F Review: 2 Ημέρες στη Νέα Υόρκη - 2 Days In New York - FilmBoy Review: 2 Ημέρες στη Νέα Υόρκη - 2 Days In New York - FilmBoy
  • Latest News

    Review: 2 Ημέρες στη Νέα Υόρκη - 2 Days In New York



    Γράφει ο Νίκος Δρίβας.

    Eίναι να απορεί κανείς πώς το 2 Days In New York, μια συμβατική ρομαντική ταινία μεν, με ενδιαφέρουσα πλοκή και δυο πολύ καλούς πρωταγωνιστές δε, κατέληξε στα αζήτητα από τους έλληνες διανομείς.

    Τη στιγμή που δεκάδες σαβούρες βλέπουν τις σκοτεινές αίθουσες, δεν βρίσκω λόγο να μην είχε προβληθεί και τούτη η ταινία. 

    Τέλος πάντων, η ουσία της κριτικής δεν βρίσκεται εδώ και δεν υπάρχει λόγος να σταθούμε παραπάνω, αλλά παίζονται πολλά πίσω από αυτό το γεγονός με τις διανομές.

    Στα της ταινίας λοιπόν, το 2 Days In New York αποτελεί συνέχεια του 2 Days in Paris του 2007...

     

    Δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι το φοβερό, ωστόσο πρόκειται για μια συμπαθητική και αξιοπρεπή παραγωγή, που κρατάει κάποιο ενδιαφέρον χάρη σε δυο συμπαθέστατους και εκ διαμέτρου αντίθετους πρωταγωνιστές. 

    Η εξαιρετικά ταλαντούχα Julie Delpy (έχει πρωταγωνιστήσει με τον Ethan Hawke στην εξαιρετική (για το είδος της) διλογία, Πρίν το Ξημέρωμα και Πρίν το Ηλιοβασίλεμα), φτιάχνει μια περίεργη ταινία χαρακτήρων, με πολλούς διαλόγους (πολλές φορές υπερφορτωμένη και κουραστική), που σίγουρα αν και είχε δυνατότητες για κάτι παραπάνω, είναι πολύ ανώτερη από τον μέσο όρο ταινιών του είδους. 

    Ο Chris Rock (What To Expect When You're Expecting) από την άλλη, εδώ βρίσκεται σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο απ' ότι τον έχουμε συνηθίσει, απαλλαγμένος από τις διάφορες μούτες του και προσφέροντας χιούμορ με τις καλογραμμένες ατάκες της Delpy

    Το στόρι έχει ώς εξής: 
    Η Marion (Delpy) έχει χωρίσει από τον Jack και ζει στη Νέα Υόρκη με το παιδί τους. 


    Όταν η οικογένειά της αποφασίζει να την επισκεφτεί, η Marion δεν υποψιάζεται ότι η διαφορετική κουλτούρα του νέου της Αμερικανού συντρόφου, του εκκεντρικού πατέρα της και της αδερφής της που αποφασίζει να κάνει αυτό το ταξίδι με τον πρώην της, θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κλίμα ενόψει της προσεχούς έκθεσης φωτογραφίας που ετοιμάζει. 

    Ο Chris Rock κρατά τον ρόλο του νέου συντρόφου, ενός δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού, του οποίου η ζωή θα αναστατωθεί από την επίσκεψη της γαλλικής οικογένειας.

    Το αρνητικό της ταινίας, το οποίο παράλληλα την εμποδίζει να εξελιχθεί σε καλύτερη, είναι το γεγονός ότι ενώ το σενάριο και οι διάλογοι έχουν κάτι το διαφορετικό, η σκηνοθετική διεκπεραίωση δεν δίνει τον τόνο που θα περίμενε κανείς. 

    Δηλαδή, ενώ σε ύφος διαφέρει από τις κοινότυπες Αμερικανιές και θέλει να πρωτοτυπήσει, μερικές καταστάσεις και αστεία δεν ξεφεύγουν καθόλου από τα κλισέ του είδους. 

    Αυτό οφείλεται καταρχήν στο γεγονός, ότι η Γαλλική οικογένεια είναι εντελώς καρικατούρα και οι ηθοποιοί που την απαρτίζουν προσφέρουν σε αρκετές σκηνές γέλιο, ωστόσο έχουν ένα υπερβολικό παίξιμο στις σκηνές τους. 

    Έπειτα, έχουμε να κάνουμε με μερικές καταστάσεις πολύ κοινότυπες και προβλέψιμη εξέλιξη πολλών γεγονότων, πράγμα που δεν βοηθάει στην αποφυγή των κλισέ και στην διαφοροποίηση της ταινίας από τις υπόλοιπες του είδους. 

    Εκεί όμως που η Delpy (σενάριο και σκηνοθεσία) κάνει κάπως την διαφορά, είναι στους πολλούς καλογραμμένους διαλόγους αλλά και στην σκηνοθεσία της, η οποία είναι ικανοποιητική (είχε σκηνoθετήσει και την πρώτη ταινία καθώς και τις ταινίες Τhe Countess, Le Skylab) και θα μπορούσαμε να πούμε ότι κρατάει την ταινία σε αξιοπρεπή επίπεδα, ειδικά στα σημεία που κάνει κοιλιά και πάει να ξεφύγει. 


    Σίγουρα, δεν πρόκειται για μια ταινία που σφύζει από πρωτοτυπία και ρυθμό, ωστόσο το γέλιο υπάρχει σε αρκετές σκηνές (ειδικά με μερικές παρεξηγήσεις λόγω γλώσσας και εθίμων των δυο λαών) και γενικά έχεις την αίσθηση ότι αυτό που βλέπεις δείχνει έναν (έστω υποτυπώδη) σεβασμό προς τον θεατή.

    Όπως προείπαμε, Julie Delpy και Chris Rock έχουν μια κάποια χημεία μεταξύ τους και προσφέρουν γέλιο σε κάποιες σκηνές, αλλά το στάσιμο σενάριο τρενάρει την όλη προσπάθεια για κάτι καλύτερο από μια καλοφτιαγμένη αλλά συμβατική κομεντί. 

    Εν ολίγοις, με τις καλές και τις κακές στιγμές του, το 2 Days in New York είναι μια ταινία υποφερτή μεν, αλλά με σχετικά χαμηλές προσδοκίες δε, που σίγουρα μπορούσε να προσφέρει αρκετά περισσότερα βάση της προσπάθειας που είχε γίνει.

    Το 2 Days in New York έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 10 Αυγούστου 2012 σε 2 μόλις αίθουσες, αλλά η αξιοπρεπής πορεία του στο box office το έκανε να προβάλλεται επί 14 εβδομάδες, και αργότερα σε 17 συνολικά χώρες ...εκτός της  
    Ελλάδας.


     
    2 Days in New York trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: 2 Ημέρες στη Νέα Υόρκη - 2 Days In New York Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top