F Classics: Σημασία Έχει να Αγαπάς - L' Important c' Est d' Aimer (1975) - FilmBoy Classics: Σημασία Έχει να Αγαπάς - L' Important c' Est d' Aimer (1975) - FilmBoy
  • Latest News

    Classics: Σημασία Έχει να Αγαπάς - L' Important c' Est d' Aimer (1975)




    Το αναγνωρισμένο αριστούργημα του Andrzej Zulawski με τη Romy Scneider στον πιο συγκλονιστικό ρόλο της καριέρας της, έρχεται από τα 70's σε επετειακή ψηφιακή κόπια 4K.

    Ένας φωτορεπόρτερ και μια ηθοποιός δεύτερης διαλογής, που είναι παντρεμένη μ' έναν κινηματογραφόφιλο νεαρό, ερωτεύονται κεραυνοβόλα. 
    Εκείνη εγκλωβισμένη σε έναν γάμο και αυτός υποχείριο του υποκόσμου, θα προσπαθούν να ξεφύγουν από την τραγική μοίρα τους.

    Το τρίτο (και πρώτο γαλλόφωνο) φιλμ του Πολωνού σκηνοθέτη-ποιητή της εικόνας, Andrzej Zoulawski, είναι ένα αντισυμβατικό love story, μία ανθρώπινη τραγωδία και μία ελεγεία πάνω στην οδύνη.

    Μακριά και απαλλαγμένο από κάθε είδους σύμβαση, το ανήσυχο κινηματογραφικό βλέμμα του Πολωνού δημιουργού αφουγκράζεται τον απόηχο της γαλλικής Nouvelle Vague των 60's και τον αφομοιώνει βάζοντας την δική του σφραγίδα σε ένα φιλμ που μέσα από ένα ανορθόδοξο ερωτικό τρίγωνο, διερευνά το ασύμβατο πνεύμα του έρωτα και την οδύνη της ματαιότητας της ανθρώπινης ύπαρξης.

    Αγάπη και μίσος, οργή και τρυφερότητα, ελπίδα και απογοήτευση, ζωή και τέχνη είναι τα δίπολα που συνυπάρχουν άτακτα και αντιστρέφονται διαρκώς στο παρακμιακό κινηματογραφικό σύμπαν του Zoulawski



    Αλκοολικοί και τοξικομανείς, αποτυχημένοι καλλιτέχνες και ματαιόδοξοι ηθοποιοί, αδίστακτοι κακοποιοί και πορνογράφοι οδηγούν τους, εγκλωβισμένους σε μία υπαρξιακή φυλακή, ήρωες σε  ένα παροξυντικό παραλήρημα απ΄όπου ψάχνουν απεγνωσμένα να δραπετεύσουν, με όχημα τον έρωτα και την τέχνη. 

    Ο Zoulawski σκηνοθετεί αισθαντικά,σχεδόν ποιητικά, έναν καταιγισμό από σκηνές που λειτουργούν αυτόνομα, με συνδετικό κρίκο μία χαλαρή αντισυμβατική αφηγηματική φόρμα που εφάπτεται με την συγκλονιστική μουσική του Georges Delerue της γκονταρικής «Περιφρόνησης» και ξετυλίγει άλλοτε δραματουργικά και άλλοτε σαν ένα θρίλερ αγωνίας μία ανθρώπινη τραγωδία, με τους ήρωες να ασφυκτιούν, αναζητώντας τη θέση τους στον σύγχρονο δυτικό κόσμο της αποξένωσης.

    Με την κάμερα ανά χείρας ο Πολωνός φιλμάρει την σπαρακτική Romy Scneider και τον εκκωφαντικά σιωπηρό Fabio Testi να ενσαρκώνουν την πεμπτουσία και την οδύνη του έρωτα, σε ένα πολυδιάστατο φιλμ που καταδύεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, για να καταγράψει το δράμα της αιώνιας απεγνωσμένης ικεσίας της να ξεφύγει από τη ματαιότητα...

    Στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από 22 Ιουνίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Classics: Σημασία Έχει να Αγαπάς - L' Important c' Est d' Aimer (1975) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top