F Διεθνή cast στη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τη ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη - FilmBoy Διεθνή cast στη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τη ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη - FilmBoy
  • Latest News

    Διεθνή cast στη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τη ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη

    Γράφει ο Κώστας Τσώκος.

    Μετά από καιρό σας φέρνουμε και νέα από ελληνική παραγωγή.
    Ποιος ο λόγος θα μου πείτε.

    Δεν θέλω να ακουστώ κουλτουριάρης, όχι τουλάχιστον με την 'δήθεν' έννοια που πολλές φορές κρύβει αυτός ο όρος, αλλά είναι γεγονός ότι όσες απ'τις εγχώριες παραγωγές είχαν την τύχη να κάνουν εμπορική επιτυχία, θύμιζαν περισσότερο σε στήσιμο και σκηνοθεσία τηλεοπτικές σειρές με τις γνωστές αναλώσιμες φατσούλες (αν και τώρα με τα τούρκικα θα τους νοσταλγήσουμε κι αυτούς!).

    Φωτεινές εξαιρέσεις ήταν η Πολίτικη Κουζίνα και ο El Greco, άντε και οι Νύφες του Παντελή Βούλγαρη.

     
    Και λέω φωτεινές γιατί μπορεί να μην ήταν 100% ελληνικές παραγωγές και σίγουρα δεν συγκρίνονταν με αντίστοιχα χολιγουντιανά, κακά τα ψέμματα όμως...



    ...από σκηνοθετικής και τεχνικής απόψεως δεν είχαν καμία σχέση ούτε με τα τηλεοπτικά χιτάκια/κωμωδιούλες της σειράς τύπου ...Σούλα Έλα Ξανά που βλέπουμε συνήθως.

    Ο El Greco λοιπόν, αν και σαν βιογραφία ήταν αναιμικό, άψυχο και γενικά 'λίγο', ήταν μια σοβαρή παραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα, σημειώνοντας μάλιστα τη σεζόν 07-08 πάνω από 760.000 εισιτήρια πανελλαδικώς.

    Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής είχε ανακοινώσει από τότε ότι η επόμενη ταινία του θα είναι μια εξίσου μεγάλη και διεθνής συμπαραγωγή, αν όχι μεγαλύτερη.

    Και ο τίτλος αυτής ..."Ο Θεός Αγαπάει Το Χαβιάρι".

    Όχι, με τέτοιο τίτλο μην νιώθετε από τώρα την γνωστή ...'Αγγελοπουλιάδα' να πλανάται πάνω απ'το κεφάλι σας!

    Έχουμε να κάνουμε πάλι με ένα σημαντικό ιστορικό πρόσωπο, τον Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος είχε έναν συγκλονιστικό βίο μιας και βρίσκονταν πίσω απ'την Φιλική Εταιρεία, διέθεσε όλα του τα χρήματα για τον Αγώνα και τελικά ...πέθανε άφραγκος.

    Αρχικά ο Γιάννης Σμαραγδής θα παρουσιάσει τα γεγονότα μέσω ενός ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ που θα αποτελέσουν και την βάση για την ταινία.

    Και τι ταινία έτσι;
    Με Javier Bardem, Catherine Deneuve (στο ρόλο της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας) και John Cleese! 


    Επίσης θα ξανασυναντήσουμε τον Ισπανό Juan Diego Botto που είχε παίξει και στο El Greco τον ιεροεξεταστή Nino De Guevara ενώ τον ρόλο του πρωταγωνιστή θα έχει ο Γερμανός Sebastian Koch του οσκαρικού "Οι Ζωές Των 'Αλλων".

    O σκηνοθέτης έχει ήδη εξασφαλίσει διεθνή διανομή από την Sony Picture Entertainment και τα γυρίσματα της ταινίας αναμένεται να ξεκινήσουν τέλος Οκτωβρίου δηλαδή τη στιγμή που μιλάμε.

    Τι εστί όμως Ιωάννης Βαρβάκης και γιατί αποτέλεσε ένα τόσο σημαντικό ιστορικό πρόσωπο;

    Είναι η ιστορία ενός αγράμματου ψαρά ...απ'τα Ψαρά, του ισχυρότερου ίσως τότε ανθρώπου της Ευρώπης ο οποίος χρησιμοποίησε τη δύναμή του για το καλό με μια ζωή σκέτη Οδύσσεια.

    Γιος του Ανδρέα Λεοντίδη (το πραγματικό πατρώνυμο, Βαρβάκης ήταν το ψευδώνυμο) μπάρκαρε αρχικά ως ναύτης και αργότερα εξελίχθηκε σε ικανό καπετάνιο με δικό του πλήρωμα και καράβι.

     
    Στη ναυμαχία του Τσεσμέ κατάφερε καίριο πλήγμα στον τουρκικό στόλο και για την ανδρεία του οι Ρώσοι του έδωσαν τον βαθμό υποπλοιάρχου του ρωσικού ναυτικού.

    Τώρα πως κολλάει το χαβιάρι με ...Βαρβάκη;

    Οι Τούρκοι τον καταδίωξαν, συλλαμβάνοντας τον στην Κωνσταντινούπολη και ρίχνοντας τον στα μπουντρούμια του Γεντί Κουλέ.
    Δραπέτευσε όμως και έφτασε με τα πόδια μέχρι την Αγία Πετρούπολη όπου ζήτησε ακρόαση από τη Μεγάλη Αικατερίνη, της οποίας κέρδισε την εύνοια εκχωρώντας του ειδικά προνόμια αλιείας στην Κασπία Θάλασσα.

    Εκεί δοκίμασε για πρώτη φορά το φαγητό των ψαράδων, το χαβιάρι και μάλιστα ο ίδιος ανακάλυψε έναν τρόπο συντήρησης και τυποποίησης του χαβιαριού που το έκανε παγκόσμια μόδα και οργάνωσε ένα δίκτυο εμπορίου δημιουργώντας κολοσσιαία περιουσία, από την οποία διέθετε διαρκώς μεγάλα ποσά σε κοινωφελή έργα, χτίζοντας εκκλησίες, μουσουλμανικά τεμένη, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία.

    Κατασκεύασε επίσης τα Βαρβάκεια Λουτρά και το 1809 ένα μνημειώδες έργο, την Βαρβάκειο Διώρυγα του Αστραχάν.
    Στο Ταγκανρόγκ της Ρωσίας έκτισε σχολείο όπου φοίτησε ο Ρώσος συγγραφέας Άντον Τσέχοφ ενώ την ίδια περίοδο ήταν που μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. 


    Ο Γιάννης Σμαραγδής δήλωσε κάποτε σχετικά με όλα αυτά:
    "Αν και ήρωας του παρελθόντος είναι στην ουσία ήρωας του μέλλοντος.
    Όντας ζάμπλουτος, συνειδητοποίησε ότι η ευτυχία δεν απέρρεε από τα χρήματα αλλά απ'όταν ο άνθρωπος αποκτά συναίσθηση του πεπρωμένου του και κοιτάει πως να φανεί χρήσιμος, χαρίζοντας και στους άλλους. 
    Στο τέλος, σχεδόν τον δολοφόνησαν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι απομονώνοντας τον στη Ζάκυνθο με πρόσχημα ότι πάσχει από λοιμώδη νόσο, επειδή τον θεωρούσαν πράκτορα της τσαρικής Ρωσίας».

    Τόνισε μάλιστα ότι αυτή του η Οδύσσεια ήταν που τον γοήτευσε στο να μεταφέρει την ζωή του στον κινηματογράφο, αλλά τι απάντησε στο ερώτημα του αν είναι ρίσκο να γυρίζεται μια τέτοια παραγωγή εν καιρώ κρίσης;

    "Σε δύσκολους καιρούς ο κινηματογράφος παρηγορούσε τους ανθρώπους, διότι είναι πολύ φθηνό θέαμα.
    Οι δεινοπαθούντες πάντα θα ψάχνουν να βρουν στο σινεμά μια θεματολογία που θα τους κάνει να αναπνεύσουν.
    Για να συμβεί βεβαίως αυτό, προϋπόθεση είναι ο κινηματογράφος να προκαλέσει βαθιά συγκίνηση."

    Μια συγκίνηση που ελπίζω να νιώσουμε κι εμείς ως θεατές, μιας και εδώ υπάρχει άφθονος χώρος για μια χορταστική βιογραφία.

    Αρκεί με αυτό το cast να δούμε όσο αυτό είναι δυνατόν κάτι λιγότερο συμβατικό και επιδερμικό, με περισσότερη δραματουργία στους χαρακτήρες και πιο ολοκληρωμένο σαν θέαμα.

    Το καστ θα συμπληρώσουν ο Λάκης Λαζόπουλος που επίσης είχαμε δει στο El Greco, ο Άκης Σακελλαρίου και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, που την είχαμε δει και στη Χώρα Προέλευσης.

    Η ταινία θα βγει στις ελληνικές αίθουσες τον Οκτώβριο του 2012.

    Μια διεθνή συμπαραγωγή λοιπόν στην οποία παραμένει όμως το ελληνικό στοιχείο, άρα μπορούμε να τη θεωρήσουμε δικιά μας και ας ελπίζουμε για το καλύτερο!
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Διεθνή cast στη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τη ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top