F Twilight Month: Τα πλάσματα του Twilight Saga - FilmBoy Twilight Month: Τα πλάσματα του Twilight Saga - FilmBoy
  • Latest News

    Twilight Month: Τα πλάσματα του Twilight Saga

    Γράφει ο Αργύρης Σταματόπουλος.

    Μπορεί το spotlight στην όλη ιστορία να έχει το ειδύλλιο του Edward και της Bella, αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι μια ιστορία και για βρικόλακες, λυκανθρώπους και λοιπά απόκοσμα πλάσματα.

    Καλά, όσοι δεν το έχετε δει, μην περιμένετε να συναντήσετε το Underworld, το Dracula ή το Van Helsing.

    Παραμένει πάντα η έμφαση στη γοητεία, το ξυρισμένο στήθος, στα καρδιοχτύπια και τα ερωτικά τρίγωνα.

    Απλά τίθεται όλο το σκηνικό σε ένα πιο ατμοσφαιρικό background.

    Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στα διάφορα ‘είδη’ που κυκλοφορούν στο franchise του Λυκόφωτος, εκτός από το ανθρώπινο.

    Καταρχάς είναι οι βρικόλακες.


    Πλάσματα με απαράμιλλη ομορφιά και γοητεία, που όμως αποφεύγουν το φως του ήλιου - όχι γιατί πρόκειται να πάρουν φωτιά, αλλά γιατί το δέρμα τους φαίνεται όπως είναι στ’ αλήθεια και αρχίζουν και λαμποκοπάνε, εξαιτίας της γρανιτοειδούς υφής του.

    Το δέρμα τους επίσης, είναι αδιαπέραστο και άτρωτο σχεδόν από κάθε ανθρώπινο μέσο, γι αυτό και είναι πολύ δύσκολο να εξολοθρευτούν.

    Οι βρικόλακες τρέφονται με αίμα.
    Όσοι τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, τα μάτια τους παίρνουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ όσοι τρέφονται με αίμα ζώων, γνωστοί και ως ‘χορτοφάγοι’, το χρώμα των ματιών τους γίνεται κάπως χρυσό-μελί.

    Οι αποχρώσεις διαφέρουν ανάλογα με τη συχνότητα με την οποία τρέφονται και με την ηλικία του βρικόλακα.
    Όταν απέχουν από την κατανάλωση αίματος τα μάτια τους γίνονται όλο και πιο σκούρα.

    Η μεταμόρφωση σε βρικόλακα συνοδεύεται και από κάποιες δυνάμεις.

    Το άτομο αποκτά τρομερή ταχύτητα, που με το ζόρι φαίνεται στο ανθρώπινο μάτι, υπεράνθρωπη σωματική δύναμη, αντανακλαστικά, αντοχή, επούλωση και οξυμένες αισθήσεις.

    Όσα βαμπίρ τρέφονται με ανθρώπινο αίμα θεωρούνται πιο δυνατά από τα ‘χορτοφάγα’, αλλά και αυτά που τρέφονται με ζώα, αν καταναλώσουν αίμα από αρπακτικά ζώα, θα γίνουν πιο δυνατά απ’ ότι αν τρέφονταν με πιο ήμερα ζώα.

    Εξαιτίας ενός δηλητηρίου που εκκρίνει ο οργανισμός τους, το οποίο αντικαθιστά τις χημικές λειτουργίες του σώματος τους, αλλάζει και η φυσιολογία τους.
    Θεραπεύονται πιο γρήγορα, η μυϊκή τους μάζα δυναμώνει, δεν χρειάζεται να αναπνέουν για να επιβιώνουν και τα δόντια τους είναι πολύ κοφτερά.

    Τα αισθήματα και οι συναισθηματικές ανάγκες παραμένουν και είναι πιο έντονα στους βρικόλακες παρά στους ανθρώπους.

    Οι αρσενικοί βρικόλακες μπορούν να ζευγαρώσουν με θνητές γυναίκες και οι απόγονοι τους να είναι υβρίδια.

    Όχι δεν είναι cool τύποι με μακριά μαλλιά και μπλε δέρμα!
    Τα υβρίδια έχουν χαρακτηριστικά και από τα δύο είδη.

    Δεν λαμποκοπάνε και μπορούν να τρέφονται και με κανονικό φαγητό αλλά και με αίμα.

    Η κύηση, αλλά περισσότερο ο τοκετός, των υβριδίων είναι επικίνδυνα για τη μητέρα γιατί το μωρό βγαίνει βίαια από το σώμα της και η μόνη λύση είναι να μετατραπεί η μητέρα σε βρικόλακα, αν είναι ζωντανή μετά τον τοκετό.

    Μεγαλώνουν κι ωριμάζουν με πολύ γρήγορο ρυθμό και αποκτούν κάποιες ιδιότητες των βρικολάκων, όπως ταχύτητα, υπερφυσική δύναμη και επούλωση, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όπως ένας πλήρης βρικόλακας.

    Δεν ξέρω αν πρόκειται για ξεχωριστό είδος ή για υποκατηγορία του είδους των βαμπίρ.

    Και περνάμε στους Shape-shifters, το δεύτερο κύριο είδος της ιστορίας.

    Είναι οι λυκάνθρωποι, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να αλλάζουν σε λύκους.

    Είναι απόγονοι μιας αρχαίας φυλής Ινδιάνων πολεμιστών, της φυλής Quileute, σύμφωνα με το θρύλο.

    Η θερμοκρασία του σώματος τους είναι υψηλή, σε αντίθεση με των βρικολάκων που είναι πολύ χαμηλή.

    Αν το δει κανείς μεταφορικά, είναι η έμφαση στην αντίθεση και τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο ειδών.

    Δεν είναι αθάνατοι, αλλά έχουν κι αυτοί ξεχωριστές ικανότητες.

    Η σωματική τους διάπλαση ενισχύεται και αποκτούν μεγάλη δύναμη, όντας σε ανθρώπινη μορφή, αλλά ακόμη περισσότερη μεταμορφωμένοι σε λύκους.

    Η ταχύτητα τους αυξάνεται, επίσης, φτάνοντας τις υπερφυσικές ταχύτητες των βρικολάκων, ενίοτε ξεπερνώντας τες.
    Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο ότι είναι τετράποδοι.

    Το σώμα τους θεραπεύεται πολύ εύκολα και γρήγορα, κάτι που τους δίνει πλεονέκτημα στη μάχη και στο κυνήγι, καθώς μπορούν να συνεχίσουν να πολεμούν ακόμα και με σοβαρά τραύματα, αλλά το δέρμα τους, αν και ανθεκτικότερο από αυτό των ανθρώπων, δεν είναι τόσο άφθαρτο όσο των βρικολάκων.

    Είναι εξοπλισμένοι όμως με κοφτερά δόντια, τα οποία μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα των βρικολάκων, όντας έτσι από τα λίγα πράγματα που μπορούν να σκοτώσουν ένα βρικόλακα.

    Οι shape-shifters μαθαίνουν να μεταμορφώνονται κατά βούληση με τον καιρό, αλλά όσο πιο νέοι, τόσο οι μεταμορφώσεις τους είναι πιο ανεξέλεγκτες και συνδεδεμένες με τα συναισθήματα τους.

    Πολλές φορές είναι δύσκολη ακόμη και η επαναφορά τους στην ανθρώπινη μορφή τους, τις πρώτες φορές που συμβαίνει αυτή η βίαιη διαδικασία.

    Κατά τη ζωική μορφή τους έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται σκέψεις, για να οργανώνονται καλύτερα στο κυνήγι ή στη μάχη.

    Συναισθηματικά, οι shape-shifters βιώνουν την ‘αποτύπωση’ (imprinting).
    Όταν γνωρίσουν το έτερον τους ήμισυ, δεν έχουν συναισθήματα για κανέναν άλλο.

    Είναι ένας δεσμός ζωής, μεταξύ του λυκανθρώπου και της γυναίκας, που ξεκινάει από την απλή φιλία και καταλήγει με την ενηλικίωση της γυναίκας σε ερωτικά συναισθήματα.

    Το άτομο στο οποίο θα αφήσει το ‘αποτύπωμα’ του ο λυκάνθρωπος, αυτή θα είναι το ταίρι του για μια ζωή, γι' αυτό και απαγορεύεται η επίθεση λύκου σε ταίρι άλλου λύκου από την ίδια αδελφότητα/αγέλη, για να αποφεύγονται και οι μονομαχίες μέχρι θανάτου.

    Ένα άλλο είδος λυκανθρώπου είναι τα ‘Παιδιά του Φεγγαριού’ (Children of the Moon).

    Λέγονται έτσι γιατί μεταμορφώνονται μόνο τη νύχτα, υπό το φως της πανσέληνου, και ο σωματότυπος τους διαφέρει κάπως από αυτόν των shape-shifters.

    Τα μπροστινά τους πόδια είναι πιο δυνατά από τα πίσω, έχουν αντιτακτούς αντίχειρες και η στάση του σώματος θυμίζει ελάχιστα πίθηκο παρά λύκο.

    Όταν αλλάζουν, χάνουν τα λογικά τους και γίνονται τελείως ζωώδεις, ενώ δεν οργανώνονται σε αγέλες, παρά περιπλανώνται μόνοι ή ανά ζεύγη του αντίθετου φύλου.

    Τα γονιδιακά τους χαρακτηριστικά δεν μεταφέρονται στους απογόνους τους και μόνο δαγκώνοντας κάποιον, μπορούν να τον κάνουν λυκάνθρωπο.

    Έχουν ανοσία στο δηλητήριο των βρικολάκων κι επειδή οι βρικόλακες τους θεωρούν απειλή, τους έχουν καταδιώξει και εξολοθρεύσει με τα χρόνια, εξαφανίζοντας σχεδόν το είδος.

    Το κάθε είδος δεν μπορεί να μεταμορφώσει το άλλο, ενώ η μυρωδιά του ενός προς το άλλο είναι απωθητική, σε αντίθεση με αυτή των ανθρώπων που είναι ελκυστική.

    Ελπίζουμε να εμπλουτίσαμε κάπως τις εγκυκλοπαιδικές σας γνώσεις σχετικά με τις νέες incarnations των νυχτόβιων πλασμάτων του θρύλου, όπως εμφανίζονται στο Twilight franchise.

    Αν σας άνοιξε η… όρεξη, κατακλύστε τις αίθουσες στις 17 Νοεμβρίου, όπου και λαμβάνει χώρα η πρεμιέρα του Breaking Dawn Part 1, αλλά πρώτα πείτε μας και σε ποια πλευρά θα πηγαίνατε για περισσότερη ασφάλεια.

    Καλό κυνήγι!!
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Twilight Month: Τα πλάσματα του Twilight Saga Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top