F HOLY ROLLERS - FilmBoy HOLY ROLLERS - FilmBoy
  • Latest News

    HOLY ROLLERS

    Μια από τις ταινίες που έκαναν ντόρο στο φετινό Sundance ήταν το Holy Rollers του Kevin Asch, με αποκορύφωμα την υποψηφιότητα για το Βραβείο Κοινού (το οποίο έχασε από το Winter’s Bone). 

    Είναι γνωστό σε σας που παρακολουθείτε αυτό τον χώρο ότι δεν τρελαίνομαι κιόλας για ταινίες με Εβραίους, αλλά ένα φιλμ που ασχολείται με την είσοδο ναρκωτικών στις ΗΠΑ από ένα γκρουπ νεαρών Εβραίων και μάλιστα από ένα φανατικό μυστικιστικό τμήμα του Ιουδαϊσμού, δε μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο. 

    Θυμάμαι στη Νέα Υόρκη, κάπου κάπου έβλεπα τέτοιους μαυροντυμένους τύπους με πλατιά καπέλα και κοτσίδες...anyway. 

    Βρισκόμαστε στο 1998 και ο Jesse Eisenberg παίζει τον Σαμ, έναν 20χρονο Hasid (οι Εβραίοι που λέγαμε) που δουλεύει στο μαγαζί του πατέρα του (Mark Ivanir), ετοιμάζεται να παντρευτεί τη κόρη μιας καλής οικογένειας και προορίζεται να γίνει Ραβίνος. 

    Αναποφάσιστος καθώς είναι για τα βήματα που πρόκειται να κάνει στη ζωή του, αποτελεί εύκολο ...



    ...στόχο για τον Yosef (Justin Bartha), ο οποίος στρατολογεί νέους για βαποράκια. 

    Το κόλπο είναι ότι οι νεαροί Hasids με τη περίεργη περιβολή τους περνούν απαρατήρητοι από τα αεροδρόμια (βρισκόμαστε στο 1998, μη το ξεχνάτε) και έτσι μπορούν να περάσουν ναρκωτικά από την Ευρώπη. 

    Μια λεπτομέρεια είναι ότι ο Σαμ νομίζει ότι μεταφέρουν φάρμακα και μέχρι να μάθει τι περιέχουν οι βαλίτσες που κουβαλάνε, έχουν φτάσει στο Άμστερνταμ. 

    Ξεπερνώντας το σοκ κάπως πιο εύκολα από ότι θα περίμενε κανείς, ο Σαμ παρατάει τις σπουδές του, συνεχίζει να κάνει αυτή τη δουλειά και να μπαίνει πιο βαθιά στον υπόκοσμο, προκαλούμενος και από τη κοπέλα του φίλου του (Ari Graynor). 

    Φυσικά, η μεταμόρφωση του Σαμ δε περνά απαρατήρητη από τη θεοσεβούμενη κοινότητα της οικογένειας του, και όταν ο πατέρας του τον διώχνει από το σπίτι καλείται να επιλέξει μεταξύ της ζωής που είχε και το ρίσκο της νέας που του ανοίγεται. 

    Γυρισμένο σε Ορθόδοξα στέκια του Brooklyn της Νέας Υόρκης, το Holy Rollers πήρε ανάμικτες κριτικές κυρίως λόγω της αναιμικής ροής της ιστορίας και της κινηματογράφησης της, αφού όλοι παραδέχονται ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιδέα. 

    Και βέβαια, μια τέτοια ταινία είναι προορισμένη για φεστιβαλικες προβολές και τα DVD, αν και προβλήθηκε σε 3 αίθουσες στις 21 Μαΐου και η Εβραϊκή κοινότητα των αμερικανών το επέβαλε σε καμία 20ρια στις οποίες προβάλλεται μέχρι και σήμερα. 

    Δε νομίζω ότι υπάρχει κοινό στην Ελλάδα για ένα τέτοιο φιλμ, και μάλλον θα πάει στα DVDαδικα. 

    Δείτε το trailer.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: HOLY ROLLERS Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top