F Κριτική: 150 Mg - La Fille de Brest - FilmBoy Κριτική: 150 Mg - La Fille de Brest - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: 150 Mg - La Fille de Brest




    Η πραγματική ιστορία της Irene Frachon, η οποία εργαζόταν ως πνευμονολόγος στη Γαλλία, και η οποία προσπάθησε να αποκαλύψει τις επικίνδυνες επιπτώσεις ενός φαρμάκου στο καρδιολογικό σύστημα. 

    Η ταινία της Emmanouelle Bercot παρακολουθεί όλη την πορεία της που ξεκινάει δειλά από μια παρουσίαση και μια στατιστική έρευνα, για να οδηγηθεί σε δημοσιεύσεις, εργασίες, βιβλία και τελικά δικαστικές διαμάχες για να καταγγείλει τα σοκαριστικά αποτελέσματα τα οποία ανακάλυψε, κατηγορώντας το φάρμακο για καρδιολογικά προβλήματα που οδήγησαν μέχρι και στο θάνατο εκατοντάδες πολίτες.
      
    Όλη αυτή η διαμάχη φανερώνει ένα χρόνιο πρόβλημα που σχετίζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες, για τις οποίες συχνά ακούγονται ενστάσεις για φάρμακα, νέα ή παλιά, αλλά πολλές φορές τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα αποτελούν καταλυτικό παράγοντα.

    Στο πρώτο κομμάτι της, η ταινία θυμίζει μια δημοσιογραφικού τύπου αναζήτηση από την ομάδα γιατρών που προσπαθούν να ξεσκεπάσουν τις πιθανές συνέπειες του φαρμάκου, ψάχνοντας να βρουν αποδείξεις, και όχι απλά ενδείξεις και συμπτώσεις, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσουν την απόσυρση του φαρμάκου. 


    Έτσι μέχρι το μέσο περίπου η ταινία έχει έναν αρκετά καλό ρυθμό, με την αναζήτηση, τις έρευνες, και τις δημοσιεύσεις, να διατηρούν το ενδιαφέρον χωρίς να μπαίνει σε περίπλοκα ιατρικά θέματα. 
    Παρόλα αυτά διαθέτει μια ρεαλιστική ματιά πάνω σε θέματα χειρουργικής, με δύο σκηνές που μπορεί να κάνουν κάποιους να νιώσουν άβολα.

    Στο δεύτερο μισό όμως, ακολουθεί η προσπάθεια της πρωταγωνίστριας η οποία, ενώ το ιατρικό κομμάτι της έχει ουσιαστικά τελειώσει, αυτή συνεχίζει μόνη της ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια μέσω δημοσιογράφων, εκδοτών, και πανεπιστημιακών εγγράφων, με μια σχεδόν εμμονική διάθεση. 
    Σε αυτό το σημείο η ταινία κουράζει λίγο, με μια τάση προς την επανάληψη, καθώς θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μια πιο άμεση εξέλιξη. 

    Η πρωταγωνίστρια όμως Sidse Babett Knudsen (την οποία αρκετοί μάθαμε μέσω της σειράς Westworld) με μια παραστατική και ολοκληρωμένη ερμηνεία καταφέρνει να μας κρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. 
    Μπορεί κάποια σημεία να φανούν υπερβολικά, αλλά μας πείθει εύκολα για το πάθος και την επιμονή της ηρωίδας που ερμηνεύει.

    Σαν τελικό αποτέλεσμα έχουμε μια ταινία που παρουσιάζει ενδιαφέρον, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει ή να πρωτοτυπεί κινηματογραφικά.

    Στους κινηματογράφους από 17 Αυγούστου.

    Γιώργος Νυκταράκης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: 150 Mg - La Fille de Brest Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top