F Κριτική: Η Νηπιαγωγός - The Kindergarten Teacher (2018) - FilmBoy Κριτική: Η Νηπιαγωγός - The Kindergarten Teacher (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Νηπιαγωγός - The Kindergarten Teacher (2018)



    Οι indie και πιο weird επιλογές ρόλων, παρά το άφθονο ταλέντο της, έχουν κρατήσει την Maggie Gyllenhaal μακριά από το star system στο οποίο ο αδερφός της, Jake έχει εδώ και αρκετά χρόνια μπει για τα καλά. 
    Μετά από μια περίοδο που ασχολήθηκε με τηλεόραση, θέατρο και πολιτικές-ακτιβιστικές δράσεις, φέτος επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη με το The Kindergarten Teacher, μια δραματική ταινία που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Sundance όπου και βραβεύτηκε για τη σκηνοθεσία της. 

    Παρότι το Netflix έσπευσε και εξασφάλισε τα δικαιώματα της για τις ΗΠΑ, στον υπόλοιπο κόσμο η ταινία βγήκε με κανονική διανομή, έτσι έφτασε και στα μέρη μας.

    Βασισμένη στο ομότιτλο Ισραηλινό φιλμ του 2014, η Sara Colangelo μας διηγείται την ιστορία της Lisa Spinelli (Maggie Gyllenhaal, White House Down), μιας νηπιαγωγού που έχει έναν ευτυχισμένο αλλά κουρασμένο γάμο, με δυο παιδιά σε προχωρημένη εφηβεία που έχουν φύγει πια για τα καλά από κοντά της. 
    Μία μέρα, κατά τύχη, ακούει έναν μικρό μαθητή της να μουρμουρίζει στιχάκια, μικρά πανέμορφα ποιήματα. 
    Η ίδια παρακολουθεί μαθήματα ποίησης αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία, και συναρπάζεται με το ταλέντο του μικρού Jimmy. 
    Το ενδιαφέρον της όμως γίνεται όλο και πιο έντονο και δεν αργεί να ξεφύγει από τα όρια.

    Το The Kindergarten Teacher είναι μια ταινία από γυναίκες προς γυναίκες. 
    Αυτό δεν είναι σε καμιά περίπτωση κακό αλλά η αγαπητή μας κυρία Colangelo δε μπαίνει καθόλου στη διαδικασία να κάνει… womansplain την ψυχολογία μιας γυναίκας στη κατάσταση της κεντρικής ηρωίδας. 


    Η Lisa προσκολλάται στον μικρό Jimmy και το ταλέντο του σχεδόν με απελπισία. 
    Οι πράξεις της από απλού ενδιαφέροντος εξελίσσονται σε ανησυχητικές, ανάρμοστες και εν τέλει ψυχασθενικές, και το σενάριο δε δίνει μια δικαιολογία για αυτές. 
    Ίσως ο νους μιας γυναίκας σε αντίστοιχη κατάσταση μπορεί να τις κατανοήσει, αλλά το ανόητο μυαλουδάκι ενός άνδρα  που επιπλέον δεν είναι ούτε γονιός ούτε παντρεμένος όπως εγώ, δε μπορούσε παρά να τις αποκωδικοποιήσει ως… του γιατρού!

    Όπως καταλάβατε, δε μπόρεσα σε κανένα σημείο να μπω στη ψυχολογία της ταινίας, και αυτό μπορεί να με απαγόρευσε να την απολαύσω αλλά όχι και να την εκτιμήσω. 
    Το σενάριο είναι ιδιαίτερα στρωτό, ακολουθώντας βήμα-βήμα τη πορεία της Lisa προς τη… φωλιά του κούκου, χωρίς κενά διαστήματα με την Colangelo να διαχειρίζεται άριστα το υλικό και πίσω από τη κάμερα, χωρίς ωστόσο να μπορώ να δικαιολογήσω το βραβείο σκηνοθεσίας. 

    Εξαιρετική στο ρόλο της και η Maggie Gyllenhaal που με κάθε κύτταρο του κορμιού της βγάζει προς τα έξω αυτή τη μεταμόρφωση, με τις αρρωστημένες αλλά ανιδιοτελείς πράξεις της να αναβλύζουν αληθινό ψυχολογικό τρόμο.

    Το The Kindergarten Teacher δεν είναι προφανώς για κοινό του δικού μου γκρουπ. 
    Σίγουρα μια παντρεμένη γυναίκα στα 40+ της θα την αγγίξει πολύ περισσότερο, ή τουλάχιστον το ελπίζω. 
    Μόνο μην πάρετε μαζί τους συντρόφους σας γιατί μετά θα σας κοιτάνε στραβά!

    Στους κινηματογράφους από 14 Φεβρουαρίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Νηπιαγωγός - The Kindergarten Teacher (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top