F Τα ζώα στον κινηματογράφο - FilmBoy Τα ζώα στον κινηματογράφο - FilmBoy
  • Latest News

    Τα ζώα στον κινηματογράφο

    Γράφει ο Αργύρης Σταματόπουλος.

    Δεν είναι και ασυνήθιστο φαινόμενο στο σινεμά, την κάμερα να κλέβουν τα ζώα από τους ανθρώπους.

    Σχεδόν κάθε λογής έμβιο ον που κατηγοριοποιείται ως ‘πανίδα’ έχει εμφανιστεί επί της οθόνης, σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα ρόλο, αλλά πάντα να κλέβει την παράσταση από τους ‘δίποδους’ συναδέλφους του.

    Όταν ακούμε τη λέξη ζώα, συνήθως το μυαλό μας πάει σε οικογενειακές, πρόσχαρες ταινίες και, όντως, δεν είναι και λίγες, αλλά και χάρη στο ανάλαφρο περιεχόμενο τους ποτέ δεν είναι κακή η στιγμή για μια επανάληψη.


    Και ποιος δεν θυμάται τον Babe, το μικρό γουρουνάκι στην ομότιτλη ταινία, που το μεγάλωσαν τσοπανόσκυλα κι έμαθε να κουμαντάρει τα πρόβατα και να εξελιχθεί σε άξιο ‘τσοπανογούρουνο’.

    Διάσημος επίσης είναι και ο Willy, η φάλαινα-δολοφόνος με το λυγισμένο πτερύγιο, που ανέπτυξε ένα ισχυρό δεσμό φιλίας με τον ατίθασο Jesse και κατάφερε να πραγματοποιήσει το επικίνδυνο άλμα και να περάσει πάνω από τον κυματοθραύστη.


    Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε και τον Dunston (Dunston Checks In), τον σκανταλιάρη ουρακοτάγκο που τρυπώνει σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο και το κάνει γης μαδιάμ, προσφέροντας άφθονη τρέλα και family friendly γέλιο.

    Εκτός όμως από σκανταλιές και παιχνιδιάρικη διάθεση, τα ζώα έχουν πολύ καλές επιδόσεις και στον αθλητισμό.

    Γνωστός για το ταλέντο του με τη μπάλα ήταν ο Lincoln από την ταινία Soccer Dog: The Movie, ένας σκύλος ο οποίος έκανε κάθε ικανό ποδοσφαιριστή να θέλει να τον αντιγράφει στις ντρίπλες και στα γκολ.

    Αλλά και στο άλλο μεγάλο άθλημα, το μπάσκετ, ο σκύλος Buddy έχει το απίστευτο ταλέντο να σκοράρει καλάθια σαν επαγγελματίας, αλλά και να κάνει όλους τους ανθρώπους γύρω του να τον λατρεύουν (Air Bud).

    Και φυσικά η ωδή στην οικογένεια, τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας, με τα αναρίθμητα πιτσιλωτά κουτάβια να κατακλύζουν την οθόνη, ισοπεδώνοντας την κακιασμένη Glen Close, και οι απανταχού κοριτσίστικες και γυναικείες φωνές να λένε «Άχου, τι γλυκούλια!»

    Ωραίο το γέλιο και η χαρωπή ατμόσφαιρα, αλλά ο κινηματογράφος πρέπει να προσφέρει συγκινήσεις και περιπέτεια.

    Και ποιος είπε ότι τα πλάσμα του ζωικού βασιλείου δεν μπορούν να δώσουν περιπέτεια στον θεατή;

    Στο Eight Below, ο ‘μαχητής των δρόμων’ Paul Walker είχε τη δική του ομάδα από μαχητές των πάγων.

    Οκτώ σκυλιά διάσωσης μάχονται τις αντιξοότητες της Ανταρκτικής προκειμένου να επιβιώσουν, μέχρι να έρθει να τα σώσει το αφεντικό τους.

    Αλλά δεν έχουμε μόνο σκυλιά.

    Στην ταινία Black Stallion, το μαύρο καθαρόαιμο και ο πρωταγωνιστής πρέπει να επιβιώσουν σε ένα έρημο νησί, αλλά και, επιστρέφοντας στον πολιτισμό, να κερδίσουν μια δύσκολη κούρσα.

    Λίγο πιο εξωπραγματικός, ο γιγαντιαίων διαστάσεων γορίλας Kong σκαρφαλώνει στους ουρανοξύστες και απωθεί πολεμικά αεροπλάνα σαν να ήταν μύγες, στην original motion picture του 1933, αλλά και στα remakes της μέχρι και το 2005.

    Ακόμα και δεινόσαυροι έχουν περάσει από την μεγάλη οθόνη, στο εισπρακτικό καύχημα του Steven Spielberg, Jurassic Park.

    Μέσω του DNA που είχε διατηρηθεί σε έντομα, απολιθωμένα σε κεχριμπάρι, τα προϊστορικά ερπετά που κυριαρχούσαν στον πλανήτη αναβιώνουν το 1993 και σκορπούν τον τρόμο στην ομάδα των επιστημόνων του θεματικού πάρκου.

    Ειδικά ο ασταμάτητος τυραννόσαυρος και οι σαρκοβόροι βελοσιράπτορες είναι για να σου κόβουν την ανάσα.

    Οι δεινόσαυροι στην ταινία μπορεί να μην ήταν αληθινοί, αλλά ήταν αρκετά πιστευτοί και αληθοφανείς.

    Υπάρχουν άλλα ζώα που διατηρούν τη cgi περσόνα τους, αλλά παραμένουν διάσημα και αγαπητά στο κοινό.

    Ανάμεσα σε αυτά, το ψαράκι Nemo που έχει εγκλωβιστεί σε ένα ενυδρείο, αλλά θα κάνει τα πάντα για να αποδράσει, και ο πατέρας του, Marlin, που θα κινήσει γη και ουρανό… και θάλασσα για να βρει το γιόκα του.

    Τα CGI ζώα μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

    Μπορούν για παράδειγμα να μαγειρεύουν, όπως ο ποντικός Remy στην ταινία Ratatouille, όπου η τέχνη του στην κουζίνα ήταν ικανή να πείσει ακόμα και τον πιο αυστηρό κριτή.

    Μπορούν επίσης να εξασκούν πολεμικές τέχνες, σαν τον παχουλό Po στο Kung Fu Panda, όπου η όρεξη του για φαγητό και kung fu το έκαναν έναν δυνατό μαχητή.

    Μπορούν ακόμη και να τραγουδήσουν ή να γοητεύσουν με την απαράμιλλή προσωπικότητα τους μια τεράστια δράκαινα, όπως ο infamous γάιδαρος του Shrek, με τη φωνή του Eddie ‘τα κάνει όλα και συμφέρει’ Murphy.

    Αλλά και ιδιαίτερες ικανότητες να μην έχουν, το γεγονός ότι μπορούν και μιλούν και μάλιστα συνεννοούνται με τους ανθρώπους είναι εκπληκτικό. 

    Ο ποντικομικρούλης Stuart μπορούσε να ξεπεράσει τα ‘cgi όρια’ και να ζει κανονικά, ανάμεσα σε μια οικογένεια με ανθρώπους με πατριαρχική φιγούρα τον Hugh Laurie.

    Λέτε από υπερβολική δόση ποντικομικρούλη να κατέληξε να γίνει ο κυνικός Dr. House;

    Και υπάρχει πάντα και ο Simba, που μπορεί να μην είναι CGI, αλλά αυθεντικό, χειροποίητο, δισδιάστατο cartoon, ωστόσο η επιτυχία και η αγάπη του κόσμου για το μικρό λιονταράκι της Disney, που εξελίχθηκε σε αγέρωχο και περήφανο βασιλιά, παραμένει ακόμα και δεκαοχτώ χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στις αίθουσες.

    Και όλα αυτά γιατί την ‘εποχή των παγετώνων’ ένα μαμούθ, ένας μεγαλόνυχας κι ένας σμιλόδοντας ήξεραν να μιλάνε, ενώ ο άνθρωπος ακόμα επικοινωνούσε με γρυλίσματα (Ice Age).

    Είπαμε, όμως, πως τα ζώα είναι για κάθε genre του κινηματογράφου, συνεπώς και στην κατηγορία του θρίλερ έχουν την τιμητική τους.

    Πέρσι είδαμε την αναβίωση των Piranhas (Piranhas 3D, με το sequel φρεσκότατο), των αιμοβόρων και ασταμάτητων ψαριών που δεν χορταίνουν ποτέ την ανθρώπινη σάρκα και… τη σιλικόνη.

    Ο τρόμος συνεχίζει να έρχεται από τη θάλασσα, με τη μορφή των σαγονιών του καρχαρία (Jaws).

    Το θηλαστικό της θάλασσας, που αν μπορούσε να κινηθεί στη στεριά θα είχε γίνει ο τέλειος δυνάστης, κατασπαράζει ανυποψίαστους λουόμενους και είναι στο χέρι του Roy Scheider και του Richard Dreyfuss να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο λευκό καρχαρία.

    Στο αέρα, τα πράγματα δεν είναι ασφαλέστερα, αφού μέσα σε ένα αεροπλάνο μπορούν να εμφανιστούν στα καλά καθούμενα… φίδια (Snakes On A Plane)!

    Ο Samuel ‘muthafuckin’ Jackson είναι αυτός που καλείται να αντιμετωπίσει τα δηλητηριώδη ερπετά.

    Εξαιτίας της φαρμακερής φύσης του και της απειλητικής όψης του, το φίδι έχει γίνει η ενσάρκωση του θανάτου και σε άλλα φιλμ.

    Χαρακτηριστικότερη η υπερμεγέθης ανακόντα στην ομώνυμη ταινία, που παραλίγο να κατασπαράξει την JLo και τον Ice Cube μέσα στη ζούγκλα.

    Βέβαια, και στο σπίτι σου να είσαι - όχι στη ζούγκλα, δεν είσαι και εντελώς ασφαλής.

    Μια σπάνια ράτσα αράχνης είναι αρκετή για να μετατρέψει ένα φιλήσυχο σπίτι σε φωλιά εκατοντάδων θανατηφόρων αραχνοειδών.

    Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είδε ο - μετέπειτα ‘πανηλίθιος’ - Jeff Daniels την ήρεμη ζωή του στην εξοχή να μετατρέπεται σε… αραχνοφοβία!

    Είτε με τη συγκίνηση, είτε με τη φαντασία, είτε με τον φόβο (άλλοτε με άκακα και άλλοτε με επικίνδυνα ζώα), αυτές οι ταινίες και πολλές ακόμη του είδους τους έχουν επιδράσει στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος συναναστρέφεται με τα ζώα.

    Όσοι έχετε κατοικίδιο, μην το παρατήσετε εξαιτίας του Hollywood. 
    Θα ήταν έγκλημα.

    Κι όσοι νομίζετε ότι δεν σας φοβίζουν τα ‘δήθεν’ επικίνδυνα ζώα, ξανασκεφτείτε το!
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Τα ζώα στον κινηματογράφο Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top