F (Update) Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί που 'έφυγαν' μέσα στο 2011 - FilmBoy (Update) Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί που 'έφυγαν' μέσα στο 2011 - FilmBoy
  • Latest News

    (Update) Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί που 'έφυγαν' μέσα στο 2011

    Γράφει ο Κώστας Τσώκος.

    Η χρονιά που φεύγει αύριο,χαρακτηρίστηκε από πολλές κορυφαίες στιγμές, αλλά θα θέλαμε εδώ στο FilmBoy να σας θυμίσουμε αλλά και να τιμήσουμε για άλλη μια (τελευταία) φορά κάποιους ανθρώπους του ελληνικού και ξένου σινεμά που μας άφησαν για τόπους καλύτερους.

    Είτε εργάστηκαν μπροστά στη κάμερα είτε πίσω από αυτή.

    Κάθε ένα από αυτά τα αστέρια άφησαν ένα κομμάτι ιστορίας στον κινηματογράφο και ένα τεράστιο κενό στους θαυμαστές τους.

    Αρχικά να ξεκινήσουμε απ'τους δικούς μας καλλιτέχνες,με την τεράστια απώλεια του Θανάση Βέγγου, του άνθρωπου μας, του Θανάση μας που τον χάσαμε 3 Μαϊου...


    Λίγο πιο πριν το Γενάρη, στις 31 έφυγε και η Καίτη Λαμπροπούλου που ένας Θεός ξέρει σε πόσες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου την είχαμε δει.

    Επόμενη μεγάλη απώλεια ο θρυλικός Μιχάλης Κακογιάννης της Στέλλας, της Ηλέκτρας και του Ζορμπά, ταινιών που σημάδεψαν και εξύψωσαν το ελληνικό σινεμά, που έφυγε 25 Ιουλίου.


    Ακολούθησαν δυστυχώς οι Λυκούργος Καλλέργης, 27 Αυγούστου ο παπά-Γρηγόρης στο Χριστός Ξανασταυρώνεται και με πάμπολες εμφανίσεις σε ελληνικές ταινίες/

    Ντίνος Κατσουρίδης, 28 Νοεμβρίου άλλος ένας θρυλικός σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου, άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Βέγγο (Τι Έκανες στον Πόλεμο Θανάση; και Θανάση Πάρε το Όπλο σου), ο οποίος συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου εκείνης της εποχής  (Tζαβέλλας, Σακελλάριος, Αυλωνίτης, Λογοθετίδης, Σταυρίδης), σκηνοθέτησε το Έγκλημα στα Παρασκήνια (1961), ένα από τα πρώτα ελληνικά φιλμ- νουάρ και το Της Κακομοίρας με τον υπέρτατο Ζήκο του Κώστα Χατζηχρήστου.

    Χρήστος Τσάγκας, 17 Μαρτίου κάτι που προσωπικά δεν γνώριζα και έμεινα κάγκελο, γιατί μου είχε μείνει από παλιά ως χαρακτηριστικό πρόσωπο απ'το Τμήμα Ηθών και πολλές ακόμα σειρές της ελληνικής τηλεόρασης.


    Και τέλος η Άννα Μπράτσου, 6 Ιανουαρίου, η οποία είχε παίξει σε πολλές ταινίες, σειρές και θεατρικές παραστάσεις όπως Γκόλφω, Θέλω Πίσω το Παιδί μου, Οσο Υπαρχουν Γυναίκες και στις σειρές Γιούγκερμαν, Τμήμα Ηθών κλπ.

    Στις «απώλειες» του 2011 καταγράφονται και ο χαμός της Ελληνοαμερικανίδας Θεώνης Βαχλιώτη Όλντριτζ σε ηλικία 80 ετών στις 21 Ιανουαρίου, η οποία είχε κερδίσει το Όσκαρ κοστουμιών για τον «Υπέροχο Γκάτσμπι» στην απονομή του 1975,
    ο ηθοποιός/συγγραφέας Βασίλης Ανδρεόπουλος - 88 ετών, που είχε παίξει τελευταία φορά τον παππού στο Είσαι το Ταίρι Μου

    ο σκηνοθέτης της «Παραγγελιάς» Παύλος Τάσιος - 69 ετών και τελευταία, πολύ δυσάρεστη απώλεια η Λουκία Ρικάκη, που πέθανε μόλις 50 ετών στις 28 Δκέμβρη έχοντας βοηθήσει τα μέγιστα το Stand Up comedy στην Ελλάδα.

    Ίδρυσε μάλιστα το 1996 τις δύο θεατρικές σκηνές του Θεάτρου «104 – Κέντρο Λόγου και Τέχνης» και το «Ελληνικό Κόμεντυ Κλαμπ» στην Αιόλου 48-50 (είχα λιώσει μικρός την βιντεοκασέτα Νύχτες Κωμωδίας) ενώ στο βιογραφικό της καταγράφηκαν και πολλά αξιόλογα ντοκιμαντέρ.


    Στα των ξένων ηθοποιών, τι να πούμε για τη μεγάλη Χολυγουντιανή σταρ με τα βιολετιά μάτια, τιμημένη με 2 Όσκαρ ερμηνείας Elisabeth Taylor που έφυγε στις 23 Μαρτίου -79 ετών
    και την Jane Russell (Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές) στα 90 της στις 28 Φεβρουαρίου.

    Επίσης θα μας λείψουν:

    η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Ανί Ζιραντό που το 2002 της απονεμήθηκε το βραβείο César για το καλύτερο δεύτερο γυναικείο ρόλο για το ρόλο της στην Δασκάλα του Πιάνου του Χάνεκε -80 ετών,

    ο Μάικλ Σάραζιν - 70 ετών, γνωστός από την ερμηνεία του στο «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» του Σίντνει Πόλακ,

    η γοητευτική Σουζάνα Γιορκ - 72 ετών, ένα από τα μεγάλα αστέρια του βρετανικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60 με κλασικές ταινίες όπως Ένας Άνθρωπος για Όλες τις Εποχές, Η Γυναίκα και ο Διάβολος.


    ο Κλιφ Ρόμπερτσον - 88 ετών, ο οποίος τελευταία είχε υποδυθεί τον θείο του Tobey Maguire στα φιλμ του «Spiderman»,

    ο Άντι Γουίτφιλντ - 39 ετών, νεότατο το παλλικάρι, ο οποίος κατάγονταν από την Αυστραλία και είχε παίξει τον Σπάρτακο στο τηλεοπτικό «Blood and sand»,


    ο Τζάκι Κούπερ - 88 ετών αλλοτινό παιδί-θαύμα του Χόλυγουντ που έγινε γνωστός απ΄την ταινία Skippy όντας μόλις σε ηλικία 9 ετών ο νεαρότερος ηθοποιός που προτάθηκε ποτέ για Όσκαρ και γνωστός επίσης για τον ρόλο του Perry White, αρχισυντάκτη της εφημερίδας Daily Planet σε όλες παλιές ταινίες Σούπερμαν με τον Christopher Reeve.

    ο Πίτερ Φολκ - 83 ετών, διάσημος από το ρόλο του ντετέκτιβ Κολόμπο,
    η Ντολόρες Φούλερ-88 ετών η οποία ήταν μούσα του σκηνοθέτη Έντ Γουντ,
    ο Πιτ Ποστλγουέιτ-64 ετών που τον θυμόμαστε όλοι απ'την ταινιάρα Usual Suspects και πρόσφατα τον είχαμε δει στο The Town του Ben Affleck

    Tέλος χίλιες φορές κρίμα για τις ψυχαγωγικά καμμένες βραδιές που περάσαμε με παρέες βλέποντας τον Bubba Smith (ο Hightower του Police Academy) και τον Ryan Dunn του Jackass ο οποίος νεότατος αλλά έφαγε το κεφάλι του δυστυχώς από μόνος του.

    Από κει και πέρα οι εμβληματικοί σκηνοθέτες Σίντνει Λιούμετ-86 ετών (Το Δίκτυο, Σκυλίσια μέρα),
    Πίτερ Γέιτς-82 ετών, διάσημος για τα φιλμ του «Μπούλιτ» με τον Στιβ Μακ Κουίν και «Καυτή Πέτρα» με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τον Τζορτζ Σίγκαλ,
    και οι Γκάρι Γουίνικ-49 ετών, σκηνοθέτης των φιλμ «13 going on 30» και «Σάρλοτ η αραχνούλα» και Κεν Ράσελ-84 ετών, Βρετανός σκηνοθέτης υποψήφιος στα βραβεία Οσκαρ το 1970 για την ταινία του «Women in Love» (Ερωτευμένες Γυναίκες) που είχε αρχίσει τη σταδιοδρομία του στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από τη μεταφορά στον κινηματογράφο του ροκ μιούζικαλ «Tommy» των «Who» το 1975.

    Και να μην ξεχνάμε τον θρυλικό, 5 φορές βραβευμένος με Όσκαρ Άγγλο συνθέτη John Barry των James Bond και όχι μόνο (Χορεύοντας με τους λύκους, Πέρα από την Αφρική) σε ηλικία 78 ετών από καρδιακή προσβολή.

    Ναι, ας παραδεχτούμε ότι οι περισσότεροι είχαν πλέον κάνει την καριέρα τους και ίσως τους είχαμε λησμονήσει.
    Το σίγουρο είναι πως είναι πάντα λυπηρό να ακούς για θανάτους, πόσο μάλλον τέτοιων προσώπων.

    Θα τους θυμόμαστε και θα τους έχουμε για πάντα στην καρδιά μας όμως καθώς, όσο κλισέ και αν ακούγεται, τα έργα τους θα μείνουν αθάνατα στην αιωνιότητα και θα μας συντροφεύουν για πάντα.

    Σας ευχαριστούμε

    Υ.Γ.:Θανάση μάς λείπεις αφάνταστα
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: (Update) Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί που 'έφυγαν' μέσα στο 2011 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top