F Έφυγε στα 71 του ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Bob Hoskins - FilmBoy Έφυγε στα 71 του ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Bob Hoskins - FilmBoy
  • Latest News

    Έφυγε στα 71 του ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Bob Hoskins


    Άλλη μία μεγάλη απώλεια βίωσε πρόσφατα ο χώρος της 7ης Τέχνης.

    Ο Bob Hoskins, ένας από τους καλύτερους Βρετανούς ηθοποιούς, απεβίωσε δυστυχώς στις 29 Απριλίου σε ηλικία 71 ετών από πνευμονία και ενώ είχε ήδη αποχωρήσει από τον κινηματογράφο και το θέατρο, όταν πριν από δύο χρόνια διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον.

    Γεννημένος στο Σάφολκ της Αγγλίας στις 26 Οκτωβρίου του 1942, o Hoskins ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του '70 από το θέατρο και την τηλεόραση, συμμετέχοντας σε άνω των 100 κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών μέχρι το τέλος της καριέρας του.

    Κυμάνθηκε ανάμεσα σε εμπορικές ταινίες αλλά και πιο ιδιαίτερες επιλογές ενώ η φυσιογνωμία και η "κοψιά" του (κοντούλης με φαλάκρα, χαρακτηριστική φωνακλάδικη φωνή και έντονη "cockney" προφορά) τον έκαναν αρκετά γνωστό ακόμα και σε άτομα που δεν παρακολουθούσαν τόσο συχνά κινηματογράφο και δεν θυμόντουσαν εύκολα το όνομα του.

    Ανάμεσα στις πιο γνωστές του ταινίες ήταν τα Pennies From Heaven (1978), το κορυφαίο γκανγκστερικό δράμα The Long Good Friday (1980) του John McKenzie που ήταν και η πρώτη ταινία που τον ανέδειξε, το The Honorary Consul (1983) με τους Michael Caine και Richard Gere, το Cotton Club (1984) του Francis Ford Coppola, το αριστουργηματικό Brazil (1985) του Terry Gilliam, το κλασικό υβρίδιο live action και animation Who Framed Roger Rabbit (1988) του Robert Zemeckis, το Mermaids (1990) με τις Cher, Winona Ryder και Christina Ricci, το Hook (1991) του Steven Spielberg, την αποτυχημένη μεταφορά του videogame Super Mario Bros (που μάλλον θα προτιμούσε να είχε ξεχασει όσο ζούσε), το Nixon (1995) του Oliver Stone στο ρόλο του J. Edgar Hoover (ρόλο που υποδύθηκε αργότερα και ο DiCaprio στο J.Edgar), το Enemy at The Gates (2001) του Jean-Jacques Annaud και το Vanity Fair (2004) της Mira Nair.


    Επίσης, τα πρόσφατα Danny The Dog (2005),  το υποτιμημένο Hollywoodland (2006), το Doomsday (2008) αλλά και τις τελευταίες του δουλειές Snow White and the Huntsman (2012) και την βρετανική κωμωδία Outside Bet.

    Το πιο αξιοσημείωτο σημείο στην καριέρα του ήταν η υποψηφιότητα για Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για το Mona Lisa (1986) του Neil Jordan αλλά και η Χρυσή Σφαίρα, βραβείο BAFTA και βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών για την ίδια ταινία.

    Άφησε πίσω του την γυναίκα του Linda και τα τέσσερα παιδιά του Alex, Sarah, Rosa και Jack οι οποίοι δήλωσαν:

    "Ο Bob πέθανε ήρεμα περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, μετά από πνευμονία.
    Είμαστε συντετριμμένοι από την απώλεια του και σας ζητάμε να σεβαστείτε τη στιγμή αυτή.
    Ευχαριστούμε για όλα τα μηνύματα αγάπης και υποστήριξης.
    "

    Τα συλληπητήρια και από μας και προσωπικά δεν θα ξεχάσω ποτέ μία από τις παλαιότερες κινηματογραφικές μου αναμνήσεις, τον αθυρόστομο, τσαντίλα, έξυπνο και ταυτόχρονα χιουμορίστα και ευαίσθητο ντετέκτιβ Eddie Valiant από το Who Framed Rogger Rabbit.

    Σε ευχαριστούμε Bob...


    Kostas Tsokos.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Έφυγε στα 71 του ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Bob Hoskins Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top