F Η ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ - DEFIANCE - FilmBoy Η ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ - DEFIANCE - FilmBoy
  • Latest News

    Η ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ - DEFIANCE


    **********   4/10
    Είχα καλή διάθεση όταν είδα τη ταινία, αν και ήξερα τι θα δω. Έτσι, δε θα είμαι αυστηρός μαζί της. Το γεγονός ότι προς το τέλος με πήρε ο ύπνος δεν έχει να κάνει με τη ταινία , καθώς ήμουν λίγο πτώμα.

    Η Εναντίωση του Edward Zwick (The Last Samurai , The Siege) είναι ένα ελληνικό ΟΧΙ, με εβραίους. Καταλαβαίνω την ανάγκη να δείξουν ότι δεν υπέμεναν στωικά το διωγμό και το κυνήγι από τους ναζί αλλά υπήρχαν και κάποιοι που αντιστάθηκαν, όπως οι Έλληνες. Ακόμα κι έτσι όμως , φαίνεται αμέσως η διαφορετική προσέγγιση και η εσωτερική κριτική σ αυτό που ονομάζουμε αντίσταση.

    Ο ένας αδερφός (Liev Schreiber) θέλει να πολεμήσει τους Γερμανούς : είναι ο αντιδραστικός , ο παρορμητικός, αυτός που ενεργεί χωρίς λογική και που δημιουργεί προβλήματα.

    Ο άλλος αδερφός (ο Τζεημς Μποντ Daniel Craig) δε θέλει να γίνει σαν αυτούς. «Μας κυνηγούν σα ζώα, δε θα γίνουμε κι εμείς ζώα» Κι όμως , είναι ο καθοδηγητής, ο αρχηγός , ο λογικός, ο καλός της ταινίας. Καταλαβαίνετε τη διάφορα. Στις ελληνικές ταινίες κάτι τέτοιοι παρουσιάζονται ως δειλοί και δοσίλογοι. Η διαφορά κουλτούρας είναι εμφανή.

    Για να καταλάβετε πόσο άγαρμποι είναι, όταν μαζεύονται και προσπαθούν να επιβιώσουν στο δάσος, κάποιοι επιδίδονται σε επιθετικό καμάκι σε κοριτσάκια, και γυναίκες είναι πρόθυμες να χουφτωθουν από τους πιο δυνατούς. Η λογική του σκηνοθέτη είναι ότι σε τέτοιες στιγμές ο λαός του (εβραίος φυσικά) προσπαθούσε να κρατήσει τη ταυτότητα του, να αναπαράγεται, να παντρεύεται, και άσε τους άλλους να μας κυνηγάνε.

    Τα παραπάνω δεν εμπεριέχουν καμιά μομφή. Απλά καταγράφουν τη διαφορά στάσης.

    Γενικά, μια αδιάφορη ταινία, όχι κακή αλλά σίγουρα παλιομοδίτικη. Πολύ καλός ο Σραιμπερ, τελείως εκτός κλίματος ο Κραιγκ.

    - Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Λιθουανία και στοίχισε 50 εκατ. δολάρια.

    - Βασίζεται στο βιβλίο της Nechama Tec με τίτλο Defiance: The Bielski Partisans

    Δείτε το trailer .





    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Η ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ - DEFIANCE Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top