F Κριτική: Ρουά Ματ - Fahim (2019) - FilmBoy Κριτική: Ρουά Ματ - Fahim (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ρουά Ματ - Fahim (2019)




    Β’ κλάσης κωμικός που πέρασε και πίσω από τη κάμερα ως γ’ κλάσης σκηνοθέτης σε αντίστοιχης ποιότητας κωμωδίες (βλέπε Gaston Lagaffe), δεν είναι διόλου τυχαίο που το όνομα του Pierre-François Martin-Laval δεν σας λέει τίποτα. 
    Με όπλο την εμπορική επιτυχία ωστόσο, ο μπαρμπά-Pef συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί και αυτή τη φορά (νομίζει πως) κάνει ποιότητα



    Ο μικρός Fahim Mohammad μεταναστεύει παράνομα από το Μπαγκλαντές στη Γαλλία με τον πατέρα του, με την ελπίδα να αξιοποιήσει το μεγάλο του ταλέντο στο σκάκι για να λάβουν την άδεια παραμονής. 
    Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες και ο χρόνος τους πιέζει. 
    Μέχρι που ο μπρούτος καθηγητής σκακιού Sylvain Charpentier αντιλαμβάνεται το ταλέντο του και τον βοηθάει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να γίνει πρωταθλητής.

    Entry-lever δραμεντί προορισμένη μόνο για να προβάλλεται στα σχολεία ως ντεμέκ «Εισαγωγή στη μεταναστευτική κουλτούρα» aka κοιτάξτε τη καλή που είναι η Γαλλία με τους φτωχούς ταλαιπωρημένους μετανάστες.
    Με μοναδικά όπλα μια ομολογουμένως καλή φωτογραφία, την ικανοποιητική ερμηνεία του Gérard Depardieu (Ερωτευμένος με τη Γυναίκα μου) και την πάντα συμπαθή Isabelle Nanty, το Fahim είναι από τις πιο άτεχνες ταινίες που έχω δει τα τελευταία χρόνια. 
    Ο Martin-Laval δείχνει παντελώς ανίκανος να διαχειριστεί την -αληθινή- ιστορία τόσο σεναριογραφικά όσο και σκηνοθετικά.



    Τελείως επιφανειακή και εξοργιστικά ωραιοποιημένη παρουσίαση χαρακτήρων και καταστάσεων, ασυνεχής αφήγηση που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των επιθυμητών συναισθημάτων, το χειρότερο μοντάζ από την εποχή του The Room και ένας μικρός πρωταγωνιστής που, με κάθε επιείκεια για ένα παιδί χωρίς πρότερη εμπειρία, περισσότερο σε εκνευρίζει παρά τον συμπονάς, κάτι για το οποίο φυσικά έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ο δημιουργός και όχι το ίδιο το παιδί.

    Προτεινόμενο μόνο ως (ψευτο)διδακτική ταινία για παιδιά δημοτικού, το Fahim θα προσπαθήσει να σας πείσει πως μπορεί να είναι το νέο Lion της καρδιάς σας, όμως τελικά αντί να κλαίτε από συγκίνηση, θα καταλήξετε να κλαίτε για το χαμένο δίωρο.

    Στους κινηματογράφους από 25 Ιουνίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ρουά Ματ - Fahim (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top