F Review: Βαλέσα: Η Δύναμη της Ελπίδας - Walesa: Man of Hope - FilmBoy Review: Βαλέσα: Η Δύναμη της Ελπίδας - Walesa: Man of Hope - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Βαλέσα: Η Δύναμη της Ελπίδας - Walesa: Man of Hope


     
    'I am a man of faith and the times have called for somebody like me.'

    Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο; 

    Πώς ένας απλός εργάτης μετατρέπεται σε ένα χαρισματικό ηγέτη;  

    Η σύνθεση της βιογραφίας του Lech Walesa, είναι ένα αφιέρωμα στον Πολωνό συνδικαλιστή ηγέτη και ιδρυτή του ιστορικού Ανεξάρτητου Αυτοδιοικουμένου Συνδικάτου «Αλληλεγγύη».  

    Στην ηλικία των 87 του, ο Πολωνός σκηνοθέτης Andrzej Wajda, δημιουργεί μια ταινία πρώτης τάξεως, έχοντας ως κινητήρια περσόνα τον μολυβένιο χαρακτήρα  Robert Wieckiewicz στο ρόλο του Lech Walesa. 
     

    Η αντίσταση και η περιφρόνηση του ήρωα κατάφερε να αφαιρέσει  το πρώτο τούβλο από το τείχος το Βερολίνου.  

    Οι νέες ισχυρές βάσεις για μετασχηματισμούς τέθηκαν από έναν ανατρεπτικό ηγέτη σε διχασμένες εποχές ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να μπορούν να  αναπνεύσουν την αίσθηση μια απλησίαστης ελευθερίας.  

    Όπως δηλώνεται άλλωστε και από τον τίτλο της ταινίας  «Ο άνθρωπος της Ελπίδας», έδειξε  κλιμακωτή αντίσταση στην Κομμουνιστική καταπίεση. 

    Η ταινία δείχνει ένα κατανοητό κομμάτι της θριαμβολογίας του, ανακατεύοντας αριστοτεχνικά biopic στοιχεία με ένα εξαιρετικό φάσμα από σύγχρονο υλικό.  

    Δίχως κανένα σημάδι επιβράδυνσης, ο Wajda  ως ένας εξέχων μάρτυρας και χρονικογράφος συμπυκνώνει σχεδόν 40 χρόνων γεγονότα, διαχειρίζονταν τη μάζα των πληροφοριών με  μια συμπαγή απόσταξη που οδηγεί σε μια αιχμηρή αφήγηση.
     

    Ασπρόμαυρα πλάνα και ένα συνονθύλευμα από παλιό και επίκαιρο υλικό, όλα γυρισμένα με έναν απαράμιλλο δυναμισμό. 
    Ένα τεράστιο εύρος πληροφοριών το όποιο έχει χειρισθεί ο σκηνοθέτης με εντυπωσιακή ευχέρεια, βασιζόμενος τόσο σε αρχειακές πήγες όσο και στα ίδια τα γεγονότα.  


    Οπτικά είναι δοσμένο όπως του αρμόζει, δημιουργώντας εκ νέου τονικότητες ελαφρώς  αποχρωματισμένες.  
    Το κρύο, η γκρι εμφάνιση της εικόνας με δακρυγόνα, το χιόνι. 

    Επιτρέπει σκηνές των απεργιών και των ταραχών να διατηρήσουν την επικίνδυνη αίσθηση της αμεσότητας. 

    Η αίσθηση του επείγοντος και της δράσης, ένα μίγμα γενναιότητας και αποφασιστικότητας, το σωστό μέρος τη σωστή στιγμή  που μπορεί να ανυψώσει κάποιους ανθρώπους πέρα από τα πιο τρελά όνειρα τους. 
     

    Δεδομένου πως ο Wajda έχει μια αδιαμφισβήτητη επίδραση στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του Αντικομουνιστικού αγώνα της Πολωνίας, βλέπουμε πως και σε αυτή τη ταινία τα ηνία τα έχει η ώθηση στη γνώση της ιστορίας,  ολοκληρώνοντας το χρονικό της σκηνοθετικής του πορείας.

    Εδώ η ταινία δεν έχει να κάνει με την ιστορία ως ιστορία αλλά με την κατάθεση της και την διατήρηση της.
     

    Στον επίλογο, ο τραγουδιστής Paul Henry Dallaire  και το τραγούδι “A Song for Lech Walesa”, καταδεικνύοντας ολάκερο τον κόσμο να παρακολουθεί τα μοιραία γεγονότα που σηματοδοτούσαν την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος. 

    Στις αίθουσες από 24 Απριλίου.

    Γεωργία Ξανθάκου.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Βαλέσα: Η Δύναμη της Ελπίδας - Walesa: Man of Hope Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top