F Μια Μέρα στη Σαγκάη - A Day in the Life of a Teddy Bear (2021) - FilmBoy Μια Μέρα στη Σαγκάη - A Day in the Life of a Teddy Bear (2021) - FilmBoy
 • Latest News

  Μια Μέρα στη Σαγκάη - A Day in the Life of a Teddy Bear (2021)


  Ένας Έλληνας που δουλεύει στην Κίνα και μία Κινέζα που αποφασίζει να μετακομίσει στην Ευρώπη, περνούν μαζί μία μέρα, ακροβατώντας μεταξύ ονείρων, επιθυμιών και πραγματικότητας.
  Μία ταινία για όσους έφυγαν στο εξωτερικό, για τις διαπολιτισμικές σχέσεις σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο, για τις δυσλειτουργικές οικογένειες -που εν τέλει βρίσκονται παντού- και για ένα αρκουδάκι.
  Μία ιστορία που σκιαγραφεί τον ρομαντισμό με τους όρους του 21ου αιώνα, με φόντο την πολυπρόσωπη Σαγκάη.
  Η πρώτη ελληνοκινεζική συμπαραγωγή, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Μοθωναίο και Tu Hua, φέρει τη σεναριακή και σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Ξηρού και γυρίστηκε σε τρεις χώρες.

  Σύνοψη
  Η Jinxi είναι μία βιολονίστα που ετοιμάζεται να μετακομίσει στη Βιέννη για να συνεχίσει τις μουσικές της σπουδές. Λίγο πριν την αναχώρησή της, και ενώ προσπαθεί να διευθετήσει τις εκκρεμότητες στη Σαγκάη, ένα αρκουδάκι θα φέρει στον δρόμο της τον Πάνο, έναν αρχιτέκτονα που έχει εγκατασταθεί πρόσφατα στην πόλη. Η γνωριμία τους θα εξελιχθεί πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι θα μπορούσαν και οι δύο να φανταστούν - το δε αρκουδάκι θα έχει μία πολύ γεμάτη και ασυνήθιστη μέρα.

  Σημείωμα του σκηνοθέτη
  Δεν χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να καταλήξω στο θέμα της ταινίας, έχοντας ζήσει ο ίδιος στη Σαγκάη για τέσσερα χρόνια. Όπως και οι περισσότεροι στο εξωτερικό, ζούσα με τις αισθήσεις οξυμένες, με αποτέλεσμα να έχω καταγράψει άπλετο υλικό στο οποίο μπόρεσα να βασίσω τη συγγραφή του σεναρίου. Θέλησα να διοχετεύσω στην ταινία ένα απαύγασμα σκέψεων και εμπειριών, κυρίως όμως, να αποτυπώσω τη γνωριμία δύο ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες ρεαλιστικά, όπως αυτή θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα. Ήταν ενθαρρυντικό σημάδι ότι πριν και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, πολλές από τις ατάκες της ταινίας μας έρχονταν φυσικά στο στόμα και εκτός σετ.
  Η πόλη της Σαγκάη παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Την βρίσκω εξαιρετικά κινηματογραφική, κοσμοπολίτικη, φουτουριστική, γραφική και παραδοσιακή με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Πολλές σκηνές γράφτηκαν με συγκεκριμένες τοποθεσίες στο μυαλό μου, οι οποίες, όχι τυχαία, ήταν μεταξύ των αγαπημένων μου στη Σαγκάη - είχα ένα προσωπικό και βιωματικό δέσιμο μαζί τους. Προσπάθησα να αιχμαλωτίσω μέρος της γοητείας της πόλης στην ταινία, γνωρίζοντας ότι, στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο αστικό της περιβάλλον, ορισμένες τοποθεσίες δεν θα είναι ποτέ πια ίδιες.
  Η κινεζική κοινωνία έχει ομοιότητες και διαφορές με την ελληνική. Φυσικά διαθέτει και τις δικές της παθογένειες. Προσπάθησα να θίξω ορισμένες από αυτές, ιδίως μέσα από τη σχέση της Jinxi με τον πατέρα της. Στις στιγμές των – όχι λίγων – δυσκολιών που χρειάστηκε να ανταπεξέλθω για να γυριστεί η ταινία, σκεφτόμουν ότι αν η ταινία συμβάλλει στο να έρθουν κοντά έστω ένας αποξενωμένος γονιός με το παιδί του, τότε σίγουρα άξιζε τον κόπο.

  Σενάριο – Σκηνοθεσία: Βασίλης Ξηρός
  Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Μοθωναίος, Tu Hua, Feng Jiaqi, Zhang Zhen
  Παραγωγή: Βασίλης Ξηρός, Στηβ Κρικρής, Lan Tian, YuXiao, Νικόλας Αλαβάνος
  Διεύθυνση Φωτογραφίας: Pan Xuexue
  Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
  Μουσική: Νίκος Πλατύρραχος
  Σχεδιασμός Παραγωγής: Κώστας Παππάς
  Σχεδιασμός Ήχου: Λέανδρος Ντούνης  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Μια Μέρα στη Σαγκάη - A Day in the Life of a Teddy Bear (2021) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
  Scroll to Top