F Soundtrack review: The Great Gatsby (2013)‏ - FilmBoy Soundtrack review: The Great Gatsby (2013)‏ - FilmBoy
  • Latest News

    Soundtrack review: The Great Gatsby (2013)‏


    Ως γνωστόν, όταν ακούς για τον σκηνοθέτη Baz Luhrmann είναι σίγουρο πως θα έχεις αναχρονισμούς, φανταχτερή αισθητική προσέγγιση αλλά και 'περίεργους' συνδυασμούς μουσικών επιλογών.

    Στην θέαση του μέτριου Gatsby μπορεί κάποια στιγμή να βαρέθηκα, μπορεί κάποιες μουσικές στιγμές να έμοιαζαν αλλού γι'αλλού (νεαρές δεκαετίας του '20 να χορεύουν πάνω σε αμάξια της εποχής ακούγοντας το "Izzo" του Jay-Z), αλλά το soundtrack του είναι άνετα από τα καλύτερα της χρονιάς και ίσως από τους πιο επιτυχημένους, συνδυασμούς διαφορετικών μουσικών ειδών σε ένα δίσκο.

    Ξεκίνημα με τα δύο πιο χορευτικά και καυλιάρικα r'n'b κομμάτια, το "100$ Bill" του Jay-Z και την διασκευή στο "Back To Black" της Amy Winehouse από την Beyonce και τον Andre 3000 των Outkast.

    Αμφότερα, πιασάρικα και μπιτάτα με ένα urban άρωμα και πιο καλαίσθητα από ηχητικής απόψεως, σε σχέση με τις συνηθισμένες καγκουριές που ξεπροβάλλουν από το είδος, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

    Επιτυχημένη και η jazz-swing διασκευή στο "Crazy in Love" της Beyonce από Kid Koala, Emeli Sande και The Bryan Ferry Orchestra, το Bang Bang από τον Will.i.am των Black Eyed Peas δεν ήταν όσο καγκουροκλαμπόβιο θα το φανταζόσουν αλλά δεν θα έλεγα το ίδιο για το "A Little Party Never Killed Nobody" με τη συμμετοχή της Fergie που μοιάζει ως το πιο παράταιρο κομμάτι του soundtrack και θα ταίριαζε περισσότερο στα συνηθισμένα mainstream μπιτάκια από τους τελευταίους δίσκους των Μαυρομάτικων Φασολιών.

    Οι Bryan Ferry και The Bryan Ferry Orchestra πρόσθεσαν μία ακόμα παιχνιδιάρικη σφήνα, στην διασκευή του "Love Is the Drug" των Roxy Music ενώ το 6λεπτο "Heart's A Mess" του Gotye ήταν μια όμορφο και απαλή lounge νότα, με το "Where The Wind Blows" της Coco O. να αποτελεί έναν κολλητικά αρμονικό συνδυασμό από διακριτικά beat και επαναλαμβανόμενα samples από πιάνο, που χορεύεται άνετα και θα μπορούσε να αρέσει στους φαν της Duffy.

    Κομματάρα το "Νο Church In The Wild" από Jay-Z, Kanye West και το νέο γερό όνομα της neo-soul, Frank Ocean (ακούστε οπωσδήποτε το περσινό Channel Orange), ενώ το "Over The Love" από Florence and The Machine με το αιθέρια δραματικό του ρεφρέν σου κολλάει αμέσως, όντας αδιαμφισβήτητα  το δεύτερο μεγάλο ΄τυπου 'indie' καψουρο-χιτ του soundtrack, μετά από αυτό της Del Rey.


    Μαζί τους και το "Together" των The xx με τα ορχηστρικά του δραματικά σημεία αλλά και το "Into The Past" από Nero, με την έντονη παρουσία των synths που σε σφιχταγκάλιαζαν ονειρικά και ερωτικά με την έντονη 80's electrop αισθητική τους.

    Όσο για το "Kill and Run" της Sia, θύμιζε κάτι από Shirley Bassey ενώ για την Lana Del Rey δεν νομίζω πως χρειάζονται λόγια...εδώ θα μπορούσε να σας τα πει καλύτερα και ο Γιώργος Καραμάνος (αλλά τον κόβω να έγραφε πτυχιακή εργασία!).

    Το τραγούδι-κράχτη του soundtrack, "Young and Beatiful" που σίγουρα θα έχετε ακούσει και στα ραδιόφωνα, αποτελεί μία ακόμη μελαγχολική και λυπητερή ερμηνεία, με retro άρωμα ενώ οι τραγικές (με την καλή έννοια) βραχνές τσιρίδες του Jack White των Whitestripes διασκευάζουν το "Love Is Blindness" των U2 που το κόβω από τώρα να ντύνει τα soundtrack του Παπακαλιάτη και κάποιου φανταστικού νέου κύκλου από την 10η Εντολή.

    Το soundtrack του Υπέροχου Γκάτσμπι, νομίζεις πως σε διχάζει αρχικά, αλλά αυτοί ακριβώς οι περίεργοι συνδυασμοί του είναι που το κάνουν να ξεχωρίζει, εν αντιθέσει με την λαμπερή κενότητα της ταινίας.

    Μια κενότητα που στο soundtrack δεν φαίνεται παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία και φαίνεται πως η συνεργασία Baz Luhrmann (παραγωγός του soundtrack) και Jay-Z (executive) βγήκε σε καλό.

    Τα απαλά του κομμάτια ταίριαζαν με τις συναισθηματικές, βιντεοκλιπίστικες σκηνές της ταινίας ενώ τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να συμπληρώνουν το ιδανικό εναλλακτικό mixtape που θα ήθελες να στροβιλίζει ανάμεσα σε μοντέρνους ρυθμούς και χορευτικές retro αποχρώσεις.

    Αν τα ομολογουμένως αξιόλογα soundtrack των Twilight παραείναι...γούτσου και ανάμεσα στην καψούρα και το συναίσθημα θες λίγο τρέλα και χορό, τότε το soundtrack του The Great Gatsby αξίζει να το έχεις και να το ακούς, ανά πάσα διάθεση και περίσταση.


    Kostas Tsokos.


    1 "100$ Bill" - JAY Z

    2 "Back To Black" - Beyoncé-André 3000
    3 "Bang Bang" - Will.i.am
    4 "A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)" - Fergie + Q Tip + GoonRock
    5 "Young And Beautiful - Lana Del Rey
    6 "Love Is The Drug" - Bryan Ferry with The Bryan Ferry Orchestra
    7 "Over The Love" - Florence + The Machine
    8 "Where The Wind Blows" - Coco O. of Quadron
    9 "Crazy in Love" - Emeli Sandé and The Bryan Ferry Orchestra
    10 "Together" – The xx
    11 "Hearts A Mess" - Gotye
    12 "Love Is Blindness" – Jack White
    13 "Into the Past" - Nero
    14 "Kill and Run" - Sia



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Soundtrack review: The Great Gatsby (2013)‏ Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top