    Όπως και να έχει, Nick Cage, αληθινή ιστορία, John Woo.


    Inglorious Basterds (2009)


    H προηγούμενη απόπειρα του Brad Pitt για πολεμικό δράμα έγινε το 2009 με τους Άδωξους Μπάσταρδους του Quentin Tarantino

    Η ταινία δεν έχει καμία ιστορική βάση, καθώς μας δείχνει μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου δύο σχέδια για την δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ εξελίσσονται ταυτόχρονα. 

    Το ένα απο ένα Γαλλο-Εβραίο ιδιοκτήτη κινηματογράφου και το άλλο απο μια ομάδα Αμερικανο Εβραίων στρατιωτών υπο την διοίκηση του Aldo Raine (Pitt).

    Κλασσικός cult Tarantino, σε μια ταινία που του πρόσφερε κριτική καταξίωση και εμπορική επιτυχία. 

    Αποκάλυψη ο Christoph Waltz στον ρόλο του Hans Landa και ένα φινάλε που δεν το περιμένει κανείς...

    Το Fury έκανε πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου


    Τασος Σαμπάρ,  Μίλτος Παπατριανταφύλλου
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 10 Πολεμικές ταινίες και σειρές που πρέπει να δεις Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top