F REVIEW: THE KARATE KID - FilmBoy REVIEW: THE KARATE KID - FilmBoy
  • Latest News

    REVIEW: THE KARATE KID

    **********   6/10
    Πρέπει να πω ότι είδα τη ταινία με τις χειρότερες προθέσεις, προδιατεθειμένος αρνητικά μέχρι εκεί που δεν παίρνει, για κάμποσους λόγους. 

    Πρώτον γιατί το The Karate Kid του 1984 ήταν μια ταινία με την οποία μεγάλωσα και αγάπησα (ασχέτως αν δεν ήμουν ιδιαίτερα φαν της τότε...δε σας έχει τύχει ποτέ;) και θα ήθελα να μην πειράζουν τέτοια πράγματα. 

    Σας είχα πει τη γνώμη μου όταν πρωτοβγήκε το 1ο trailer, ότι δε μπορώ να καταλάβω γιατί ο πιτσιρικάς στο remake είναι μαύρος και σε τόσο μικρή ηλικία (πηγαίνοντας από το Daniel-san του Mr. Miyagi στο άλλο άκρο) αφού ούτε να φλερτάρει μπορεί ούτε και να με κάνει να ταυτιστώ. 

    Τελικά, δε θα είμαι τόσο απόλυτος. 

    Το νέο Karate Kid κινείται μεταξύ της επιτυχίας και της κινηματογραφικής βλασφημίας, και δεν είμαι σίγουρος ότι αναγνωρίζω προς τα πού γέρνει πιο πολύ. 

    Ή θα πεις ότι είναι μια ευχάριστη για το κοινό ταινία με καλούς και κακούς, με πανοραμικές ...



    ...εξαίσιες εικόνες της ηπειρωτικής Κίνας, με ενδιαφέρουσες αναφορές στο διαλογισμό, με καλή ερμηνεία του Jackie Chan και χτυποκάρδια ευαισθησίας ειδικά προς το τέλος (και όχι στο τέλος) ή απλά ότι αντιπροσωπεύει τον συνεχιζόμενο βιασμό των αγαπημένων μας σινε-χρόνων.
    Και τα δυο ισχύουν. 


    Όπως γίνεται φανερό όσο διαβάζετε, το remake του Harald Zwart με μπέρδεψε. 

    Διαφορές στο στόρι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες λεπτομέρειες και νομίζω ότι πρόθεση ήταν να γυριστεί πλάνο-πλάνο από το πρωτότυπο. 

    Ο πιτσιρικάς Dre (Jaden Smith) αναγκάζεται να εγκαταλείψει το αγαπημένο του Detroit και μαζί με τη μητέρα του (Taraji P.Henson) να πάνε για μόνιμη διαμονή στη Κίνα. 

    Στο σχολείο εκεί κάνει φίλιες με μια ταλαντούχα βιολίστρια αλλά πιεσμένη φορτικά από τους γονείς της συνομήλικη του (Wenwen Han), αλλά δημιουργεί και έχθρες με μια ομάδα παλικαράδες – μαθητές Κουνγκ Φου μιας ...μοβορικης Σχολής. 

    Ακολουθεί η εκπαίδευση του μικρού από έναν πρωτόγνωρα καλό Jackie Chan ως επιστάτη της πολυκατοικίας του μικρού και πληγωμένος από το παρελθόν του... ακριβώς ίδια πράγματα με το original δηλαδή εκτός από τις λεπτομέρειες. 

    Το θρυλικό ‘Wax On, Wax Off’ έχει αντικατασταθεί με το  ‘Jacket On, Jacket Off’, ο λόγος που είναι πληγωμένος ο Chan είναι πολύ πιο heartbreaking και η επίσης θρυλική κίνηση της τελευταίας σκηνής του Ralph Macchio στο ένα πόδι έχει αντικατασταθεί με ένα ακροβατικό και πιο εντυπωσιακό χτύπημα (αλλά ψεύτικο, αρκεί να παγώσεις την εικόνα και να πας frame to frame!). 

    Τελικό συμπέρασμα είναι ότι ναι μεν τα remakes αγαπημένων ταινιών δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στα γνήσια ούτε κατά διάνοια, το The Karate Kid όμως έδειξε ότι μπορούν τουλάχιστον να μην προσβάλουν τη μνήμη τους. 

    Εισπρακτικά πήγε πολύ καλά, με 55 εκατομμύρια δολάρια στο άνοιγμα τριήμερου στις 11 Ιουνίου και 166 συνολικά μέχρι και προχθές. 

    Στην Ελλάδα η Audio Visual θα το φέρει στις ελληνικές αίθουσες στις 9 Σεπτεμβρίου. 

    Δείτε το trailer. 

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: REVIEW: THE KARATE KID Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top