F 13 ταινίες που πρέπει να δεις στο Halloween! - FilmBoy 13 ταινίες που πρέπει να δεις στο Halloween! - FilmBoy
  • Latest News

    13 ταινίες που πρέπει να δεις στο Halloween!


    Το Halloween πάντα συνοδεύεται με την παρακολούθηση ταινιών τρόμου. 
    Δεν είναι τυχαίο δε το γεγονός ότι πολλές εταιρείες παραγωγής επιλέγουν να κυκλοφορήσουν αντίστοιχες ταινίες θρίλερ κοντά στις 31 Οκτώβρη. 
    Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να μην είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με την γιορτή «κέρασμα ή τρόμαγμα», αλλά στα πλαίσια του γενικότερου feeling που συνοδεύει την γνωστή γιορτή, όλοι μας παρακολουθούμε αντίστοιχου ύφους ταινίες αυτήν την περίοδο. 
    Ακόμα και όσοι δεν είναι λάτρεις του συγκεκριμένου είδους ταινιών. 

    Εμείς σήμερα θα εστιάσουμε σε ταινίες όχι απαραίτητα τρομακτικές, αλλά οπωσδήποτε αρμόζουσες για την ημέρα του Halloween. 
    Έχουν ως θέμα τους άλλωστε την γιορτή αυτής της σημαντικής γιορτής.
    Halloween λίστες ταινιών με προτάσεις για βραδινό τρόμαγμα υπάρχουν πολλές.

    Οι ταινίες που συμπεριλαμβάνονται στις παρακάτω δεκατρείς θέσεις είναι αυτές που ασχολήθηκαν με κάποιο τρόπο με το θέμα εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας.

    Ακολουθούν 13 από τις πιο χαρακτηριστικές Halloween themed movies που έχουν προβληθεί στην μεγάλη οθόνη.


    Idle Hands (1999)


    Ξεκινάμε με ένα comedy horror που έχει αποκτήσει μια κάποια cult αξία και μας έρχεται από την αγαπημένη δεκαετία των 90's.

    Την ημέρα του Halloween βρίσκονται νεκροί οι γονείς ενός έφηβου αγοριού και όλα δείχνουν πως εκείνος διέπραξε την διπλή δολοφονία. 
    O νεαρός Anton (Devon Sawa) θα βρεθεί προ εκπλήξεως όταν διαπιστώσει ότι όντως εκείνος ευθύνεται για την δολοφονία των γονιών του. 
    Δεν πρόκειται όμως για έναν ψυχρό, αιμοσταγή δολοφόνο χωρίς συναισθήματα, ο οποίος δεν έχει συναίσθηση των πράξεων του. 
    Το πρόβλημα είναι ότι το δεξί του χέρι αποκτά την δική του βούληση και ενεργεί αυτοβούλως, σκοτώνοντας αβέρτα όποιον βρεθεί στον δρόμο του. 
    Μιλάμε δηλαδή για ένα δαιμονισμένο χέρι που δεν μπορεί κανείς να το σταματήσει, ούτε καν ο άνθρωπος στον οποίο ανήκει.

    Ανάμεσα σε άλλους θα σκοτώσει και τους δύο καλύτερούς του φίλους, Mick (Seth Green) και Pnub (Elden Henson), αλλά εκείνοι θα παραμείνουν στα νεκρά σώματά τους ως zombie γιατί πολύ απλά βαριούνται να περάσουν στην άλλη πλευρά.
    Οι τρεις φίλοι θα τρέξουν στον χορό του Halloween που διοργανώνει το σχολείο τους, για να αναμετρηθούν με το δολοφονικό χέρι που πλέον έχει εντελώς ανεξαρτητοποιηθεί. 
    Στόχος τους είναι σώσουν την φίλη του Anton, την γλυκιά Molly (Jessica Alba), από την δολοφονική μανία του χεριού που και αυτό κατευθύνεται στον σχολικό χορό.


    Ernest Scared Stupid (1991)


    Ο διάσημος χαρακτήρας του Ernest (Jim Varney) έχει δικαίως αποκτήσει φανατικό κοινό. 
    Συχνό φαινόμενο ήταν ότι μπλεκόταν διαρκώς σε μπελάδες εξαιτίας είτε της ηλιθιότητας είτε της έντονης παιδικότητάς του, εσείς επιλέγετε. 
    Η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέσα από τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, οδήγησαν σε μια πληθώρα ταινιών που παρουσιάζουν τα κατορθώματα του διάσημου χαρακτήρα, όπως τα Ernest Goes to Camp, Ernest Saves Christmas, Ernest Goes to Jail, Ernest Goes to School κλπ.
    Φυσικό και επόμενο ήταν ότι θα βλέπαμε τον αγαπημένο ήρωα και στην περίοδο του Halloween. 

    Στο Ernest Scared Stupid κατοικεί σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και την ημέρα του Halloween ξυπνάει άθελά του ένα troll, που μετατρέπει τα παιδιά σε μικρές ξύλινες κούκλες και τρέφεται από την ενέργεια τους. 
    Μαζί με τρία μικρά παιδιά θα προσπαθήσει να σταματήσει το τέρας πριν αυτό αιχμαλωτίσει την 5η παιδική ψυχή, με την οποία θα ολοκληρώσει το ξόρκι του που θα του επιτρέψει να κυριαρχήσει τον κόσμο. 

    Η ταινία αποτελεί την 5η κατά σειρά κινηματογραφική παραγωγή με πρωταγωνιστή τον αφελή ήρωα. 
    Ακολούθησαν άλλες 5 που βγήκαν κατευθείαν σε video, αφού σταδιακά χανόταν το ενδιαφέρον για αυτόν τον παράξενο χαρακτήρα και τις περιπέτειές του. 
    Ο ταλαντούχος ηθοποιός Jim Varney πέθανε από καρκίνο το 2000 στην ηλικία των 50 ετών, ακριβώς δύο χρόνια μετά την προβολή της τελευταίας ταινίας με κεντρικό πρωταγωνιστή το alter ego του, με τίτλο Ernest in the Army.


    Hocus Pocus (1993)


    Στις 31 Οκτωβρίου 1693 οι τρεις αδελφές Sanderson κρεμάστηκαν επειδή πιάστηκαν να εκτελούν μαύρη μαγεία. 
    Οι μάγισσες Winifred (Bette Midler), Mary (Kathy Najimy) και Sarah (Sarah Jessica Parker) διατηρούν την νεότητα τους απορροφώντας την ζωή από μικρά παιδιά. 
    300 χρόνια αργότερα επιστρέφουν, την ημέρα του Halloween, ύστερα από ένα ξόρκι που ολοκληρώθηκε εξαιτίας των εφήβων Max (Omri Katz) και Alison (Vinessa Shaw) και της ενθουσιώδης μικρής Dani (Thora Birch). 
    Τότε θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το αρχικό σχέδιο τους, αφαιρώντας την ζωή όλων των μικρών παιδιών, κατακτώντας με αυτό τον τρόπο την αθανασία. 
    Μόνο εμπόδιο αποτελεί η παρουσία των τριών παιδιών που τις επανέφεραν κατά λάθος και που θα θελήσουν να τις σταματήσουν. 

    Απολαυστική  η σκηνή που οι τρεις μάγισσες, οι οποίες ανήκουν σε διαφορετική εποχή, περιφέρονται στους δρόμους της μικρής πόλης και  παραξενεύονται από την περίεργη μορφή των μικρών παιδιών-τεράτων, ανάμεσα σε άλλα πράγματα που βρίσκουν αξιοπερίεργα. 
    Τα μασκοφορεμένα παιδιά έχουν βγει για κέρασμα ή τρόμαγμα και αγνοούν την επικινδυνότητα των τριών γυναικών. 
    Στο δρόμο τους θα συναντήσουν τον Διάβολο ή μάλλον για την ακρίβεια  έναν κυριούλη ντυμένο ως Διάβολο. 
    Οι ίδιες υποκλίνονται μπροστά στον αφέντη με έναν αστείο διάλογο να ακολουθεί ανάμεσά τους. 
    Πριν οι ίδιες καταλήξουν να μάχονται στον χώρο του νεκροταφείου στην τελευταία σκηνή του φινάλε, θα περάσουν πρώτα και από τον Halloween χορό που διοργανώνεται στο κέντρο της πόλης. 

    I Put a Spell On You’ ερμηνευμένο από Bette Midler σε αυτή την αγαπημένη ταινία της Disney που έχει έντονο Halloween πνεύμα.


    The Nightmare Before Christmas (1993)


    Δύο αγαπημένες γιορτές, ενωμένες σε μία ταινία. 
    Πώς θα ήταν αν η τρομακτική αίσθηση του Halloween ενωνόταν με την χαρούμενη διάθεση των Χριστουγέννων; 
    Το αποτέλεσμα μάλλον θα ήταν σαν αυτό που παρουσιάζεται στο Tim Burton’s  The Nightmare Before Christmas

    Βρισκόμαστε στην Hallowentown όπου ο Jack Skellington και οι υπόλοιποι κάτοικοι της πόλης έχουν ολοκληρώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις της ημέρας του Halloween, έχοντας τρομάξει πολύ κόσμο. 
    Όμως ο Jack έχει πάψει να βρίσκει χαρά σε αυτό που μέχρι πρότινος τον ενθουσίαζε αφάνταστα. 
    Τα ουρλιαχτά των ανθρώπων δεν του προσφέρουν πλέον συγκίνηση και μάλλον δείχνουν να τον έχουν κουράσει.
    Έξοδο από την κατάθλιψη στην οποία τείνει να πέσει θα αποτελέσει μια καινούρια ανακάλυψη.

    Θα βρεθεί τυχαία στην Christmastown, όπου όλα είναι τόσα διαφορετικά σε σύγκριση με αυτά που έχει συνηθίσει. 
    Εκεί υπάρχουν χαρούμενα χρώματα, ζωντάνια και χαμόγελα. 
    Ο ίδιος θα επηρεαστεί τόσο πολύ από το πνεύμα των Χριστουγέννων που θα θελήσει να φέρει την αντίστοιχη γιορτή και στην Hallowentown. 
    Θέλοντας να προσφέρει πλέον αγάπη και χαρά, θα αναλάβει ο ίδιος και οι όμοιοι του την διεξαγωγή των Χριστουγέννων. 
    Η δική τους εκδοχή όμως είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την συνηθισμένη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του. 
    Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα είναι απόλυτα καταστροφικό. 

    Η Halloween αισθητική δεν ενδείκνυται για την περίοδο των Χριστουγέννων άλλωστε. 
    Η ταινία μπορεί να θεωρείται περισσότερο χριστουγεννιάτικη, αλλά υπενθυμίζω ότι προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες την περίοδο κοντά στο Halloween και όχι κοντά στα Χριστούγεννα. 
    Όπως και να'χει, ταιριάζει εξίσου ιδανικά και στις δύο εορταστικές περιόδους.


    Addams Family Values (1993)


    Δεν θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω αυτή την ταινία στην συγκεκριμένη λίστα, αφού η ιδιαίτερη ημέρα του Halloween θα λέγαμε ότι αποτελεί την καθημερινότητα της οικογένειας Addams. 
    Έχοντας μια θέση και στις 13 Ασυνήθιστες Οικογένειες που έχουμε παρακολουθήσει στον κινηματογράφο, η ιδιότυπη αυτή οικογένεια δεν χρειάζεται να ντυθεί με αποκριάτικες στολές, μιας που φυσιογνωμικά ήδη όλα τα μέλη αυτής,  ταιριάζουν απόλυτα με το πνεύμα της γιορτής.

    Σε αυτό το δεύτερο μέρος που αποτελεί sequel της πρώτης, ο Gomez (Raul Julia) και η Morticia (Anjelica Huston) φέρνουν στον κόσμο το τρίτο τους παιδί. 
    Τα μεγαλύτερα αδέλφια Wednesday (Christina Ricci) και  Pugsley (Jimmy Workman) νιώθουν εχθρικά απέναντι στο μωρό και προσπαθούν να το σκοτώσουν αρκετές φορές, χωρίς επιτυχές αποτέλεσμα, αφού εκείνο επιβιώνει συνεχώς. 
    Οι γονείς ανησυχούν για την παράλογη εχθρικότατα των παιδιών τους και για αυτό προσλαμβάνουν μια νταντά που θα τα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν και να αποδεχτούν την παρούσα κατάσταση. 
    Για κακή τους τύχη όμως, η φαινομενικά ακίνδυνη Debbie (Joan Cusack) προσλαμβάνεται ως νταντά. 

    Πρόκειται για μια serial killer, γνωστή και ως the black widow, η οποία παντρεύεται πλούσιους εργένηδες και τους σκοτώνει την πρώτη νύχτα του γάμου τους, κάνοντας τις δολοφονικές της ενέργειες να φανούν σαν ατύχημα, έτσι ώστε να κληρονομήσει την μεγάλη περιουσία τους. 
    Στο στόχαστρο της βάζει τον θείο Fester (Christopher Lloyd), ο οποίος ενθουσιάζεται μαζί της. 

    Στην ταινία παρουσιάζονται διάφορες παράλληλες ιστορίες και όλοι οι ηθοποιοί είναι καταπληκτικοί, πραγματοποιώντας απολαυστικές ερμηνείες. 
    Μπορεί λοιπόν η ταινία να μην αναφέρεται στην ημέρα του Halloween, αλλά και μόνο αυτή η αγαπημένη σκοτεινή αισθητική του φιλμ, αποτελεί το τέλειο Halloween σκηνικό. 
    Μαύρο χιούμορ συνδυασμένο άψογα με horror elements κάνουν την ταινία κλασσική στο είδος της.


    Trick ‘r Treat (2007)


    Ένα απολαυστικότατο horror comedy που όσοι δεν το έχουν δει θα πρέπει να σπεύσουν, καθώς ενδείκνυται απόλυτα για μια διασκεδαστική horror Halloween βραδιά. 
    Στο Trick ‘r Treat παρουσιάζονται 4 βασικές ιστορίες, τις οποίες παρακολουθούμε παράλληλα και που όλες εν τέλει συνδέονται μεταξύ τους. 
    Αρχικά παρακολουθούμε 4 φίλες, οι οποίες κατευθύνονται σε ένα Halloween party έκπληξη που διοργανώνεται στο δάσος. 
    Θα πρέπει τελευταία στιγμή να βρουν συνοδούς, κάτι που δεν είναι δύσκολο για τις τρεις ξεπεταγμένες της παρέας. 
    Η τέταρτη όμως είναι η εσωστρεφής 22χρονη Lorie (Anna Paquin) που δυσκολεύεται με τους άνδρες. 
    Στο δρόμο της θα συναντήσει ένα αιμοδιψή μασκοφόρο άνδρα, οποίος αφαιρεί την ζωή γυναικών, καθότι βαμπίρ. 
    Η Lorie φορώντας την στολή της κοκκινοσκουφίτσας δεν είναι ούτε αβοήθητη
    ούτε τόσο αθώα, όσο αρχικά μοιάζει. 
    Δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί για το αν θα συναντήσει τον big bad wolf στην πορεία της. 

    Επίσης στην ταινία συναντάμε τον γυμνασιάρχη Steven Wilkins (Dylan Baker), ο οποίος έχει δολοφονικά ένστικτα που κατά καιρούς φανερώνει με θύματα μικρά παιδιά. 
    Η βραδιά του Halloween προσφέρεται ιδανικά για την συγκάλυψη των αποτρόπαιων πράξεων του. 
    Στην συνέχεια, 5 παιδιά που συλλέγουν γλυκά και κολοκύθες λέγοντας «κέρασμα ή τρόμαγμα» και στην συνέχεια κατευθύνονται σε ένα παλιό ερημικό λατομείο, το οποίο αποτελεί το μέρος που ξεψύχησαν 8 μικρά παιδιά, πριν από αρκετά χρόνια λόγω ενός δυστυχήματος που συνέβη με το σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν. 
    Στόχος της πεντάδας είναι να αποτείνουν φόρο τιμής στις νεκρές παιδικές ψυχές, έχοντας βέβαια παράλληλα και άλλα σχέδια. 

    Τέλος παρακολουθούμε έναν δύστροπο ηλικιωμένο (Brian Cox) που μισεί την γιορτή του Halloween και φοβίζει τα καημένα παιδιά που χτυπούν την πόρτα του για κέρασμα. 
    Σε αυτό το έξυπνο σενάριο οι πρωταγωνιστές από θύτες θα γίνουν θύματα και το αντίστροφο. 
    Συνδετικός κρίκος όλων είναι η αινιγματική φιγούρα ενός μικρού παιδιού, του οποίου το πρόσωπο καλύπτεται πλήρως με ένα τσουβάλι.


    The Pumpin Karver (2006)


    Ένα b-movie με θέμα το Halloween, προσφέρει ακριβώς αυτό που είναι αναμενόμενο. 
    Φθηνή παραγωγή, μια κάποια προχειρότητα και πολύ κακές ερμηνείες των πρωταγωνιστών. 
    Όμως και πάλι δεν μπορεί να το κρίνει κανείς αυστηρά, αφού όλα είναι θεμιτά για ένα ακόμη Halloween τρόμαγμα. 

    Δύο αδέλφια κοντά περίπου στην ίδια ηλικία, ο Jonathan και η Lynn, προσπαθούν να κάνουν μια νέα αρχή, γυρίζοντας καινούρια σελίδα στην ζωή τους.
    Θα εγκατασταθούν μόνοι τους σε μια μικρή πόλη, θέλοντας να αφήσουν για πάντα πίσω τους ένα τραγικό συμβάν που έχει προηγηθεί. 
    Ο Jonathan είχε σκοτώσει κατά λάθος τον φίλο της αδελφής του, πραγματοποιώντας μια φάρσα που πήγε στραβά. 
    Χωρίς να θέλουν να επηρεάζονται από το παρελθόν, τα δυο αδέλφια θα κατευθυνθούν σε ένα  Halloween party μαζί με πολλούς νέους φίλους. 

    Το παρών θα δώσει και ένας serial killer, ο οποίος φοράει μια μάσκα από κολοκύθα που έχει χαραγμένα τα χαρακτηριστικά του. 
    Σταδιακά θα αποδεκατίσει την παρέα εφήβων, μέχρι εν τέλει να μείνουν μόνο τα νεαρά αδέλφια εν ζωή. 
    Στο τέλος έρχεται η αποκάλυψη για το ποιος είναι ο δολοφόνος και ποια τα κίνητρα του, καθώς αυτά αποκαλύπτονται στο τελευταίο θύμα του.


    Ginger Snaps (2000)


    Στην ήσυχη ζωή  των προαστίων, συναντάμε δύο έφηβες αδελφές που έχουν μια περίεργη εμμονή με τον θάνατο. 
    Η Ginger (Katharine Isabelle) και η Brigitte (Emily Perkins) είναι κορίτσια αλλιώτικα από τα άλλα και οι κακές συνήθειές τους θα τις οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια. 
    Όταν μία από αυτές δεχτεί επίθεση από έναν λυκάνθρωπο, θα βρεθούν και οι δύο πολύ κοντά στον θάνατο. 
    Καταφέρνουν να γλυτώσουν όμως, αλλά η Ginger που έχει υποστεί το χτύπημα στο σώμα της, αρχίζει σταδιακά να αλλάζει συμπεριφορά.
    Η πληγή της ναι μεν επουλώνεται γρήγορα, αλλά η ίδια μετατρέπεται με αργούς ρυθμούς σε λυκάνθρωπο. 
    Αλλαγή στην ψυχολογία της, θυελλώδεις εξάρσεις οργής και έντονη τριχοφυΐα είναι ορισμένα από τα συμπτώματα που κάνουν την Brigitte να ανησυχεί για την αδελφή της και όχι άδικα. 

    Όταν η Ginger κατά λάθος σκοτώνει μια φίλη τους, τότε οι δυο τους θα κρύψουν το πτώμα σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν αυτό που έγινε. 
    Η μεταμόρφωση της νεαρής κοπέλας οδεύει προς την ολοκλήρωσή της και για αυτό η αδελφή της ψάχνει σε κατάσταση τρέλας μια θεραπεία. 
    Παρά τις αντιρρήσεις της αδελφής της, η Ginger θα κατευθυνθεί στο σχολικό Halloween χορό, όπου θα μετατραπεί εν τέλει εξολοκλήρου σε λυκάνθρωπο, σκοτώνοντας όποιον βρεθεί στο δρόμο της. 
    Η Brigitte θα προσπαθήσει να την θεραπεύσει πριν να είναι πολύ αργά. 

    Το film αποτελεί μια μεταφορά της εφηβείας σχετικά για τα έφηβα κορίτσια, όπως αντίστοιχα αποτέλεσε το τηλεοπτικό Buffy the Vampire Slayer με την Sarah Michelle Gellar
    Την ταινία ακολούθησε ένα prequel, Ginger Snaps Back: The Beginning (2003) και ένα sequel, Ginger Snaps 2: Unleashed (2004).


    House of 1000 Corpses (2003)


    Ένας από τους αγαπημένους σκηνοθέτες των σύγχρονων ταινιών τρόμου, έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με αυτήν την ταινία. 
    Δεν είναι άλλος από τον εκκεντρικό σκηνοθέτη Rob Zombie.
    Σε αυτή την ταινία προσπαθεί να αναβιώσει τα exploitations horror films των 70s και επιτυχώς μεταφέρει την αισθητική και την horror ατμόσφαιρα των ταινιών αυτών. 
    Εμφανείς επιρροές του αποτελούν τα The Texas Chain Saw Massacre (1974) και The Hills Have Eyes (1977). 

    Τα γεγονότα της ιστορίας διαδραματίζονται την παραμονή του Halloween του 1977. 
    Δύο νεαρά ζευγάρια ταξιδεύουν στο Texas και καταλήγουν αιχμάλωτοι μιας παράξενης οικογένειας από σαδιστές, τα μέλη της οποίας είναι παρανοϊκοί δολοφόνοι. 
    Αρχικά οι τέσσερις έφηβοι φίλοι πέφτουν θύματα ενός ψυχοπαθή serial killer, ο οποίος θα τους οδηγήσει στο σπίτι του. 
    Εκεί οι τέσσερις φίλοι θα γνωρίσουν τα υπόλοιπα 7 μέλη της οικογένειας, που είναι όλα διαταραγμένες προσωπικότητες και έχουν αναπτύξει νοσηρά ένστικτα. 
    Η creepy οικογένεια έχει διοργανώσει ένα Halloween show προς τιμή των επισκεπτών και καταλήγουν να προσπαθούν να τους σκοτώσουν ποικιλοτρόπως. 
    Στα υπέρ της ταινίας συγκαταλέγεται η παρουσία της άλλοτε scream queen, Karen Black στο ρόλο της σχιζοφρενής μητέρας της οικογένειας δολοφόνων. 

    Η σπάνια ομορφιά της Karen όμως αξιοποιήθηκε και από άλλους δημιουργούς, καθώς συμμετείχε σε κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες των 70s, όπως στο κλασικό Easy Rider (1969), στο Five Easy Pieces (1970) με συμπρωταγωνιστή τον Jack Nicholson, για το οποίο κέρδισε και μια υποψηφιότητα Oscar για β’ καλύτερη γυναικεία ερμηνεία. 
    Συμμετοχή είχε επίσης στο αρχικό The Great Gatsby (1974) με τον Robert Redford,  στο μιούζικαλ Nashville (1975), στο θρίλερ Capricorn One (1978), καθώς και στο Family Plot (1976), την τελευταία ταινία του Alfred Hitchcock.
    Η ηθοποιός απεβίωσε τον προηγούμενο Αύγουστο.


    Night of the Demons (2009)


    Συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα 10+1 Bad Horror Movies We Love του Horrorant, οπότε καταλαβαίνετε αυτόματα ότι η ταινία είναι ένοχα απολαυστική για τους fun του είδους. 
    Σε αντίθεση με τον Νίκο, εγώ βλέπω την παρουσία της Shannon Elizabeth με καλό μάτι, ούτως ή άλλως παραμένει το μόνο γνωστό όνομα του cast. 
    Η καλύτερη συμμετοχή της όμως σε horror film παραμένει το Thirteen Ghosts του 2001. 
    Υπάρχει βέβαια εδώ και η πάντα sexy παρουσία της Monica Keena, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως η βασίλισσα των b-horror movies, με συμμετοχές  στα Freddy vs Jason (2003), Long Distance (2005) και Left in Darkness (2006). 

    Για να έρθουμε όμως στην υπόθεση της ταινίας, η Angela (Shannon Elizabeth) διοργανώνει ένα μεγάλο Halloween party στο σπίτι της. 
    Η Maddi (Monica Keena) κατευθύνεται εκεί μαζί με την παρέα της, με στόχο να περάσουν καλά. 
    Αλλά δυστυχώς για αυτούς, θα συναντήσουν πλάσματα που σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν.
    Η παρέα νεαρών θα πρέπει να επιβιώσει σκοτώνοντας μια πλειάδα από δαίμονες που έχουν τερατώδη μορφή και που εμφανίζονται ξαφνικά έτοιμοι να σκορπίσουν τον θάνατο. 

    Η ταινία αποτελεί remake της ομότιτλης ταινίας του 1988, η οποία θεωρείται cult και υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις στο σενάριο σε σύγκριση με αυτή την πρώτη ταινία. 
    Η επιτυχία του αρχικού film οδήγησε σε δύο sequels, το 1994 και 1997 αντίστοιχα. 
    Έχουν υπάρξει δηλαδή διάφορες Νύχτες των Δαιμόνων, χωρίς να διαθέτουν σεναριακές εκπλήξεις στην πλοκή τους και πιστεύω ότι αυτόματα έχετε μια ιδέα για το πώς εξελίσσονται.


    Pumpkinhead (1988)


    Οι μεγάλες κολοκύθες αποτελούσαν ανέκαθεν βασικό στοιχείο της διακόσμησης των χώρων για την ημέρα του Halloween. 
    Μερικές φορές σκαλισμένες σαν χαμογελαστά πρόσωπα, αλλά φορές για χρήση ως φωτιστικά ή πολύ απλά και σαν απλό μέρος ενός Halloween στολισμού. 
    Η μεγάλη πορτοκαλί κολοκύθα όμως σε αυτή την ταινία απέκτησε άλλη χρήση. 

    Μια παρέα νέων κατευθύνονται στην εξοχή με σκοπό να περάσουν ευχάριστες διακοπές. 
    Ένας από αυτούς όμως κατά λάθος παρασύρει με την μηχανή του ένα μικρό αγοράκι. 
    Δυστυχώς το χτύπημα είναι θανατηφόρο και ο γεμάτος οργή πατέρας του νεκρού παιδιού ζητάει εκδίκηση για τον άδικο χαμό του μικρού γιου του.
    Ο απελπισμένος πατέρας επισκέπτεται μια μάγισσα προκειμένου εκείνη να επαναφέρει το παιδί του και πάλι στην ζωή. 
    Η ίδια όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά του προσφέρει σαν αντάλλαγμα μια λύση έτσι ώστε να τιμωρηθούν τουλάχιστον οι ένοχοι που ευθύνονται για το θανατηφόρο δυστύχημα. 

    Μια πράξη βίας ποτέ δεν μένει ατιμώρητη σε αυτά τα μέρη… 
    Χρησιμοποιώντας μια κολοκύθα και το αίμα από τον πατέρα και τον νεκρό γιό, η μάγισσα ξυπνά ένα δαιμονισμένο τέρας που θα τους δώσει δικαίωση, σκοτώνοντας έναν προς έναν την παρέα των απερίσκεπτων νεαρών. 
    Το γιγάντιο τέρας που έχει κεφάλι κολοκύθας  θα κυνηγήσει ανελέητα τους έφηβους, αφού ο καταρρακωμένος πατέρας, τους καθιστά υπεύθυνους για το τραγικό συμβάν και ο Pumpkinhead δεν θα σταματήσει αν δεν ολοκληρώσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε ξανά.


    Lady in White (1988)


    Νύχτα Halloween 1962 και ο ζωηρός 9χρονος Frankie (Lukas Haas) κλειδώνεται κατά λάθος μέσα στον χώρο της ντουλάπας στο σχολείο του. 
    Εκεί βλέπει το φάντασμα ενός μικρού κοριτσιού και παρακολουθεί την σκηνή της δολοφονίας του που είχε πραγματοποιηθεί ορισμένα χρόνια πριν σε εκείνο το σημείο. 
    Στην συνέχεια ο Frankie δέχεται επίθεση από έναν άνδρα με σάρκα και οστά και καταλήγει στο νοσοκομείο. 
    Η σκοτεινή φιγούρα του ανθρώπου που του επιτέθηκε, δεν του επιτρέπει να τον ταυτίσει με κάποιον συγκεκριμένο. 
    Πιθανολογείται ότι πρόκειται για έναν serial killer, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο 11 παιδιών. 

    Ο Frankie όμως θα επικεντρωθεί στο φάντασμα του μικρού κοριτσιού, καθώς εκείνη του ζήτησε την βοήθειά του για να βρει την μητέρα της. 
    Ο δολοφόνος δεν θα αφήσει τον μικρό σε ησυχία και εν τέλει τον σέρνει σε μια παλαιά κατοικία, όπου βρίσκεται η μυστηριώδης ασπροντυμένη γυναίκα. 
    Η ταυτότητα της, καθώς και το κίνητρο του δολοφόνου αποκαλύπτονται και τελικά ο Frankie βοηθά το μικρό νεκρό κορίτσι να βρει επιτέλους την γαλήνη. 

    Η ταινία αποτελεί μια εκδοχή του μύθου της Γυναίκας με τα άσπρα. 
    Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, μια λευκή γυναίκα είχε μια κόρη που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και εκείνη συνεχίζει να την αναζητεί με επιμονή.
    Αναφέρεται μάλιστα ότι ακόμα και το φάντασμα αυτής περιφέρεται κάθε μέρα στην λίμνη της περιοχής, προσπαθώντας να εντοπίσει την χαμένη της κόρη.


    Halloween (1978)


    Η ταινία που έδεσε άρρηκτα το όνομά της με την γιορτή σε σημείο που όταν ακούμε την λέξη Halloween, αυτόματα σκεφτόμαστε την κλασική ταινία τρόμου του John Carpenter. Η Νύχτα με τις μάσκες (όπως μεταφράστηκε) αποτελεί σταθμό για την ιστορία των ταινιών τρόμου, αλλά και για την ιστορία του κινηματογράφου γενικότερα. 
    Την νύχτα του Halloween του 1963, ο 6χρονος Michael Myers δολοφόνησε την έφηβη αδελφή του με το κουζινομάχαιρο και αυτό οδήγησε στον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική. 

    Ο ψυχίατρος Dr.Sam Loomis (Donald Pleasence) που τον κουράρει, έχει αποφανθεί ότι η μακάβρια πράξη του δεν είναι αποτέλεσμα τραυματικής εμπειρίας ή κάποιας μορφής ψυχασθένειας, αλλά αντίθετα ότι πρόκειται για μια συνειδητή πράξη. 
    Ο Michael έχει μόνο κακία μέσα του και δεν μπορεί να περιορίσει τις δολοφονικές τάσεις του.  
    15 χρόνια αργότερα καταφέρνει να αποδράσει και επιστρέφει στο σπίτι του. 
    Στο δρόμο του θα συναντήσει την νεαρή Laurie (Jamie Lee Curtis), η οποία θα ενοχληθεί αυτόματα από την παρουσία του μυστηριώδη άνδρα, έστω και αν οι δύο κολλητές της, καθησυχάζουν προσωρινά τις ανησυχίες της. 
    Ο Michael εκτός από τις νεαρές babysitter, σκοτώνει όποιον βρεθεί στο δρόμο του, όντας απόλυτα μεθοδικός. 
    Στα ίχνη του βρίσκεται ο Dr.Loomis που σε συνεργασία με την Laurie, θα προσπαθήσουν να βάλλουν οριστικό τέλος στην δράση του μανιακού δολοφόνου. 

    Ο ίδιος ο Carpenter δημιούργησε το σενάριο αυτού του φιλόδοξου project. 
    Για τον γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο ήθελε την Anne Lockhart που ήταν κόρη της επίσης ηθοποιού June Lockhart, η οποία όμως αρνήθηκε λόγω ανειλημμένων  υποχρεώσεων.
    Η Jamie Lee Curtis ήταν μια τότε άγνωστη ηθοποιός, αλλά όταν ο σκηνοθέτης έμαθε ότι πρόκειται για την κόρη της Jamie Lee, τότε της έδωσε τον ρόλο, καθώς πίστεψε ότι αυτή του η κίνηση θα έδινε αυτόματα δημοσιότητα στο film, αφού η μητέρα της είχε και εκείνη πρωταγωνιστήσει σε μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου (Psycho του Alfred Hitchcock). 
    Μάλλον ήλπιζε σε μια αντίστοιχη επιτυχία, η οποία και πραγματοποιήθηκε.

    Ο ρόλος του γιατρού είχε προταθεί στον Christopher Lee, ο οποίος τον αρνήθηκε λόγω της χαμηλής αμοιβής που του προσφέρθηκε και ο ίδιος αργότερα στις συνεντεύξεις του, χαρακτήρισε την κίνησή του αυτή ως το σημαντικότερο λάθος της καριέρας του.
    Η ταινία αποτέλεσε την αρχή για μια σειρά ταινιών, καθώς η πρωτοφανής εμπορική επιτυχία της ήταν τεράστια. 
    Με ένα πενιχρό budget, μόλις  $325.000, η ταινία κατάφερε να συγκεντρώσει $70 εκατομμύρια, αριθμό ρεκόρ για την τότε εποχή, όσον αφορά ταινία του είδους της. 
    Το πρώτο Halloween αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες ταινίες της δεκαετίας και έβαλε τα θεμέλια για τα μετέπειτα slasher movies που ακολούθησαν και που ήθελαν να κλέψουν κάτι από την δόξα της.

    Ο John Carpenter δημιούργησε την σύνθεση του πιο ανατριχιαστικού main title theme song που έχει υπάρξει ποτέ σε horror movie (2ο στη λίστα του Horrorant με τα 15 Scary Horror Movie Themes). 
    Η ανατριχιαστική μελωδία στους ήχους του πιάνου, μπορεί να είναι απλή, αλλά είναι άκρως αποτελεσματική. 
    Ακόμα και τώρα, τόσα χρόνια μετά, δημιουργεί την ίδια αντίδραση τρόμου σε όποιον την ακούσει. 
    Το υπέροχα τρομακτικό soundtrack λοιπόν, συντέλεσε κατά πολύ στην επιτυχία της ταινίας. 

    Ο Carpenter με την σκηνοθετική ματιά και την υποβλητική μουσική του, οδήγησε την ταινία σε αυτό που είναι σήμερα. 
    Μία από τις καλύτερες horror ταινίες και ίσως η πρώτη στο είδος της (μαζί με το Black Christmas του 1974) που πρωτοσύστησε την ιδέα ενός ψυχοπαθή κατά συρροή δολοφόνου που αφαιρεί με ευχαρίστηση την ζωή νεαρών όμορφων κοριτσιών. 
    Σχετική λεπτομερή πληροφόρηση στην ιστορία των Horror Films σε αναλυτικό αφιέρωμα στο Horrorant.
    Η ταινία γνώρισε 7 sequel και ο Rob Zombie, στον οποίο αναφερθήκαμε και παραπάνω, έδωσε την δική του προσέγγιση στην ιστορία του Michael Myers με ένα ομότιτλο remake το 2007 και την συνέχεια αυτού, το 2009. 

    Το αρχικό φιλμ όμως είναι αυτό που αποπνέει καθαρό τρόμο και βρίσκεται σε υψηλή θέση στην ιστορία του κινηματογράφου.
    Η γιορτή απέκτησε άλλο νόημα με την έξοδο της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες. 
    Η αίσθηση του φόβου που προκαλεί η τρομακτική φιγούρα του Michael, διατηρείται μέχρι σήμερα παρότι έχουν περάσει ακριβώς 35 χρονιά από την πρώτη γνωριμία του με το κοινό.


    Αυτές τις μέρες, μπορείτε να επιλέξετε μια από τις παραπάνω ταινίες που, ίσως δεν έτυχε να δείτε μέχρι τώρα.

    Happy Halloween everyone!


    Νάσος Κυριακίδης.
    Πρώτη δημοσίευση Οκτώβριος 2013
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 13 ταινίες που πρέπει να δεις στο Halloween! Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top