F Κριτική: Το Κύμα - The Wave (Bølgen) - FilmBoy Κριτική: Το Κύμα - The Wave (Bølgen) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Το Κύμα - The Wave (Bølgen)



    Σε ένα νορβηγικό φιόρδ στους πρόποδες ενός βουνού, ένας γεωλόγος αρχίζει να υποψιάζεται ότι από στιγμή σε στιγμή μία καταστροφική κατολίσθηση θα δημιουργήσει ένα θανατηφόρο τσουνάμι και η ιστορία θα επαναληφθεί ξυπνώντας τραγικές μνήμες από ανάλογο περιστατικό τη δεκαετία του 30΄.

    Μία ταινία καταστροφής βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στις 7 Απριλίου του 1934,  όταν μια τεράστια κατολίσθηση στο βουνό Langhamaren έριξε 2.000.000 κυβικά μέτρα βράχου στη θάλασσα του φιόρδ Tafjorden της Νορβηγίας, προκαλώντας ένα τσουνάμι 60 μέτρων που έπληξε την ακτή και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 40 ανθρώπων και μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της Νορβηγίας.

    Περισσότερο θρίλερ και λιγότερο περιπέτεια, το φιλμ του Roar Uthaug διαθέτει σασπένς και εντυπωσιακές σκηνές καταστροφής αλλά παρότι νορβηγικό δεν διαφέρει σε πολλά πράγματα από μια αμερικάνικη χολιγουντιανή παραγωγή, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο προσέγγισης του θέματος. 
    Κατά συνέπεια έχουμε μία εντυπωσιακή μεν ταινία που δεν ξεφεύγει όμως παρά ελάχιστα από τα κλισέ του είδους. 

    Έτσι όπως σε κάθε αμερικάνικη ταινία βλέπουμε την ευτυχισμένη, ανέμελη οικογενειακή ζωή ενός γεωλόγου να απειλείται από έναν διαφαινόμενο εφιάλτη που αυτός προβλέπει αλλά κανένας δεν τον πιστεύει. 
    Η συνέχεια πάνω κάτω αναμενόμενη. 
    Το κακό δεν αργεί να έρθει, η καταστροφή αρχίζει και ο αγώνας για επιβίωση γίνεται ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου.


    Παρότι το φιλμ πατάει σε μια χιλιο - δοκιμασμένη συνταγή βασισμένη σε κλισέ και σεναριακές ευκολίες, καταφέρνει σε πρώτο επίπεδο να κερδίσει τις εντυπώσεις και να κάνει μία διαφορά από τα συνηθισμένα με μία αφηγηματική πορεία που εστιάζει περισσότερο στην ψυχολογία των ηρώων κάνοντας οικονομία στην καταιγιστική δράση και με αυξανόμενο σασπένς λειτουργεί περισσότερο σαν ψυχολογικό θρίλερ μέχρι την κορύφωση, όπου εκεί  πια ακολουθούν οι εντυπωσιακές σκηνές καταστροφής δίνοντας ένα χορταστικό περιπετειώδες θρίλερ. 

    Σε δεύτερο επίπεδο ωστόσο, οι χαρακτήρες παρουσιάζονται ημιτελής, η πλοκή είναι προβλέψιμη γεμάτη σεναριακές απλοποιήσεις που φτάνουν τελικά στο αναμενόμενο, συμβατικό χάπι εντ.

    Το Wave έσπασε τα ταμεία καταλαμβάνοντας πολύ ψηλές θέσεις στο box office της Νορβηγίας ενώ αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της χώρας για το ξενόγλωσσο όσκαρ.

    Στους κινηματογράφους από 21 Σεπτεμβρίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Το Κύμα - The Wave (Bølgen) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top