F Κριτική: Ο Άνθρωπος απ' τον Βορρά - The Northman (2022) - FilmBoy Κριτική: Ο Άνθρωπος απ' τον Βορρά - The Northman (2022) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ο Άνθρωπος απ' τον Βορρά - The Northman (2022)



    Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Robert Eggers μετά τα ιδιαίτερα και σινεφίλ Witch και Lighthouse, έρχεται με την τρίτη του ταινία μεγάλου μήκους, ακολουθώντας πιο mainstream μονοπάτια αλλά χωρίς να χάνει την καλλιτεχνική του ταυτότητα.

    Η ιστορία ξεκινάει στη Νορβηγία του 9ου αιώνα, και ακολουθεί την πορεία του νεαρού Amleth ο οποίος μετά την δολοφονία του πατέρα του από τον θείο του, θα τραπεί σε φυγή και αφού περιπλανηθεί σε περιοχές της Βαλτικής θα φτάσει στην Ισλανδία με σκοπό να εκδικηθεί.
    Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τα έργα του Σαίξπηρ, ή προσέξουν το όνομα του πρωταγωνιστή, θα φέρουν άμεσα στο μυαλό τους την ιστορία του Άμλετ δια χειρός του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα. Οι ομοιότητες βέβαια δεν είναι τυχαίες μιας και ο ίδιος είχε εμπνευστεί από ανάλογες ιστορίες που προέρχονται από την Σκανδιναβική μυθολογία.

    Με τη σειρά του ο Eggers χρησιμοποιεί το ύφος του Σαίξπηρ στα διαλογικά μέρη, συνδυάζοντάς το με παγανιστικά στοιχεία από τη σκανδιναβική θρησκεία και τους Βίκινγκς, για να δώσει μια επική και κυρίως βίαιη ιστορία εκδίκησης. Και είναι αυτό το στοιχείο της βίας και των ενστίκτων των πρωταγωνιστών που χαρακτηρίζουν την ταινία, και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι θεατές.


    Γιατί, αν και αυτή τη φορά ο αμερικανός δημιουργός πράγματι να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό σε σύγκριση με τις προηγούμενες δουλειές του, χρησιμοποιώντας ένα στόρι που κινηματογραφικά φέρνει έντονα στο μυαλό την ιστορία του Conan, το σαιξπηρικής απόδοσης σενάριο, οι εμβόλιμες παγανιστικές τελετές και η ζωώδης απεικόνιση των χαρακτήρων, είναι πιθανό να φέρουν μια αμηχανία.
    Σε αυτά προστίθεται και η διάρκεια της ταινίας η οποία θα μπορούσε λίγο να περιοριστεί ώστε να δοθεί ένα πιο σφιχτοδεμένο σύνολο, καθώς μετά την πρώτη πολύ ενδιαφέρουσα ώρα παρουσιάζεται ένας σεναριακός πλατειασμός, με αποτέλεσμα περισσότερο να μένει στη μνήμη η εντυπωσιακή ομολογουμένως φωτογραφία και η απεικόνιση της Σκανδιναβικής υπαίθρου.

    Όσον αφορά τους ηθοποιούς, στον πρώτο ρόλο ηγείται ο Alexander Skarsgård ο οποίος και με σύμμαχο την εντυπωσιακή κορμοστασιά του, βγάζει με άνεση την «προϊστορική» αγριάδα που απαιτεί ο ρόλος. Γύρω του ένα εντυπωσιακό συμπληρωματικό καστ που αποτελείται από τους Ethan Hawke, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Claes Bang και Willem Dafoe, ξεχωρίζοντας τη νεαρή Taylor-Joy η οποία συνεχίζει το σερί των καλών ερμηνειών της.

    Γιώργος Νυκταράκης

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ο Άνθρωπος απ' τον Βορρά - The Northman (2022) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top