F Βένομ 2 - Venom: Let There Be Carnage (2021) - FilmBoy Βένομ 2 - Venom: Let There Be Carnage (2021) - FilmBoy
  • Latest News

    Βένομ 2 - Venom: Let There Be Carnage (2021)


    Μετά τη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία του κινηματογραφικού του ντεμπούτου, ο δημοφιλής και πολύπλοκος χαρακτήρας της Marvel, Venom, επιστρέφει για να αντιμετωπίσει έναν παρανοϊκό και αιμοβόρο αντίπαλο σε μία θεαματική και καταιγιστική περιπέτεια.

    O Tom Hardy ενσαρκώνει ξανά τον διπλό ρόλο του Eddie-Venom και πρωταγωνιστεί δίπλα στον εξαιρετικό Woody Harrelson (The People vs. Larry Flynt), που θα φιλοξενήσει τον λυσσαλέο ξενιστή Carnage. Το πολυαναμενόμενο σίκουελ σκηνοθετεί ο άριστος στην ερμηνεία χαρακτήρων με την τεχνική του performance capture Andy Serkis. Συμπρωταγωνιστούν οι Michelle Williams(Blue Valentine) και Naomie Harris (Moonlight).Το σενάριο φέρει την υπογραφή της Kelly Marcel (Saving Mr. Banks) με τη συμμετοχή και του Tom Hardy στη σύλληψη της ιστορίας.

    Σύνοψη
    Ο ρεπόρτερ Eddie Brock (Tom Hardy) πασχίζει να προσαρμοστεί με τον εξωγήινο συμβιωτή του Venom, που σε αντάλλαγμα τον προικίζει με τις υπερδυνάμεις ενός δολοφονικού βιτζιλάντε. Η καριέρα του Brock ανακάμπτει όταν εξασφαλίζει τη συνέντευξη του κατά συρροή δολοφόνου και θανατοποινίτη Cletus Kasady (Woody Harrelson). Τα πράγματα γίνονται έκρυθμα, όταν στο σώμα του παρανοϊκού Cletus εισχωρεί ο ακόμα πιο παρανοϊκός συμβιωτής Carnage.

    Ένα αγόρι γνωρίζει τον συμβιωτή της ζωής του…

    Την τελευταία φορά που συναντήσαμε τον Eddie Brock και τον Venom, που υποδύεται ο Tom Hardy, οι δυο τους είχαν συνάψει μία αμήχανη συμμαχία. Η πρώτη ταινία «Venom» έφερε στο κοινό τον δημοφιλή ήρωα της Marvel και γέμισε τα ταμεία με πάνω από 856 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Από τότε, ο πεισματάρης και εγωκεντρικός ρεπόρτερ Eddie και ο εξωγήινος συμβιωτής του Venom βασίζονται ο ένας στον άλλον για να επιβιώσουν, αλλά αυτό δεν θα πει πως το απολαμβάνουν κιόλας.

    «Είναι χαρά μου να υποδύομαι δύο διαφορετικές όψεις της ίδιας ψυχής, γιατί για μένα ο Venom και ο Eddie είναι το ένα και το αυτό» λέει ο Hardy. «Τους διαφοροποιεί μόνο το γεγονός ότι ο ένας είναι τέρας και ο άλλος είναι ο Eddie, αλλά πάντα βρίσκονται στο ίδιο άτομο».

    Στην ταινία «Venom 2», αυτή η ταραχώδης σχέση κλονίζεται ακόμα πιο πολύ. Σίγουρα έχει και τα καλά της, αφού ο Eddie επέτρεψε στον Venom να τρώει τα κεφάλια των κακών, και ο συμβιωτής του είναι 100% σύμφωνος, εξ’ ου και το παρατσούκλι του Φονικού Προστάτη που μασάει εγκληματίες με σκοπό την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Εν τω μεταξύ, η καριέρα του Eddie ανακάμπτει όταν εξασφαλίζει την καθοριστική συνέντευξη με τον κατά συρροή δολοφόνο Cletus Kasady.

    Παρόλα αυτά, δεν παύει να τρελαίνει ο ένας τον άλλον, με αποτέλεσμα συνεχώς να τσακώνονται και τελικά να πλακώνονται βίαια μήπως και αποφασιστεί ποιος θα κατοικεί ανενόχλητος στο σώμα και στο διαμέρισμα. Και οι δύο έχουν αποφασίσει να καταλάβουν αν τελικά χρειάζονται ο ένας τον άλλον.

    «Είναι μια ιστορία αγάπης, αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζετε» λέει ο σκηνοθέτης

    Andy Serkis. «Ασχολείται πολύ με τη σχέση ανάμεσα στον συμβιωτή και τον ξενιστή. Όλες οι ιστορίες αγάπης έχουν τις κακές και τις καλές στιγμές τους. Η σχέση τους δημιουργεί άγχος και προβλήματα, σχεδόν μισιούνται. Αλλά χρειάζονται ο ένας τον άλλον, δεν μπορούν χωριστά. Αυτό είναι συντροφικότητα και αγάπη, αυτό είναι μία πραγματική σχέση».

    Για τον Serkis – που ως ηθοποιός έχει υποδυθεί με την τεχνική του performance capture αξέχαστους χαρακτήρες όπως το Gollum στην ταινία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» (Lord of the Rings), τον Caesar στις ταινίες «Ο Πλανήτης των Πιθήκων» (Planet of the Apes) και τον Supreme Leader Snoke στο «Star Wars»– η πρώτη ταινία του Venom ήταν καταπληκτική. «Ο Tom έδωσε μία εκπληκτική ερμηνεία. Όταν με πήρε τηλέφωνο στα καλά καθούμενα, λέγοντας ότι θεωρούσε φανταστική ιδέα να σκηνοθετήσω εγώ το σίκουελ, νομίζω ότι ήταν επειδή ήθελε έναν σκηνοθέτη που θα μπορούσε να προφυλάξει την ερμηνεία του, να τη μεταφέρει σωστά στον κόσμο των ψηφιακών εφέ μέσα από την εμπειρία».

    «Ο Andy έχει περάσει χρόνια μπροστά στην κάμερα, αλλά και πίσω από αυτήν. Έχει υποδυθεί ψηφιακούς χαρακτήρες και καταλαβαίνει την ιστορία και τις αποχρώσεις του ρόλου» λέει ο Hardy. «Είναι σπουδαίος ηθοποιός, σπουδαίος σκηνοθέτης. Ήταν τέλειος για να σκηνοθετήσει αυτή την ταινία και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά».

    Ο Hardy αφοσιώνεται στις ταινίες του και αυτή τη φορά πέρασε σε άλλο επίπεδο: για πρώτη φορά ασχολείται στην αρχική σύλληψη της ταινίας, συνυπογράφοντας την ιστορία με την Kelly Marcel, που έγραψε το σενάριο.«Ο Tom είναι μία δημιουργική δύναμη με ευφυές μυαλό που γεννά ιδέες, οπότε η συνεργασία μαζί του ήταν απολαυστική και συναρπαστική, γιατί όλα ήταν δυνατά για τους χαρακτήρες που έχουμε αγαπήσει» λέει η Marcel. «Ο Tom δούλεψε ακούραστα για να ζωντανέψει την ιστορία. Ξέρουμε πόσο ταλαντούχος ηθοποιός είναι, και είμαι ενθουσιασμένη που θα δούμε πόσο καλός είναι και στο κομμάτι της ιστορίας».

    «Ο Eddie και ο Venom συμβιώνουν, μοιράζονται το ίδιο σώμα. Ξέρουν ο ένας τον άλλον απέξω κι ανακατωτά, στην κυριολεξία. Όπως είναι φυσικό, τα ελαττώματα του ενός κουράζουν τον άλλον» λέει η Marcel. «Έχουν υποχρεωθεί να συμβιώνουν και η ταινία θέτει το ερώτημα, αν πρέπει να σώσουν αυτή τη σχέση ή να χωρίσουν. Είναι τυχαίοι σύντροφοι ή ανήκει πραγματικά ο ένας στον άλλον;».

    Ο Serkis λέει ότι ο Eddie και ο Venom μπορεί να είναι ένα ζευγάρι από την κόλαση, αλλά παραμένουν ζευγάρι. «Είναι ο Τζέκιλ και ο Χάιντ» εξηγεί. «Ο Eddie είναι, μάλλον, αλαζόνας, νομίζει ότι η ζωή τού χρωστάει. Ο Venom είναι το ακριβώς αντίθετο, είναι άμεσος και σκέφτεται δυνατά. Είναι παγιδευμένοι στο ίδιο σώμα. Έχουν μπουχτίσει ο ένας τον άλλον και δεν βλέπουν την ώρα να χωρίσουν».

    Είναι η «κλασική» ιστορία, το «γνωστό» ερώτημα αν ο άνθρωπος και ο εξωγήινος μπορούν να συνυπάρχουν σε ένα διαμέρισμα, σε ένα σώμα, χωρίς να αποτρελαθούν; Μάλλον όχι…

    «Ο καβγάς στο διαμέρισμα είναι το πρώτο πράγμα που γυρίσαμε» λέει ο Serkis. «Για δύο χρόνια, αυτοί οι δύο ζουν σαν φοιτητές στο διαμέρισμα του Eddie, που έχει σιχαθεί την ακαταστασία. Είναι σαν να ζει με ένα ανεξέλεγκτο, υπερμεγέθες νήπιο».

    Μετά τον χωρισμό τους, όμως, γίνεται σαφές ότι κανείς δεν θα τα καταφέρει μόνος του. Όταν μέρος του συμβιωτή εισχωρεί στον Cletus Kasady, λίγο πριν την εκτέλεσή του, ο κατά συρροή δολοφόνος γίνεται ξενιστής για τον Carnage, έναν γόνο ακόμα μεγαλύτερο, πιο μοχθηρό και κακόβουλο.

    «Ο Carnage είναι μεγάλο κομμάτι του και αγαπημένος κακός του Venomverse» εξηγεί η Marcel. «Σε συνδυασμό με τον Cletus, δημιουργείται μία ψυχωτική, επικίνδυνη και δολοφονική μηχανή».

    Ο Kasady – ένας δολοφόνος πριν ακόμα αποκτήσει τις δυνάμεις του Carnage – δεν νιώθει την ανάγκη του Eddie να περιορίσει τον συμβιωτή του. Για να σταματήσει τον Carnage, ο Eddie και ο Venom πρέπει να βρουν έναν τρόπο να κάνουν τη σχέση τους να λειτουργήσει.

    Ο Kasady, αρχικά, μοιάζει να είναι ο τέλειος ξενιστής του Carnage. Παρόλο που μοιάζει αφελής, ακόμα και τρυφερός– διαβάζοντας ποίηση, ζωγραφίζοντας τους τοίχους του κελιού του– είναι ένας πραγματικός δολοφόνος, βαθιά άρρωστος. Ο ρόλος ανήκει στον Woody Harrelson. «Ο Woody είναι εξαιρετικός σε ό,τι κάνει» λέει ο Serkis. «Ο Cletus είναι διεστραμμένος, χειριστικός και κατεστραμμένος και ο Woody τον υποδύεται τέλεια. Τη μία είναι παιδί και την άλλη ένας σκοτεινός δολοφόνος με ψυχολογικά θέματα».

    Η ιδέα της υπολειπόμενης νοητικής ανάπτυξης του Cletus εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους, από την ερμηνεία του Harrelson μέχρι τον σχεδιασμό του κελιού και την κάρτα που στέλνει ο Cletus στον Eddie. «Όλα προέρχονται από την ίδια πηγή» λέει ο Serkis. «Τα χαοτικά και παιδικά ορνιθοσκαλίσματα δηλώνουν κάτι ύποπτο για τον μεσήλικα που τα δημιουργεί. Ο Woody είχε να κάνει πολύ με αυτό, οι ιδέες του ήρθαν στο προσκήνιο».

    «Είναι ένας ψυχωτικός δολοφόνος» συμπληρώνει ο Harrelson. «Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια και τώρα θέλει να πάρει εκδίκηση από αυτούς που ευθύνονται για την κατάστασή του».

    Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μία κάποια μέθοδος στην τρέλα του Cletus, μία κινητήριος δύναμη που τον κάνει τόσο επικίνδυνο. «Ακόμα και πριν γνωρίσει τον Eddie, ο Cletus πιστεύει ότι οEddie θα γίνει φίλος του» λέει οHarrelson. Φυσικά, αυτό ισχύει αποκλειστικά στο διεστραμμένο μυαλό ενός παρανοϊκού δολοφόνου που όταν ανακαλύψει ότι ο Eddie δεν είναι ο φίλος που αναζητά, ο Eddie (και ο Venom) θα βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης με τον Cletus (και τον Carnage).

    «Ο Woody είναι ένας από τους πιο κουλ ανθρώπους που ξέρω» λέει οHardy. «Σαν άνθρωπος και σαν ηθοποιός είναι καταπληκτικός. Δεν τον σοκάρει τίποτα. Έχει απάντηση και λύση για τα πάντα. Και μία ιστορία να πει. Ως καλλιτέχνης, είναι εκπληκτικός, ιδιοφυής, ένα ταλαντούχο δημιουργικό μυαλό».

    Απέναντι από τον Harrelson στέκεται η Naomie Harris ως Shriek.Η Marcel τονίζει ότι οι δύο ηθοποιοί ταίριαξαν τέλεια.«Ο Woody και η Naomie έδωσαν μοναδικά χαρακτηριστικά στους χαρακτήρες τους, ενστερνίστηκαν τα αστεία και τα τρομαχτικά στοιχεία των χαρακτήρων με επιδεξιότητα» λέει η Marcel. «Ο Woody, ως Cletus, έχει έναν τρόπο να γυρίζει το κέρμα και να μην ξέρεις αν θα σε σκοτώσει ή θα σε φιλήσει. Σε συνδυασμό με τον Carnage, είναι πραγματικά τρομαχτικός και απειλητικός. Ο χαρακτήρας της Naomie, η Shriek, έχει τη δική της υπερδύναμη. Είναι εξίσου ψυχωτική με τον Cletus και έχει μία ηλεκτρισμένη παρουσία».

    «Μιλήσαμε πολύ για τη φωνή της, την είχαν φυλακίσει σε ένα ηχομονωμένο κουτί, και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει προφορικά για 25 χρόνια. Πώς θα γινόταν πιστευτό αυτό, πώς θα ακουγόταν όταν θα μιλούσε για πρώτη φορά;» λέει ο Serkis.

    Για να είναι πειστική η φωνή της εκείνη ακριβώς τη στιγμή, αλλά και ο χαρακτήρας γενικά, η Harris έπρεπε να κουρδιστεί σε μία συχνότητα, στο χαρακτηριστικό στρίγκλισμα του χαρακτήρα. «Το μεγαλύτερο κλειδί ήταν να βρούμε τη φωνή της» λέει η ηθοποιός. «Είναι το όπλο της και το πιο καθοριστικό της χαρακτηριστικό. Ο Andy τόνισε ότι όταν συναντά τον Cletus ξανά για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί τη φωνή της, οπότε είναι βραχνή».

    «Έπαιξα αρκετά για να βρω τη φωνή, και τελικά τη βρήκα» συνεχίζει η Harris. «Όταν βρήκα την κατεστραμμένη φωνή της, τότε ένιωσα τον χαρακτήρα». Για να γίνει πιστευτό το πορτρέτο του χαρακτήρα σε μικρή ηλικία, η Harris συνεργάστηκε στενά με την Olumide Olorunfemi, που υποδύεται τη Frances/Shriek ως παιδί. Μετά την πρόβα, η Harris και η Olorunfemi αντάλλαξαν ηχογραφήσεις, οπότε οι δυο ηθοποιοί συντονίστηκαν στον ήχο του χαρακτήρα.

    Η Frances και ο Cletus μπορεί να είναι επικίνδυνοι εγκληματίες, αλλά είναι πραγματικά ερωτευμένοι, λέει ο Serkis. «Η Frances Barrison και ο Cletus Kasady αλληλοσυμπληρώνονται» εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Είναι μία από τις ερωτικές ιστορίες της ταινίας: έχουν βιώσει τραύματα, έχουν χωριστεί με τη βία και θέλουμε να ξαναβρεθούν. Όταν αυτό συμβεί, είναι ρομαντικό, επικό και οπερετικό

    Στον αντίποδα του έρωτα της Frances και του Cletus είναι το πάθος του Eddie για την Anne Weying, που υποδύεται η 4 φορές υποψήφια για Όσκαρ Michelle Williams. «Ο Έντι και η Anne αγαπιούνται πολύ, αλλά δεν κατάφεραν να μεταφράσουν την αγάπη σε κάτι μόνιμο» λέει η Marcel. «Η Anne θέλει κάτι σίγουρο και ασφαλές και ο Eddie θέλει να της το δώσει αυτό απεγνωσμένα, αλλά ζει με έναν τεράστιο εξωγήινο μέσα του, οπότε δεν υπάρχει τίποτα το ασφαλές και το σίγουρο στη ζωή του τώρα. Πάντα θα υπάρχει μία έλξη και μία απώθηση μεταξύ τους, και όσο υπάρχει ο Venom, η αγάπη δεν μπορεί να μοιράζεται στα τρία».

    «Ο Venom αντανακλά τον Eddie και του δείχνει ποιος είναι: ένας εγωιστής, αλαζόνας, ανίκανος για αγάπη άντρας» εξηγεί ο Serkis. Η Anne δεν μπόρεσε να τον αλλάξει, αλλά ο Venom θα τα καταφέρει. «Ο Eddie και ο Venom δεν μπορούν να είναι μαζί, αλλά δεν μπορούν χωριστά. Πρέπει να αφοσιωθεί στον Venom, γιατί δεν έχει άλλες επιλογές».

    Οι συμβιωτές

    Ο Andy Serkis είναι ένας από τους πιο γνωστούς ερμηνευτές ρόλων που αναμειγνύουν την ψηφιακή με την ανθρώπινη φυσιογνωμία με την τεχνική του performance capture. Μέσα από τη δουλειά του στις ταινίες «Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών» (Lord of the Rings), «Ο Πλανήτης της Πιθήκων» (Planet of the Apes) και «Star Wars» έχει διευρύνει τα όρια των ερμηνευτικών δυνατοτήτων του σε οσκαρικό επίπεδο.

    Η εμπειρία του Serkis με τους ψηφιακούς χαρακτήρες μέτρησε πολύ στο γύρισμα. «Έχω περάσει πολύ καιρό παίζοντας χαρακτήρες με διπλή προσωπικότητα» λέει ο Serkis. «Ήξερα ότι αυτή η ταινία έπρεπε να ελευθερώσει τον Tom για να φανταστεί την παρουσία του Venom. Ήξερα ότι δεν θα ήταν βοηθητικό να παίξει απέναντι σε κάποιον με κοστούμι με αισθητήρες, γιατί ο Venom είναι συμβιωτής και ξεπετάγεται από μέσα του».

    Γι΄ αυτό, ο Serkis αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους χαρακτήρες του Venom και του Carnageμε πιο παραδοσιακά ψηφιακά μέσα. «Θέλαμε να δώσουμε στον Tom την ελευθερία να ερμηνεύσει όπως ήθελε». Έτσι, οι λήψεις του Hardy που ερμηνεύει ως Venom ήταν εκείνες που ενέπνευσαν τους δημιουργούς της κίνησης του ψηφιακού χαρακτήρα.

    Ο χαρακτήρας του Venom ήταν ήδη σχεδιασμένος από την προηγούμενη ταινία, αλλά ο Carnage σχεδιάστηκε από την αρχή. «Ο Venom είναι βαρύς, γειωμένος και μοιάζει με Νεάντερνταλ, έχει βαρείς και δυνατούς ώμους» σχολιάζει ο Serkis. «Θέλαμε ο Carnage να είναι το αντίθετο. Είναι ασύμμετρος, αλλάζει μορφές και αντανακλά την προσωπικότητα του Cletus Kasady. Τα πλοκάμια του είναι πιο λεπτά, οπλίζεται με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να αλλάξει τη μοριακή δομή του πριν πάρει οποιαδήποτε μορφή, ακόμα και να μεταμορφωθεί σε ομίχλη». Η δε όψη της Shriek είναι εμπνευσμένη από το στόμα των αγγελόψαρων και των καρχαριών.

    Όπως έγινε και στην πρώτη ταινία, ο Hardy θεώρησε ότι η καλύτερη ερμηνεία θα ερχόταν από τις προηχογραφημένες ατάκες του Venom, που έπαιζαν στο αυτί του Hardy στο γύρισμα.«Η ερμηνεία του Tom χτίζεται μέσα από το ηχητικό κομμάτι» λέει ο Serkis. «Έχτιζε ένα ολόκληρο ραδιοφωνικό θεατρικό στο μυαλό του πριν να γυρίσουμε τη σκηνή».

    Συντελεστές
    Σενάριο:Kelly Marcel
    Σκηνοθεσία: Andy Serkis
    Παίζουν:Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williams, Naomie Harris, Reid Scott, Stephen Graham
    Διεύθυνση Φωτογραφίας: Robert Richardson
    Σχεδιασμός Παραγωγής:Oliver Scholl
    Κοστούμια: Joanna Eatwell
    Μοντάζ: Maryann Brandon Stan Salfas
    Οπτικά εφέ: Sheena Duggal
    Μουσική: Marco Beltrami
    Διάρκεια: 90’

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Βένομ 2 - Venom: Let There Be Carnage (2021) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top