F Review: Παγκόσμιος Στρατιώτης 4 - Universal Soldier: Day of Reckoning - FilmBoy Review: Παγκόσμιος Στρατιώτης 4 - Universal Soldier: Day of Reckoning - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Παγκόσμιος Στρατιώτης 4 - Universal Soldier: Day of Reckoning



    Στις λέξεις sequel και franchise, το μόνο που δεν θα μπορούσες να φανταστείς είναι το Universal Soldier.

    Κι όμως ο Jean-Claude Van Damme μπορεί να καμαρώνει(;) πως ανάμεσα σε τόσες βιντεοπαραγωγές και μερικές παλιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες, έχει και ένα franchise αυτό του Universal Soldier.

    Ξεκινώντας ως ένα action b-movie των early 90's και μία από τις πρώτες δουλειές του μετέπειτα γνωστού και μη εξαιρετέου blockbuster-α Roland Emmerich (Independence Day, Stargate, The Day After Tomorrow, 2012), ήταν μία από τις καλές b-movies δράσης των early 90's, διαθέτοντας το χαρακτηριστικό κλίμα hardcore action μπιμουβιάς με βίαιη δράση και λίγο sci-fi σεναριακές ιδέες κλεμμένες από Terminator και cyborg μυθοπλασίες.

    Παραδόξως, ο Παγκόσμιος Στρατιώτης κατάφερε να γίνει ΚΑΙ franchise (;), σερβίροντας δύο αισχρές direct-to-video συνέχειες στις οποίες δεν έπαιζε καν ο Van Damme και μία αυθεντική κινηματογραφική συνέχεια, το Universal Soldier: The Return...η οποία ήταν σε τόσο διαφορετικό ελαφρύ κλίμα χολιγουντιανής καλολουστραρισμένης περιπέτειας που ενώ απέκλειε τις βιντεοσύνεχειες, θεωρήθηκε κι αυτή εκτός continuity όταν κυκλοφόρησε το νέο straight-to-dvd, Universal Soldier: Regeneration (2009) (τα μπλέξαμε λίγο...έτσι;).

    Στο τελευταίο συνέβη το εξής παράδοξο: ήταν αρκετά καλό και μάλιστα μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις αξιόλογων direct to dvd παραγωγών, διαθέτοντας αρκετά πεσιμιστική, gritty ατμόσφαιρα και αξιόλογα χορογραφημένες σκηνές ξύλου.

    Οι ίδιοι συντελεστές αποφάσισαν να επιστρέψουν, με τον John Hyams (γιος του σκηνοθέτη Peter Hyams) για μια ακόμη φορά πίσω από τις κάμερες, τους Van Damme, Lundgren παρόντες και νέο πρωταγωνιστή τον Scott Adkins, έναν από τους καλύτερους martial artists ηθοποιούς της εποχής μας (δες Undisputed 2 και 3 και το The Tournament).

    Τα πρώτα trailer έδειχναν μια ιδιαίτερα σκοτεινή, βίαιη περιπέτεια αλλά τελικά απογοητεύτηκα οικτρά, αποδεικνύοντας πως δεύτερη straight-to-dvd έκπληξη σερί, θα ήταν αδύνατον.

    O John (Scott Adkins, Zero Dark Thirty) ξυπνάει από ένα κώμα στο οποίο βρέθηκε έπειτα από βίαιη εισβολή στο σπίτι του, κατά την οποία σκότωσαν τη γυναίκα και το παιδί του.

    Στοιχειωμένος από εικόνες της επίθεσης, ορκίζεται να βρει και να σκοτώσει τον υπεύθυνο για όλα αυτά, δηλαδή τον Luc Deveraux (Jean Claude Van Damme, The Expendables 2).



    Κάπου στην πορεία και καθώς προσπαθεί να ξεδιαλύνει τι γίνεται, θα πλακωθεί με ένα αδυσώπητο πειθήνιο όργανο/Unisol (Andrei "The Pit Bull" Arlovski) που δουλεύει...υδραυλικός μέχρι να έρθει η ώρα να τον ενεργοποιήσουν ως Universal Soldier.

    Μετά από 2-3 σκηνές ξύλου, σφαγής και κυνηγητών στους δρόμους με αμάξια, θα βρεθεί τελικά αντιμέτωπος με έναν στρατό από γενετικά ενισχυμένους Παγκόσμιους Στρατιώτες, υποχείρια των άλλοτε αντίπαλων Luc Deveraux και Andrew Scott (Dolph Lundgren, The Expendables 2).


    Σε εκείνο το σημείο καταλαβαίνουμε πως ο Luc Deveraux έχει ιδρύσει τη δική του οργάνωση, προσπαθώντας να αφυπνίσει όσους στρατιώτες έχουν ξεμείνει με τα κυβερνητικά, εμφυτεύματα μνήμης στο μυαλό τους και για να το κάνει αυτό  βάζει τους υπερστρατιώτες σε δοκιμασίες ζωής ή θανάτου για να επικρατήσουν οι δυνατότεροι.

    Μέσω αυτών των αναμετρήσεων αυτές, ο John θα ανακαλύψει περισσότερα για την αλήθεια και τον εαυτό του και θα καταλάβει ότι έχει χτιστεί μια νέα τάξη πραγμάτων μεταξύ των Unisols μακριά απ΄την εποπτεία της κυβέρνησης.

    Στα θετικά της ταινίας, ήταν το γενικότερο κλίμα που ήταν αρκετά σκοτεινό, πεσιμιστικό και γκρίζο, φέρνοντας περισσότερο σε action horror-splatter.

    Ο σκηνοθέτης John Hyams, μάς το κάνει λιανά από τα πρώτα λεπτά με την επίθεση στο σπίτι του πρωταγωνιστή όπου βλέπουμε τα δρώμενα από οπτική πρώτου προσώπου (προσέξτε ειδικά τα πλάνα με λοστούς και σπασμένους καθρέφτες).

    Όσο για τις σκηνές δράσης, ήταν αρκετά ...αγριεμένες με συνεχή ουρλιαχτά, κοπανήματα με μαχαίρια, πιστόλια, μπαλτάδες, μπαστούνια του μπέιζμπολ, μπάλες του μπόουλινγκ (!) και άφθονο splatter να τα περιβάλλει, ειδικά σε στιγμές που ανατινάζονται κεφάλια από καραμπίνες (η σκηνή στα μπουρδέλα των Unisols που πρωτοεμφανίζεται ο Lundgren).

    Κρατήστε τη σεκάνς με Arlovksi και Adkins στο κατάστημα με τ'αθλητικά, μία καθιερωμένη από την πρώτη ταινία σύγκρουση με φορτηγά αλλά και την τελική στο σπηλαιώδες κρησφύγετο των Unisols, όπου γινόταν της κακομοίρας και με λίγη παραπάνω δόση slow motion.

    Σε όλα αυτά προσθέστε και την μουσική που συνήθως απουσίαζε ή συνόδευε τις σκηνές δράσης με αρκετά σκοτεινά synths και όπως και στο προηγούμενο φιλμ Regeneration, προσέδιδε μια badass δόση σκοτεινής αληθοφάνειας.



    Από κει και πέρα, δεν υπήρχε τίποτε άλλο κοινό με εκείνη την ταινία, με μια ασυνάρτητη πλοκή από την οποία δυσκολευόσουν να καταλάβεις τι γίνεται, κοιμισμένους, σερνάμενους και υπερβολικά αργόσυρτους ρυθμούς σε οτιδήποτε δεν είχε ξύλο και μια δυο στιγμές όπου πεθαίνεις στο γέλιο με τα συνεχή ουρλιαχτά του Arlovsky στις σκηνές μάχης και την αποβλακωμένη φάτσα του Van Damme που του ήρθε στο φινάλε να την τιγκάρει με ασβέστη και αλεύρι.

    Το σενάριο και το μοντάζ ήταν τόσο κακογραμμένο και ασύνδετο που όσα παρεμβάλλονταν στις σκηνές δράσης, έμοιαζαν εντελώς άκυρα με την προηγούμενη ταινία, με τον πρωταγωνιστή John (Adkins) να έρχεται από το πουθενά, τις σκηνές μάχης να πετάγονται όποτε να ναι και τον Van Damme να μετατρέπεται σε κακό, εξίσου από το πουθενά (και όλο αυτό για να δούμε νέο πρωταγωνιστή).

    Το Day of Reckoning προσπαθούσε να διαφέρει σε βαθμό υπερβολής από τα προηγούμενα, καταλήγοντας μια εντελώς παράταιρη προσθήκη στο franchise των Unisols, χρησιμοποιώντας ως κομπάρσους τους Van Damme-Lundgren (όχι τόσο κακός ο 2ος όσο στο Expendables 2) και αποτελώντας ουσιαστικά μία "passing the torch" προσθήκη για τον χαρακτήρα του Adkins.

    Δείτε το μια φορά αν δεν το έχετε ήδη δει, μόνο και μόνο για τις σκηνές δράσης, που ήταν ότι πιο αιματηρό, μπρουταλιάρικο και splatter έχω δει τελευταία (θα μπορούσε και να κάνει το The Raid να κοκκινήσει...λίγο).

    Όλο το υπόλοιπο όμως ήταν βασανιστήριο και εδώ δυστυχώς, ήταν ακόμα πιο εμφανές το χαμηλό μπάτζετ και η αίσθηση κακής straight-to-dvd παραγωγής.

    Τον John Hyams σημειώστε τον πάντως...έχει ορισμένα σκηνοθετικά τρικ που όχι μόνο ενισχύουν τις σκηνές δράσης, αλλά επιδεικνύουν και καλλιτεχνικές ανησυχίες που φωνάζουν πως μπορεί να κάνει θαύματα αν αναλάβει μια παραγωγή μεγαλύτερου μπάτζετ.

    Το Universal Soldier: Day of Reckoning έκανε πρεμιέρα 25 Οκτωβρίου του 2012 σε Video on Demand και κυκλοφόρησε 30 Νοεμβρίου σε περιορισμένο κύκλωμα διανομής σε Aμερική, Ρωσία, Μαλαισία, Ουκρανία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


    Kostas Tsokos.


    Universal Soldier: Day of Reckoning trailer 2 από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Παγκόσμιος Στρατιώτης 4 - Universal Soldier: Day of Reckoning Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top