F Remake Originals: Το Αγκάθι - Cactus Flower (1969) - FilmBoy Remake Originals: Το Αγκάθι - Cactus Flower (1969) - FilmBoy
  • Latest News

    Remake Originals: Το Αγκάθι - Cactus Flower (1969)

    Στα Remake Originals παρουσιάζουμε την πρωτότυπη ταινία στην οποία βασίστηκαν πρόσφατες παραγωγές (remakes) σημειώνοντας τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ των δυο ταινιών, πάντα συνοδευόμενη από μια αποκλειστική χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας.

    Η πρώτη κωμωδία που γίνεται remake φέτος είναι το Just Go With It του Dennis Dugan η οποία βασίστηκε στην 1η ουσιαστικά ταινία της Goldie Hawn και αυτή που την έκανε γνωστή και της έδωσε το μοναδικό της Oscar,  το Cactus Flower του 1969.

    Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η στήλη με τα remakes (τουλάχιστον εμένα είναι η αγαπημένη μου) για τον απλούστατο λόγο ότι γίνονται άμεσα συγκρίσεις με τα ονόματα και μόνο.

    Στο Cactus Flower λοιπόν, το τρίο των πρωταγωνιστών ήταν ο Walter Matthau, η Goldie Hawn και η Ingrid Bergman!

    Στο Just Go With It είναι ο Adam Sandler, η Brooklyn Decker και η Jennifer Aniston!

    Από την άλλη, είμαι από αυτούς ...




    ...που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα remake όσο κακοφτιαγμένα κι αν είναι και όσο κι αν κάποια από αυτά βλασφημούν στη μνήμη ιερών ταινιών της Χρυσής Εποχής του Hollywood (που ΔΕΝ είναι η εποχή του Cameron και του Nolan!).

    Κάθε κακή προσπάθεια για αναβίωση παλιών καλών ταινιών μεγαλώνουν το μύθο τους.  


    To Cactus Flower του Gene Saks (που ερχόταν από την επιτυχία The Odd Couple) ήταν βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Broadway, γραμμένο από τον Abe Burrows ο οποίος με τη σειρά του βασίστηκε σε ένα Γαλλικό θεατρικό των Pierre Barillet και Jean-Pierre Gredy. 

    Όπως είπα νωρίτερα, είναι ουσιαστικά η 1η γνωριμία της 24χρονης τότε Goldie Hawn με το Hollywood αλλά ...τί εντυπωσιακό ντεμπούτο αλήθεια!

    Oscar και Χρυσή Σφαίρα Β’ ρόλου με τη πρώτη, δε θυμάμαι πολλούς να το έχουν καταφέρει.

    Μάλιστα, η παρουσία της έκανε τους παραγωγούς να μεγαλώσουν το ρόλο της καθώς στο θεατρικό δεν είχε παρά λίγες ατάκες, κίνηση που αποδείχτηκε πανέξυπνη.

    Αυτή ήταν και η μοναδική υποψηφιότητα της ταινίας για Oscar, άρα δε μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το ρεύμα της ταινίας ήταν τέτοιο που τη σήκωσε και εκείνη, σωστά;

    Η Ingrid Bergman ήταν μάλλον ατυχής επιλογή αν και ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Σφαίρα.

    Στα 54 τότε, το ‘Σουηδικό Παγόβουνο’ όπως λεγόταν αλλά με μια τεράστια καριέρα πίσω της, επέστρεψε στην Αμερική μετά από τη δεκαετία του ’40 για μια από τις τελευταίες της ταινίες και σε ένα ρόλο για πρώτη φορά τόσο ελαφρύ και αδέξιο, κάτι που ήθελε πολύ η ίδια να κάνει.

    Σημειώστε ότι το ρόλο της στο θεατρικό έπαιζε η Lauren Bacall!

    Ο Walter Matthau – αυτός ο κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό ς κωμικός – βρισκόταν τότε στη κορυφή της καριέρας του, με το Oscar για το The Fortune Cookie 3 χρόνια πριν (1966) και άλλες 2 υποψηφιότητες στα επόμενα 6 χρόνια.    


    Υποδύεται τον Dr. Julian, έναν οδοντίατρο που έχει σχέση με μια νεότερή του, την Toni (Goldie Hawn) και πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να μην του ζητήσει γάμο ήταν να της πει από την αρχή ότι είναι παντρεμένος με 3 παιδιά.

    Όταν ο ίδιος αποφασίζει να την παντρευτεί όμως, εκείνη του ζητά να γνωρίσει τη γυναίκα του και η μόνη διαθέσιμη για τον ‘ρόλο’ ήταν η βοηθός του, Stephanie (Ingrid Bergman).

    Η λεπτομέρεια είναι ότι η Stephanie είναι επί χρόνια κρυφά ερωτευμένη με το γιατρό χωρίς ποτέ να του το κάνει φανερό, αλλά η Toni το καταλαβαίνει, νομίζοντας την για γυναίκα του γιατρού.

    Η Toni μισεί το ψέμα αλλά δεν θέλει να κάνει τη Stephanie δυστυχισμένη και ζητά από τον γιατρό να την αποκαταστήσει πρώτα αισθηματικά.

    Κανονίζουν να βρεθούν ‘τυχαία’ σε ένα μπαρ για να πειστεί η Toni ότι η γυναίκα του θα είναι καλά μετά το διαζύγιο και το τι γίνεται εκεί θα το δείτε στη σκηνή κάτω, αποκλειστικά στο FilmBoy.

    Η ταινία είναι απολαυστική, έχει πολύ γέλιο και πραγματικά ευχαριστήθηκα που είδα ένα αστέρι να γεννιέται (Goldie Hawn) και ένα comic icon του Hollywood στη κορυφή μιας μεγάλης καριέρας (Walter Matthau).

    Δείτε τη σκηνή από τη ταινία, ΜΟΝΟ στο FilmBoy.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Remake Originals: Το Αγκάθι - Cactus Flower (1969) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top