F Graceland - FilmBoy Graceland - FilmBoy
  • Latest News

    Graceland

    Ο Ron Morales, ένας Αμερικανός κινηματογραφιστής με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, ερευνούσε ένα project εκεί, όταν έπεφτε συνεχώς πάνω σε σκοτεινές ιστορίες απαγωγής, παιδικής πορνείας και άλλες τέτοιες πράξεις, από ένα ευρύ κύκλο παρανόμων που λειτουργούσε με πρωτοφανή ατιμωρησία.

    Καθώς ο Morales μελέτησε από πιο κοντά αυτό τον σκιώδη κόσμο, παρατήρησε (όπως ο ίδιος θα περιγράψει αργότερα) ότι ‘…η συμβατική διάκριση μεταξύ «καλών» και «κακών», όπως εννοείται συνήθως στις δυτικές κοινωνίες, φαίνεται να αντικαθίσταται από μια λιγότερο φιλοσοφική, αλλά πιο πρακτική διάκριση μεταξύ αυτών που έχουν και αυτών που δεν έχουν.

    Οι έχοντες έχουν επίσης την ευκαιρία να κάνουν επιλογές, ακόμη και ηθικής φύσης.
    Εκείνοι που «δεν έχουν», είναι ανίσχυροι απέναντι στις ιδιοτροπίες των πρώτων.
    '

    Κάπως έτσι ήρθε και το Graceland, ένα οδυνηρό θρίλερ που γυρίστηκε στην (και γύρω από) την Μανίλα, με διεθνές προσωπικό και cast Φιλιππινέζων, πολλοί από αυτούς αναγνωρισμένοι επαγγελματίες στην πατρίδα τους.

    Η κεντρική φιγούρα του Graceland είναι ο Marlon Villar (Arnold Reyes), ένας σεμνός άνθρωπος που έχει περάσει τα τελευταία επτά χρόνια ως σοφέρ ενός πολιτικού, του Manuel Changho (Menggie Cobarrubias).

    Ο Changho υπηρετεί στο Κογκρέσο και ‘τρέχει’ για την επανεκλογή του, με το μότο της  «αλλαγής».
    Ασχέτως με τις πολιτικές του θέσεις, ο Changho είναι ένα ηθικά χρεοκοπημένο άτομο που πατρονάρει έφηβες πόρνες, στην ίδια περίπου ηλικία με την κόρη του, Sophia (Patricia Gayod).

    Ο Marlon έχει επίσης οικογένεια: μια άρρωστη σύζυγο στο νοσοκομείο, τη Lina (Angeli Bayani), της οποίας τα νοσήλεια δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, και μια κόρη, την Elvie (Ella Guevara), που είναι στην ηλικία της Sophia.

    Επειδή η Elvie και η Sophia είναι ακόμη πολύ μικρές για να εκτιμήσουν πλήρως τις  ταξικές διακρίσεις, έχουν γίνει φίλες, κάτι που η μητέρα της Sophia, κα Marcy Changho (Marife Necesito), αποδοκιμάζει.

    Όταν ο Marlon φτάνει ένα πρωί να οδηγήσει τη Sophia στο σχολείο μαζί με την Elvie, η κα Changho θα τον επιπλήξει απότομα.
    Θα έπρεπε να πάει την κόρη του στο σχολείο πρώτα και μετά να έρθει.



    Αλλά η Sophia και η Elvie έχουν κανονίσει να πάνε για ψώνια μαζί και εκεί θα καταλήξουν να αλλάξουν σχολικές στολές, γεγονός που οδηγεί σε ‘αλλαγή ταυτότητας’ των δύο κοριτσιών, με καταστροφικές συνέπειες.

    Αργότερα την ίδια ημέρα, ένας ψυχρός απαγωγέας, γνωστός ως Visel (Leon Miguel), απαγάγει την Elvie με τη στολή της Sophia, με σκοπό να αποσπάσει λύτρα από τον  Changho.

    Όταν καταλαβαίνει ότι έχει το λάθος κορίτσι, χρησιμοποιεί την Elvie για να αναγκάσει τον πατέρα της να μπει σε ένα επιμελημένο σχέδιο για να πείσει τον Changho ότι και οι δύο κόρες τους έχουν απαχθεί.

    Οι πράξεις που πρέπει να κάνει ο Marlon για να εφαρμόσει το σχέδιο του Visel είναι τρομακτικές, ανήθικες και σε αντίθεση με τα πιστεύω του Marlon ως ανθρώπινο ον.
    Αλλά δεν έχει άλλη επιλογή, αν θέλει να σώσει την κόρη του.


    Σημειώστε ότι η ταινία έχει πολύ γυμνό, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ντουμπλαρίσματα, έτσι καμία ανήλικη δεν εκτέθηκε γυμνή στη πραγματικότητα.

    Το Graceland έχει πολύ καλές κριτικές συνολικά, πήρε υποψηφιότητες και το 2ο βραβείο Κοινού στο Tribeca Film Festival, προβλήθηκε και στις περσινές Νύχτες Πρεμιέρας ενώ βρήκε διανομή και για τις αμερικάνικες αίθουσες, στις 26 Απριλίου 2013.

    Άλλη μια καλή ταινία από τις Φιλιππίνες τα τελευταία χρόνια, μετά το εξαιρετικό θρίλερ The Road του Yam Laranas.
    Δε μπορεί να είναι τυχαίο…
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Graceland Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top